Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Pékáru mustra az érzékenyebbeknek is - gluténmentes pékségek hazánkban

0:00
0:00

Szabó Vivien

Magyarországon több mint 100.000 embert érint gluténérzékenység vagy cölikália. Ezek az allergiák, ételintoleranciák vagy szimplán csak az életmódváltás egyre többeket ösztönöz arra, hogy egészségesebb és könnyebben emészthető alternatívákat keressenek a hagyományos pékáruk helyett.
Magyarországon több mint 100.000 embert érint gluténérzékenység vagy cölikália. Ezek az allergiák, ételintoleranciák vagy szimplán csak az életmódváltás egyre többeket ösztönöz arra, hogy egészségesebb és könnyebben emészthető alternatívákat keressenek a hagyományos pékáruk helyett.

Szerencsére hazánkban egyre több pékség és pékműhely kínál kiváló minőségű gluténmentes termékeket, hogy az érzékenyebbek is élvezhessék a friss és finom péksütemények ízét. Cikkünkben bemutatunk néhány kiemelkedő pékséget, ahol az íz és az egészség összefonódik, ahol a gluténmentes kenyér is lehet kiválóan roppanós és ízletes.

Vidéki Vekni gluténmentes pékműhely és delikát (Dorog)

A 2020-ban nyílt családi vállalkozás egyedülálló módon ötvözi a hagyományos vidéki pékségek hangulatát a modern gluténmentes gasztronómia kínálatával. A pékség alapításának elsődleges célja volt vidéken is kielégíteni a gluténmentes életmódot követő vásárlók igényeit, úgy, hogy ne kelljen lemondaniuk az ízletes pékáruk és delikátesz termékek élvezetéről. Az alapítók saját tapasztalatból ismerik a gluténérzékenység kihívásait, és úgy érezték, hogy a piacon nem található olyan hely, ahol igazán finom és minőségi gluténmentes pékárukhoz lehetne hozzájutni. Így született meg az ötlet egy vidéki pékműhely és delikát létrehozására, ahol a termékek nem csak ízletesek, de egészségesek is. A kínálat igazán színes, azonban nagy hangsúly kerül a klasszikusokra, hiszen, ha valaki gluténérzékeny, pontosan tudja, hogy milyen csodás érzés egy finom, igazán „kenyér ízű”, roppanós kenyérhez hozzájutni. A pékáruk mellett a mentes sütemények is nagy szerepet kapnak, illetve a delikáteszben szinte mindent fellelhetünk, amit csak el tudunk képzelni, a száraztésztától a fűszereken át a nassolnivalókig, természetesen mentes formában.

Zsemle Gluténmentes Pékség (Győr)

A győri székhelyű pékség mögött egy szenvedélyes csapat áll, akik családjukkal szintén érintettek a gluténérzékenység világában. A tulajdonosok már jó ideje keresték a tökéletes gluténmentes pékárukat, de nem találtak a környékükön olyan helyet, amelynek termékeivel igazán elégedettek lettek volna. Ezért úgy döntöttek, hogy saját pékséget nyitnak, amely kifejezetten a gluténmentes gasztronómia jegyében fog működni.  Törzsközönségük igazolja a betöltött űrt: már a nyitóhetekben többen kifejezték örömüket azzal kapcsolatban, hogy bármit választhatnak a pékség kínálatából anélkül, hogy a keresztszennyeződéseken kellene aggódniuk, mindezeken túl még finomak is a termékek. A megszokott pékáruk mellett igazi kincseket találhatunk a sütemények között is: ínycsiklandó mentes piték, krémesek, fánkok és torták várnak ránk.

 

Tulipán pékség (Siófok)

A siófoki Tulipán pékségben a hagyományok tiszteletéé a főszerep, a közvetlen környékükön termő gyümölcsök és zöldségek inspirációt nyújtanak az előállított termékekhez. Választékukban nem csak gluténmentes, de 90%-ban élesztőmentes, illetve tej- vagy laktózmentes és vegán finomságok is megtalálhatóak. A péktermékek elkészítése során kizárólag a legjobb minőségű összetevőket használják fel, gyakori alapanyaguknak számítanak a magvak, a hajdina, a köles, továbbá a tápióka és az útifűmaghéjliszt. Ezek a különleges összetevők biztosítják a finom falatok értékes tápanyagtartalmát, melynek köszönhetően illenek a kiegyensúlyozott étrendbe. Megkóstolhatjuk itt a nagy klasszikusokat, mint a nagymamától ismert sajtos- vagy krumplispogácsa, de vannak újhullámos pékáruk is, mint például a paleo bagel, vagy a sokmagvas mini baguette.

Babka Bakery & Coffee (Kecskemét)

Kizárólag gluténmentes termékekkel várja vendégeit a kecskeméti Babka Bakery & Coffee is, ahol a mentes finomságok mellé egy jó kávét is elfogyaszthatunk, ha úgy tartja kedvünk. A pékség igazi bakancslistás hely a kísérletező kedvűeknek, hiszen nemcsak a klasszikus péksüteményeket kaphatjuk itt meg gluténmentes formában, de ezelőtt sosem hallott és újragondolt pékárukat is. Ha szerencsések vagyunk, megkóstolhatjuk például a ribizlis vagy spenótos csigájukat, az édesburgonyás vagy épp cukkinis pogácsájukat. A névadó babka kalácsot sem érdemes kihagyni, ebből is több változatot vonultatnak fel, a klasszikus kakaós alaptól a barackos-növényi túrós kombinációig. Érdemes a pékség közösségi média felületein nyomon követni heti ajánlataikat is, ugyanis naponta változó kínálattal lepik meg vendégeiket.

A gluténmentes pékáruk piaca itthon is virágzik, és folyamatosan újabb, finomabbnál finomabb termékekkel áll elő a diétázó és nem diétázó közönségnek egyaránt! Ha arra járunk, keressük fel ezeket az úttörő pékségeket, és fogyasszunk el egy-két ínycsiklandó egészséges falatot!