Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Tóparti pihenés a fővároshoz közel

  • Káldi Emese
Ha te is szereted a víztükrön megcsillanó napsugár látványát, ha szívesen hallgatod a nád susogását, a békák brekegését, esetleg érdekelnek a vízimadarak vagy szenvedélyes pecás vagy, akkor indulj útnak, és fedezz fel néhány kisebb, eldugott tavat a főváros körül!
Ha te is szereted a víztükrön megcsillanó napsugár látványát, ha szívesen hallgatod a nád susogását, a békák brekegését, esetleg érdekelnek a vízimadarak vagy szenvedélyes pecás vagy, akkor indulj útnak, és fedezz fel néhány kisebb, eldugott tavat a főváros körül!

Horgász a paradicsomban

Amikor az ember az országban autózik, gyakran suhan el kisebb-nagyobb vízfelülethez közel. Természetes vizeink mellett sok-sok mesterséges tavunk is van – ezek nagy része valamilyen halastó. Hívogató horgásztavak pettyezik a tájat Buda környékén is, melyek közül az egyik nagy kedvenc a biatorbágyi Arizona Carp Lake. A Biai-tó egyébként is nagyon szép látvány, de csak messziről, mert sétaút hiányában romantikus andalgásra nincs lehetőség a partján. Ha viszont nem (csak) horgászni szeretnénk, akkor pár kilométerrel odébb érdemes az Etyek határában elterülő tavacskát felkeresni.

 

Az Alcsútdoboz Göböljárás-pusztán található Diana és Zoltán horgásztó és pihenőpark tényleg idilli helyszín – érkezzünk akár tavasszal, amikor színes virágok nyílnak a vízparti fák között vagy akár télen, amikor friss hó hullott. A tóparton szabadon lehet sétálni, nyáridőben piknikezni, és csak pár lépést kell sétálni a lovardáig. A környéket egyébként rendezvényhelyszínként is használják: a közeli vendégházban akár egy hajnalig tartó lagzi is lebonyolítható, sőt, a vendégek egy része itt is töltheti az éjszakát, ha a tóparti csillagnézés elhúzódna.

Tóparti hangulatok

A mesterségesen kialakított pecatavak mellett van néhány természetesen létrejött vízfelület is – ilyennek hitték például a Tinnyéhez közel eső Garancsi-tavat is sokáig. Mostanra úgy néz ki, hogy a helyi természetvédelmi területté nyilvánított tó valamikor évszázadokkal ezelőtt mégis az embernek köszönhetően keletkezett, talán egy útépítés miatt ásták ki itt a földet. Egy azonban biztos: létezése olyan messzi időkre nyúlik vissza, hogy már a török időkben feljegyezték halastóként, és később is fontos helyszíne volt a környéknek: kenderáztatóként és jégvágó-, illetve agyaglelőhelyként használták. A főváros közelsége miatt a 19. század végétől a Pilisben kirándulók egyik kedvelt pihenőhelye lett a tópart, hiszen a Budapest-Esztergom között 1895-ben létesült vasútvonal piliscsabai vasútállomása alig több mint fél óra sétával elérhetővé vált ekkortól. Igazi ismertséget azonban a 2000-es évek egyik magyar kultfilmje, az Üvegtigris forgatása hozott ennek a tónak. 

A legendás játékfilm ikonikus díszlete, az Üvegtigris büfékocsi ugyanis a forgatás óta itt áll – a filmrajongók nagy örömére! Aki ma elkirándul ide, az nemcsak a vicces jeleneteket idézheti fel, vagy fotózkodhat az emlékezetes helyszínen, de végigjárhatja a tóparti tanösvényt is!

Szintén népszerű kirándulóhely lett az elmúlt években a „Bokodi úszófalu”, azaz az Oroszlányhoz közeli Bokod község mesterséges tavára épített, cölöpökön álló víkendházak sora. Ez eredetileg a Vértesi Hőerőmű hűtőtavaként létrejött állóvíz. Az Által-ér – mely Tatán az Öreg-tavat is táplálja – felduzzasztásával hozták létre, s ipari funkciójának köszönhetően ideális hőmérsékletű a halak számára. Ezért aztán a hatvanas évektől kezdve egyre több megszállott horgász járt ide, s lassacskán belakták a partot: hosszú stégek végére építették apró házaikat. A változatos színű és formájú horgásztanyák ma már világszerte ismertek – az Instagram tele van a megkapóan egyedi és szép látványú „falu” képeivel. Egyszer mindenképp meg kell nézni, de ha el szeretnénk elidőzni a hangulatos helyen, lehetőleg ne hétvégén menjünk, amikor rajtunk kívül sok más kíváncsi fotós is jár erre!

Másfajta pihenésre hív a Martonvásár melletti picike tó, ahol egy különleges sportot lehet kipróbálni és gyakorolni. A Rebel beach elsősorban a vízisí és a szörfözés keresztezéséből született wakeboard szerelmeseit várja. A vízben rámpák vannak, a deszkán álló pedig egy drótkötélpályán vontatva kapja meg a megfelelő sebességet a különböző ugrásokhoz és a sikláshoz. A családias hangulatú sporttelep egyébként az extrém sport nézőinek is kellemes pihenőhely: lehet pingpongozni, röplabdázni, vagy csak figyelni a pályán történő trükköket.