Helyszín címkék:
Pékáru mustra az érzékenyebbeknek is - gluténmentes pékségek hazánkban
Szabó Vivien
Szerencsére hazánkban egyre több pékség és pékműhely kínál kiváló minőségű gluténmentes termékeket, hogy az érzékenyebbek is élvezhessék a friss és finom péksütemények ízét. Cikkünkben bemutatunk néhány kiemelkedő pékséget, ahol az íz és az egészség összefonódik, ahol a gluténmentes kenyér is lehet kiválóan roppanós és ízletes.
Vidéki Vekni gluténmentes pékműhely és delikát (Dorog)
A 2020-ban nyílt családi vállalkozás egyedülálló módon ötvözi a hagyományos vidéki pékségek hangulatát a modern gluténmentes gasztronómia kínálatával. A pékség alapításának elsődleges célja volt vidéken is kielégíteni a gluténmentes életmódot követő vásárlók igényeit, úgy, hogy ne kelljen lemondaniuk az ízletes pékáruk és delikátesz termékek élvezetéről. Az alapítók saját tapasztalatból ismerik a gluténérzékenység kihívásait, és úgy érezték, hogy a piacon nem található olyan hely, ahol igazán finom és minőségi gluténmentes pékárukhoz lehetne hozzájutni. Így született meg az ötlet egy vidéki pékműhely és delikát létrehozására, ahol a termékek nem csak ízletesek, de egészségesek is. A kínálat igazán színes, azonban nagy hangsúly kerül a klasszikusokra, hiszen, ha valaki gluténérzékeny, pontosan tudja, hogy milyen csodás érzés egy finom, igazán „kenyér ízű”, roppanós kenyérhez hozzájutni. A pékáruk mellett a mentes sütemények is nagy szerepet kapnak, illetve a delikáteszben szinte mindent fellelhetünk, amit csak el tudunk képzelni, a száraztésztától a fűszereken át a nassolnivalókig, természetesen mentes formában.
Zsemle Gluténmentes Pékség (Győr)
A győri székhelyű pékség mögött egy szenvedélyes csapat áll, akik családjukkal szintén érintettek a gluténérzékenység világában. A tulajdonosok már jó ideje keresték a tökéletes gluténmentes pékárukat, de nem találtak a környékükön olyan helyet, amelynek termékeivel igazán elégedettek lettek volna. Ezért úgy döntöttek, hogy saját pékséget nyitnak, amely kifejezetten a gluténmentes gasztronómia jegyében fog működni. Törzsközönségük igazolja a betöltött űrt: már a nyitóhetekben többen kifejezték örömüket azzal kapcsolatban, hogy bármit választhatnak a pékség kínálatából anélkül, hogy a keresztszennyeződéseken kellene aggódniuk, mindezeken túl még finomak is a termékek. A megszokott pékáruk mellett igazi kincseket találhatunk a sütemények között is: ínycsiklandó mentes piték, krémesek, fánkok és torták várnak ránk.
Tulipán pékség (Siófok)
A siófoki Tulipán pékségben a hagyományok tiszteletéé a főszerep, a közvetlen környékükön termő gyümölcsök és zöldségek inspirációt nyújtanak az előállított termékekhez. Választékukban nem csak gluténmentes, de 90%-ban élesztőmentes, illetve tej- vagy laktózmentes és vegán finomságok is megtalálhatóak. A péktermékek elkészítése során kizárólag a legjobb minőségű összetevőket használják fel, gyakori alapanyaguknak számítanak a magvak, a hajdina, a köles, továbbá a tápióka és az útifűmaghéjliszt. Ezek a különleges összetevők biztosítják a finom falatok értékes tápanyagtartalmát, melynek köszönhetően illenek a kiegyensúlyozott étrendbe. Megkóstolhatjuk itt a nagy klasszikusokat, mint a nagymamától ismert sajtos- vagy krumplispogácsa, de vannak újhullámos pékáruk is, mint például a paleo bagel, vagy a sokmagvas mini baguette.
Babka Bakery & Coffee (Kecskemét)
Kizárólag gluténmentes termékekkel várja vendégeit a kecskeméti Babka Bakery & Coffee is, ahol a mentes finomságok mellé egy jó kávét is elfogyaszthatunk, ha úgy tartja kedvünk. A pékség igazi bakancslistás hely a kísérletező kedvűeknek, hiszen nemcsak a klasszikus péksüteményeket kaphatjuk itt meg gluténmentes formában, de ezelőtt sosem hallott és újragondolt pékárukat is. Ha szerencsések vagyunk, megkóstolhatjuk például a ribizlis vagy spenótos csigájukat, az édesburgonyás vagy épp cukkinis pogácsájukat. A névadó babka kalácsot sem érdemes kihagyni, ebből is több változatot vonultatnak fel, a klasszikus kakaós alaptól a barackos-növényi túrós kombinációig. Érdemes a pékség közösségi média felületein nyomon követni heti ajánlataikat is, ugyanis naponta változó kínálattal lepik meg vendégeiket.
A gluténmentes pékáruk piaca itthon is virágzik, és folyamatosan újabb, finomabbnál finomabb termékekkel áll elő a diétázó és nem diétázó közönségnek egyaránt! Ha arra járunk, keressük fel ezeket az úttörő pékségeket, és fogyasszunk el egy-két ínycsiklandó egészséges falatot!