Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Innen nem mész haza üres kézzel: ezt kínálják a vidéki termelői piacok

  • Mészégető Marcsi
Piacozni jó! Nemcsak az áruk minősége más, mint a szupermarketekben, de személyes figyelmet is kapunk, és biztosak lehetünk benne, hogy minden portéka szívvel-lélekkel készül. Az árusok beavatnak a finomságok készítésének rejtelmeibe, sőt, akár kóstolóval is kényeztetnek. Mutatunk öt vidéki piacot, ahonnan egészen biztosan legalább egy kosárnyi vásárfiával fogunk hazatérni!
Piacozni jó! Nemcsak az áruk minősége más, mint a szupermarketekben, de személyes figyelmet is kapunk, és biztosak lehetünk benne, hogy minden portéka szívvel-lélekkel készül. Az árusok beavatnak a finomságok készítésének rejtelmeibe, sőt, akár kóstolóval is kényeztetnek. Mutatunk öt vidéki piacot, ahonnan egészen biztosan legalább egy kosárnyi vásárfiával fogunk hazatérni!

A piac egy életérzés: akárhová utazunk, ezeken a helyeken megkapjuk a térség hangulatának esszenciáját, és persze a legfinomabb termékeket és ízléses kézműves munkákat is. Közben pedig beszélgetünk, kóstolgatunk, recepteket cserélünk, vásárlásunkkal a helyi közösséget és a kistermelőket támogatjuk. A kreatív termelői piacokon ráadásul mindig történik valami, hétről hétre programok, újdonságok várnak. Lássuk párat azon vásárokból, melyek méltán pályázhatnának desztinációnk megkapóbb címére kategóriájukban.

1. Piaci nyüzsgés a Tihanyi révnél

Rég elmúltak már azok az idők, amikor a tó csak a nyári szezonban kínált izgalmas programokat! A Tihanyi rév mellett egész évben, minden szombaton vár a hazai és nemzetközi hírű, színes, nyüzsgő Piac Placc. Érdemes nagy kosárral érkezni, hiszen biztosan meg fogjuk tölteni azt finomságokkal: füstölt kolbásszal, zamatos gyümölcsökkel, szezonális zöldségekkel, lekvárral, savanyúsággal, mézzel, házi pékáruval, süteménnyel. A piac tematikus rendezvényekkel is vár, mint például a „HelloTök”, a „Csipkebogyó Piknik” vagy a „Bio Búcsú”. 

2. A Dunakanyar és a Börzsöny kincsei

A Dunakanyarba már a látvány és a természet közelsége miatt is érdemes elutazni, de szombatonként eggyel több okunk van rá: ilyenkor tartják a Nagymarosi Termelői Piacot a Fő téren, gyönyörű környezetben. A Dunakanyar és a Börzsöny gazdáinak termékei várnak minket a standokon – a szervezők csakis olyan árusítókat fogadnak, akik a hagyományokat, a kétkezi munkát, és a minőséget képviselik. Közvetlenül a termelőktől vásárolhatunk tejterméket, húsárut, mézet, tojást, házi pékárut és süteményt, de vannak itt a környező falvakból érkező bio lekvárok és gyümölcslevek is.  Akkor is érdemes ide ellátogatni, ha egy kellemes sétára és családias hangulatra vágyunk – ám biztosra vehető, hogy nem távozunk vásárfia nélkül.

 

3. Különleges piac Tokaj-Hegyalján

Tokaj-Hegyalján a természet és az ember építette látványosságok is csodálatosak, tagadhatatlan, hogy a térség elsődleges vonzerejét a nemes borok és a finom ételek adják. A gasztronómiai túrát pedig remekül kiegészíti a minden hónap második vasárnapján, a Disznókő birtokon, a Sárga Borház körüli téren megrendezett Tokaj-hegyaljai Piac, amelyet hét piac- és Hegyalja-rajongó hölgy hozott létre még 2012-ben. A standokon Tokaj-Hegyalja és a környező vidékek minőségi zöldségei és gyümölcsei mellett felsorakoznak a kis mennyiségben, kézi munkával előállított sajtok, húsfélék, lekvárok, szörpök, olajok, ecetek, valamint pékáruk. A borvidék különlegességei is a kamránk polcára kerülhetnek innen: tokaji borecetet, szőlőmagolajat, aszúval fűszerezett lekvárokat, furminttal főzött szappant is beszerezhetünk, de a kézműves kerámiák, fonott áruk, ékszerek kínálatából is szemezgethetünk. Ezen kívül pedig a piac közösségi térként betöltött funkcióját is élvezhetjük, ismerkedhetünk, beszélgethetünk.

 

4. A Hétvezér Piac finomságai

Különleges, jurta formájú standokról kínálják a helyi termelők a finomságokat a nagygyimóti Hétvezér Piacon. Minden helyi áru kapható, mi szem-szájnak ingere: a friss, szezonális gyümölcsök hihetetlen választéka mellett tojás, húsáruk, péksütemények, virágok és kézműves iparcikkek is vevőre várnak. Még a fonott bevásárlókosarat is megvehetjük itt, hogy aztán gyorsan tele is pakoljuk mindenféle jóval, illetve akár közös reggeliken is részt vehetünk, amelyek közelebb hozzák egymáshoz az árusokat és a vásárlóikat.

5. Liliomkert, a fogalom

A termelői piacok alfája és omegája a káptalantóti Liliomkert Piac 2007-ben nyílt meg Harmathy Ildikó szántóföldjén. Azóta valódi közösség szerveződött köré, amely mára a környékbeliek és az ide utazók találkozóhelye. Vasárnap délelőttönként érdemes érkezni, és rászánni az időt arra, hogy minden zugát felfedezzük, magunkba szívjuk a hangulatát. Frissen sült kifli, pogácsa és mindenféle pékáru, friss szezonális zöldség és gyümölcs, húsok és kolbászok, sajtok, befőttek, lekvárok és szörpök várják, hogy a kamránkba kerüljenek. Bővülhet továbbá a háztartásunk kézműves edényekkel vagy épp izgalmas régiségekkel is. 

plusz egy: Kinga Kamrája

Káptalantótiban, a Kővári Kecskefarmon még egy gyöngyszemet találunk: a Kinga Kamrája Farm Shopban helyben készült kecskesajtok, füstölt húsáruk sorakoznak a polcokon. Van itt sok más helyi, termelői áru is: tojás, szószok, lekvárok, befőttek, száraztészták, teakeverékek, olajok, fűszerek, zöldségek, gyümölcsök és friss pékáru is. Ha megéheztünk, friss, helyi alapanyagokból készült meleg ételek közül is rendelhetünk asztalunkra.