Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Nomád élet a Dunakanyar mentén

  • Novitatis
Ha a Dunakanyar pazar panorámáját hamisítatlan mivoltában kívánjuk élvezni, akkor azt két keréken élhetjük át a leginkább: a kerékpárúton, hátunkon csak egy hátizsákkal megannyi különleges, rejtett megálló vár minket, igazi nomád hangulatban.
Ha a Dunakanyar pazar panorámáját hamisítatlan mivoltában kívánjuk élvezni, akkor azt két keréken élhetjük át a leginkább: a kerékpárúton, hátunkon csak egy hátizsákkal megannyi különleges, rejtett megálló vár minket, igazi nomád hangulatban.

Akár pár órás túrára, akár egész hétvégés feltöltődésre vágyunk, a Dunakanyar csodálatos természeti környezete az év minden szakaszában hívogató lehet. Ha csak magunk mögött akarjuk hagyni a város nyüzsgését, elég felpattannunk a biciklinkkel egy vonatra, vagy, ha igazán jó erőben vagyunk, két keréken is útra kelhetünk. A fővárostól végig önálló kerékpárúton, a Duna közvetlen közelében és ártéri erdeiben élhetjük át a meseszép Dunakanyar nyújtotta élményeket. S hogy hova is érdemes begurulni egy kis frissítőt elfogyasztani a túránk során?

Nem okoz csalódást a Dunakanyar: számtalan egyedi hangulatú hely vár minket közvetlenül a kerékpárút mentén. Nagymaros központjától nem messze a Piknik Manufaktúra fogadja a látogatókat igazán hívogató, bohém atmoszférájával. A bejáratnál szinte mindig hegyekben állnak a biciklik, érezhetően a bringások egyik kedvence, ami nem is meglepő, hiszen a pazar Visegrádi vár domboldalára tekintő kilátást igazi újhullámos sörökkel és streetfood ételekkel párosítják. Nem érdemes azonban korgó gyomorral beesni, hiszen nagy forgalom esetén előfordulhat, hogy kicsit hosszabban kell várnunk a finom falatokra.

Szintén kötelező megállónak számít a 2020-ban nyitott Tandem bár, amely Nagymaros és Zebegény között várja az arra járókat: szinte lehetetlen eltéveszteni. A helyszín hangulatában a budapesti romkocsmákat idézi: színes, mindenhonnan összeválogatott székek és asztalok, raklapbútorok és az elmaradhatatlan fényfűzérek. Nem véletlen ez a párhuzam, hiszen a tulajdonos a legendás Szimplát igazgatta több mint húsz évig, és ezt a szellemiséget hozta el Nagymarosra is. A Tandemben megállhatunk pár órára egy frissítő limonádéra, de akár egy egész napot is eltölthetünk náluk: a hatalmas kerthelyiség, a pár méterre lévő Dunapart és a szinte minden napra jutó programok (koncertek, kertmozi) biztosítják, hogy egy percig se unatkozzunk.

Nem lenne teljes a listánk, ha nem említenénk meg a nagymarosi Nomád bárt, ami igazi kulthellyé vált az elmúlt években. Távol az autók zajától, közvetlenül a Dunaparton egy jóérzésű, mezítlábas helyet találunk. A nevével ellentétben elsősorban nem kocsmaként kell elképzelni, sokkal inkább egy közösségi találkozóhelyként, ami otthont ad koncerteknek, kulturális programoknak és az arra járó kempingezőknek. A helyszínt nem olyan egyszerű megtalálni, de a kitartóbbak különleges szabadságélményt kaphatnak a jutalomként: szinte olyan, mintha egy apró fesztiválra tennénk be a lábunkat. A vadregényes szabad-strandon jó időben akár csobbanhatunk is egyet, elmehetünk egy rövid kenutúrára, vagy bográcsozhatunk barátainkkal.

Érdemes lehet a sátrat is feldobni a csomagok közé, hogy testközelből élhessük át az igazi nomád életet. Több, hangulatos kempingezére alkalmas hely vár minket az út mentén. Páratlan élmény a parton, a hűs dunai levegőre ébredni: szinte kipattanunk a sátorból. A nehezen kelőknek pedig ajánljuk figyelmébe a zebegényi Helyben kávézót, amely szintén a kerékpárút közvetlen közelében nyitotta meg kapuit. Igazi kávékülönlegességek várják a kávé szerelmeseit: három különböző pörkölésű stílust kóstolhatunk, és meg is reggelizhetünk a helyi termelőktől származó alapanyagokból készült szendvicsek és kézműves sütemények között válogatva.

A Dunakanyar különleges hangulata mindenkit magával ragad, érintetlensége arra inspirál minket, hogy mi is máshogy közelítsünk az élethez: kicsit lassabban, körültekintőbben létezzünk. Ha neked is jól esne egy kis ritmusváltás, lüktet benned a szabadságvágy, akkor nincs más dolgod tehát, mint felpattani a biciklidre, és elindulni a Dunakanyarba. Csak a szúnyogriasztót ne hagyd otthon!