Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Lélekmelegítő egyedényes ételek + 3 szuper vendéglátóhely, ha nincs kedved főzni

  • Uzonyi Nóra
Tulajdonképpen van abban valami igazságtalan, hogy a kényeztető ételek épp ősszel és télen esnek a legjobban, akkor, amikor az egyre hűvösebb napok és a sötétség is inkább ádáz kuckózásra csábít, semmint sok-sok kalória-ellensúlyozó sportolásra. Mindazonáltal a legzimankósabb hónapokban nagy szükségünk van olyan ételekre, amelyek nem csak a testet, hanem a lelket is táplálják.
Tulajdonképpen van abban valami igazságtalan, hogy a kényeztető ételek épp ősszel és télen esnek a legjobban, akkor, amikor az egyre hűvösebb napok és a sötétség is inkább ádáz kuckózásra csábít, semmint sok-sok kalória-ellensúlyozó sportolásra. Mindazonáltal a legzimankósabb hónapokban nagy szükségünk van olyan ételekre, amelyek nem csak a testet, hanem a lelket is táplálják.

Még jobb, ha barátokkal vagy a családdal együtt állunk neki főzőcskézni, és külön bónusz, ha a konyhai kalandozás során elég egyetlen lábos ahhoz, hogy ízletes finomság kerüljön a tányérunkra. Mutatunk 2 olyan tányérravalót, amely villámgyorsan elkészül, és alig szükséges utána mosogatni, így marad időnk arra, ami igazán fontos: kapcsolódni a szeretteinkkel. Azokra a napokra, amikor a főzési kedv-indexünk alacsony, mutatunk két szuper vendéglőt és egy cukrászdát, ahol nincs más teendőnk, mint hátradőlni, és élvezni a tányérunkra varázsolt ínycsiklandó kreációkat. 

A sütő tudja a dolgát

Ugye, milyen kényelmes, amikor a hozzávalókat elegánsan elhelyezzük egy tepsiben vagy sütőtálcán, betoljuk a sütőbe, és egy szűk óra múlva kiszedjük a ropogósra sült egytálételt? Igen, épp úgy fog tűnni, mintha órákat dolgoztunk volna vele, és amennyiben akkurátusan használjuk a sütőpapírt, még a mosogatószivacsot is pihenőre foghatjuk.

 

A rapid recept a következő: Mossuk meg, és vágjuk nagyobb kockára a burgonyát. Hámozni felesleges, a ropogósra sült héj rengeteg ízextrát jelent majd később. Bátran tegyünk mellé más zöldségeket is, például sárgarépát, fehérrépát, akár káposztát is. Ha igazán szaftos végeredményt szeretnénk, emeljük a tétet néhány gerezd fokhagymával és némi almával, majd a zöldségek tetejére “ültessük” rá a csirke alsó- vagy felsőcombokat. Egy nagyvonalú locsolás valamilyen zsiradékkal jót tehet, némi só, bors és zöldfűszer mehet a tetejére, illetve egy lelkesebb löttyintésnyi víz is kerülhet a tepsibe. Aztán pedig irány a 180-200 fokos sütő, ahonnan olyan 40-50 perc múlva egy tökéletesre sült, komplett vacsorát varázsolhatunk elő. A sülő finomságok illata már 10-15 perc után jelezni fogja, hogy pompás lakoma várható!

 

Kirándulás extrákkal

Az Őrség télen is lenyűgöző. Az egész napos barangolás után – főleg, ha van olyan mázlink, hogy mindehhez a frissen esett hó biztosítja a talpalávaló ropogást – jól eshet néhány különleges falat; amit nem nekünk kell összeütni. Őriszentpéteren (vagy a környékén) járva kihagyhatatlan úticél a Pajta, ahol szezonális alapanyagokból készülnek az térségre jellemző finomságok. Ha valódi gasztrokalandra vágyunk, a degusztációs menüre is érdemes benevezni!

 

Mediterrán életérzés a tél derekán

Az olasz tésztaételeknek igencsak nehéz ellenállni, ellenben könnyű őket elkészíteni. Fogjuk a kívánt mennyiségű hozzávalókat – igen, a száraztésztát is! – és tegyük bele egy nagy lábasba vagy mélyebb serpenyőbe. Ezután egyszerűen dobjuk mellé a kockákra vagy szeletekre vágott zöldségeket, a felaprított hagymát, néhány gerezd fokhagymát, a fűszereket és – ha paradicsomos verziót készítünk – a passzírozott paradicsomot / konzerv paradicsomot is. Öntsük fel annyi vízzel (némi fehérbor is kerülhet bele), amennyi épp ellepi, majd forrástól számított 5-7 percig tartsuk a tűzön, természetesen lefedve. Mivel a tésztából kifő a keményítő, az eredmény különleges krémes és kényeztető finomság lesz.

 

Nápolyi pizza, egyenesen a kemencéből

Noha otthon sem ördöngösség megsütni egy pizzát, hébe-hóba azért bízzuk magunkat profi kezekre. Szabi, a Pék például olyan foszlós tésztát szokott készíteni, hogy már a látványától is mennybe megyünk. A Panificio il Basilico szentendrei egységében egy csörgedező patak mellett merülhetünk el a legjobb hazai és olasz alapanyagokkal megpakolt pizza ízeiben. 

 

Az avar és a hó édes megkoronázása

Amikor odakint fúj a szél és a cidri-üzemmód állandósul, kevés kellemesebb időtöltés van, mint beülni egy cukrászdába, rendelni egy kávét, teát vagy egy forró csokoládét, és a melengető kortyolgatás közben elmajszolni egy süteményt. Szegeden járva a Kék Elefánt Kávézó a kihagyhatatlan úticélok egyike. 

 

A Hello Hungary-nél megszállottan kutatjuk az ország legjobb és leghangulatosabb éttermeit. A térképünkön akár címkék szerint is lehet keresni, hogy könnyű legyen megtalálni a tartózkodási helyünkhöz és az ízlésünkhöz leginkább passzoló egységet!