Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Gyula: gasztronómia, kultúra és kaland egy helyen

  • Káldi Emese
A helyszín: Gyula, a történelmi fürdőváros. A szereplők: mi vagy ti, te vagy akár ők. Az időpont: lehetőleg egy szép, napsütéses, enyhe nap. A cselekmény: felfedezés, kóstolás, pihenés, feltöltődés.
A helyszín: Gyula, a történelmi fürdőváros. A szereplők: mi vagy ti, te vagy akár ők. Az időpont: lehetőleg egy szép, napsütéses, enyhe nap. A cselekmény: felfedezés, kóstolás, pihenés, feltöltődés.

Annak, aki először jár Gyulán, egészen biztosan feltűnik majd, hogy a belváros kanyargós utcáin sétálva szinte minden sarkon újabb és újabb váratlan szépségű látvány várja. Hol egy szökőkút, hol egy aranysárga falú öreg templom, hol egy hangulatos, fákkal, virágokkal beültetett terecske, hol pedig egy csodálatos épület ragadja meg a tekintetet. A tökéletes nap Gyulán a belefeledkezésről szól, a létezés apró örömeiről. Aki bazári hangulatra, nyüzsgő fesztiválra vagy hatalmas, csillogó látványosságra vágyik, annak tovább kell keresnie. Gyula az aktív pihenésről szól, a legjobb értelemben!

 

A tökéletes nap reggele induljon egy finom kávéval, az eredetileg egy postaút közlekedését biztosító, több mint kétszáz éves Kapus híd egykori vámszedő épületében működő Bodoky Kávéműhelyben. A parányi, ám annál hangulatosabb helyen már a kávé illatától is felébred az ember, pláne akkor, ha kikéri kedvenc speciality kávéját. Ha megittuk a kávét, érdemes valami finomságot is enni, hogy legyen energiánk a nap további részére. Szerencsére a Százéves cukrászdáig csak pár lépést kell sétálni. Aki nem kifejezetten tortaszeletre gondol a reggeli órákban, az is talál bőven harapnivalót. Választhat a házi rétesek vagy a különböző pogácsák és teasütemények közül, s miközben a teraszon vagy a festett falú, korhű berendezésű belső térben ücsörög, már tervezheti is, hogy merre induljon tovább.

Ha pedig kellőképpen feltöltöttük az energiaraktárakat, a következő programpont egy kis testedzés lehet: a hangulatos Erkel teret elhagyva a Kossuth utcáig kell mennünk, hogy kerékpárokat bérelhessünk. A gyulai Tourinform Irodában ugyanis ezt is lehet. Egy fél- vagy egy egész napra is vihetjük a városi bicikliket, és még tippeket is kapunk, hogy mit érdemes bejárni velük. Szerencsére lehetőségből rengeteg van: Gyula – és az egész környék – tökéletes terep a biciklizésre. Biciklin suhanni önmagában is jó élmény, de még jobb akkor, ha mondjuk a Göndöcs kertig jutunk kétkeréken, ahol leszállva a nyeregből a régi népkert fái között sétálhatunk. Az 1800-as évek végén töltötték fel a mocsaras területet, hogy pihenőparkot alakítsanak ki város számára. A parkban álló neobarokk Pavilon (ma Vigadó) ma is a város egyik büszkesége, ahol koncertek, bálok és egyéb rendezvények zajlanak, A pár évvel később, múzeumnak épült szomszédos Kohán Képtár is részben kulturális tér lett, de találunk Kohán György festőművész képeiből is egy gyűjteményt itt.

A délelőtt hamar elrepült, itt az idő ebédhelyszínt találni! Gyula legendás vendéglátóhelye, a Komló étterem 1913 óta létezik, ezért nem meglepő, hogy több mint százéves hagyományait követve leginkább klasszikus-magyaros kínálatot találunk itt, de persze a 21. század igényeihez igazítva. Mivel a Komló a Tourinform irodától sincs messze, ezért mielőtt asztalhoz ülünk, célszerű a bicikliket visszaadni.

 

A délután úgyis a pihenésé: a Gyulai Várfürdő kinti vagy benti medencéiben, szaunájában, pihenőágyain gyűjthetünk erőt a nap további részéhez. Reggeli kiindulópontunkhoz kell visszasétálni ahhoz, hogy továbbra is minden megerőltetés nélkül újabb élményeket szerezhessünk: a gyulai városnéző kisvasútra jegyet váltva egy bő fél óra alatt újabb impressziókat és tudást gyűjthetünk be a városról. Lassan a végéhez közeledik a tökéletes nap, melynek megkoronázásaként egy jó vacsorát és egy-két finom pohár italt ajánlunk.

A belvárosból fél óra alatt akár gyalog is elsétálhatunk a Viharsarki Serneveldéig, ahol jó hangulatú, finom vacsorát költhetünk el a díjnyertes sörök kóstolása mellett. A barátságos légkörű, laza, ám mégis színvonalas étteremben bőséges a választék – és nem csak a csapon lévő kézműves sörök tekintetében! Miközben a levesek, burgerek vagy éppen a hagyományos főételek között válogatunk, bátran nyugtázhatjuk: ez a nap tényleg emlékezetesre sikerült!