Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Télen is nyeregben: terepbringás útvonalak szerte az országban!

  • Szabó Sára
Te is azt vallod, hogy két keréken szép az élet, és nem csak napsütésben veszed elő a biciklid? Ha nem zavar, hogy süvít a szél, csepereg az eső, esetleg pár hópehely is az arcodban landol, mindenképp olvass tovább, ugyanis mutatunk pár izgalmas túravonalat a BalatonBike365 csapatának segítségével. Igazi adrenalinbomba lesz!
Te is azt vallod, hogy két keréken szép az élet, és nem csak napsütésben veszed elő a biciklid? Ha nem zavar, hogy süvít a szél, csepereg az eső, esetleg pár hópehely is az arcodban landol, mindenképp olvass tovább, ugyanis mutatunk pár izgalmas túravonalat a BalatonBike365 csapatának segítségével. Igazi adrenalinbomba lesz!

Hideg-hegyi csúcstúra

Ha szükséged van egy rövidebb és kellemesen erőltetett menetre, remek választás az „Olíva H” túrakör.  Hossza mindössze 23,5 km, viszont a szintkülönbség annál nagyobb kihívást tartogat: a túra a Pécselytől nem messze fekvő 385 méter magas Hideg-hegy csúcsára visz fel, ez a magasság pedig komoly edzettséget igényel, de teljesíthető akár e-bike-kal is. A környék lankás, finoman dimbes-dombos, így csodás látvány tárul a szem elé.  Az örvényesi Huszár Vendéglő a túra szinte tökéletes kezdő- és végpontja, hisz egy teljes mértékben kerékpárosbarát vendéglátó egység. Útközben, ha megéheznénk, Vászolyon megállhatunk egy éhség- és szomjoltó pihenőre, a Kuti-Kerti Kisvendéglőben.

Tekerés a zöldben – avagy madárles bicikliháton

Amennyiben az előző útvonal kicsit sok lenne, jöjjön egy kellemesebb dél-balatoni túra, viszonylag kevés szintemelkedéssel, a maga kb. 35 kilométerével. Érdemes odafigyelni arra, hogy nem csak aszfalton halad az út, a Jódi-hegyen ugyanis másfél km-en murvás a terep, itt óvatosan tudjuk csak tekerni a bringát. Az Alirét és a Cinege pihenő közti löszös talaj pedig csapadékos idő esetén igen csúszóssá válhat, úgyhogy nyitott szemmel érdemes gurulni! Az út forgalma elég kicsi, így akár nagyobb gyerkőcök is csatlakozhatnak a téli tekeréshez. Különlegességként említendő az a 350 éves kocsányos tölgy, a „Képes-fa”, ami közkedvelt zarándok-pihenőhely is, az Aliréttől Ságvár felé vezető úton.

Három megye határán – Mezőföld és Somogyország

Kipróbálnád, milyen a Balatonról indulni egy kétkerekes menetre, ami nem a tókör? Ajánlatunk egy hosszabb (78 kilométeres), ám a szintek miatt mindenképp komótos útvonal, mely a Sió mentén halad, ahol gyönyörű lankákon haladhatunk vasparipánkkal, átadva magunkat a természet szépségeinek. A talajt tekintve az út igen változatos, leginkább aszfaltozott részen kerekezhetünk, viszont akad néhány füves, homokos útszakasz is, így télen is kellemesen járható.  Érdemes itt is figyelni a veszélyesebb részeken, ugyanis a Lajoskomárom és Ozora közti részen szárazabb időben mélyül a homok, így nehezebb lehet a túra. Mivel a vonalon kevés a vízvételi lehetőség, érdemes megtölteni a kulacsokat indulás előtt, ha tehetjük!

Víztározó-forrás-kilátó kör a Mátrában

A maga kb. 34 kilométerével kecsegtető szakasz 570 méter emelkedővel bír, bátran nevezhető közepesen nehéz útvonalnak, de a látvány a végén mindenért kárpótol majd.

 

A menet Mátraszentlászlóról indul. Amennyiben az éjszakát is szeretnénk ott tölteni, nézzünk be a bringabarát Kétkerék Vendégházba, ami nem csak szállást nyújt, de kerékpárkölcsönzésre is van lehetőség. Jó időjárási viszonyok mellett ajánlott egy kisebb kitérőt tenni a Vörös-kő kilátóba, ahonnan csodás panoráma tárul a szemünk elé. A Mátrában leginkább köves és erdei talajon gurulhatunk, így a túra könnyedén teljesíthető a téli időszakban is. Remek megálló az Ágasvári turistaház, ahonnan a Hasznosi-víztározó felé vehetjük az irányt, itt pedig lehetőségünk van megtekinteni a több, mint 700 éves történelmi múltra visszatekintő Hasznosi-várat, a tari Buddha-parkot, majd pedig tekerhetünk is tovább a Csevice forrás, majd a völgyön keresztül a Tuzson Arborétum irányába. Levezetésképp az Ágasvári turistaház felé menjünk, a végén pedig Mátraszentimrére érhetünk be, ahol, ha megéheztünk az út végére, ehetünk is egy jót a Vöröskő étteremben, hogy visszatöltsük az elhasznált energiát.