Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

Kalandra hív a magyar puszta! 3 feledhetetlen túra a Hortobágyon

 • Mészégető Marcsi
  Ahogy ráfordulunk a nyárra, úgy vágyunk egyre jobban a szabadba. A kikapcsolódáshoz, töltődéshez jobb helyszínt el sem tudunk képzelni a Hortobágynál, ahol különleges túrákon ismerhetjük meg az ország első és egyben legnagyobb nemzeti parkját!
  Ahogy ráfordulunk a nyárra, úgy vágyunk egyre jobban a szabadba. A kikapcsolódáshoz, töltődéshez jobb helyszínt el sem tudunk képzelni a Hortobágynál, ahol különleges túrákon ismerhetjük meg az ország első és egyben legnagyobb nemzeti parkját!

  A gémeskutakkal tarkított magyar puszta, a csikósok és a pásztorok hazája sokkal több élményt rejt, mint azt elsőre gondolnád. Az alföldi kistájat az UNESCO 1999-ben vette fel a világörökségi listájára, területe 82 ezer hektár. Sziki gyepek, vad legelők, ártéri erdők és egy mocsarakkal, tavakkal szabdalt vízi világ is vár ránk, amelynek növény- és állatvilága lenyűgöző, miliője pedig felejthetetlen. Induljunk darulesre a Hortobágy-Halastavon, éjszakázzunk a csillagos ég alatt, csodáljuk meg a híres Mátai ménest, vagy tudjuk meg, hogyan tájékozódtak régen a csillagok állásából a pásztorok. Kóstoljuk meg a pusztagasztronómia jellegzetes fogását, a füstölt mangalicaszalonnával készült slambucot, vagy próbáljuk ki az autentikus hortobágyi húsos palacsintát! Kirándulásunk során feltétlen keressük fel a híres Kilenclyukú hidat és térjünk be a Pásztormúzeumba is, ahol betekintést nyerhetünk a pásztorok nem mindennapi életébe.

  1. Fedezzük fel a Hortobágy csodáit e-bike túrákon!

  Vadiúj lehetőségként már elektromos biciklivel is felfedezhetjük a rónaságot. A bicajokat szervezett túrákhoz vehetjük igénybe, a kirándulások különlegessége, hogy olyan védett területekre is eljuthatunk szakképzett túravezetők segítségével, amik önállóan nem látogathatók. Az elektromos kerékpár könnyen kezelhető, és azok is lazán le tudnak tekerni egy hosszabb távot, akik a hétköznapokban nem sok időt töltenek a nyeregben. A félnapos Hortobágy-Halastó e-bike túra például garantáltan felejthetetlen kalandokat ígér. A 25 kilométeres útvonal mentén bivalyokat és szürkemarhákat is láthatunk, a madármegfigyelő tornyokból pedig végigpásztázhatjuk a tó teljes területét.

  2. Merüljünk el a csendben: irány a Górés tanösvény!

  Fedezzük fel az Egyek-pusztakócsi mocsárvilágot, ami valóságos vízimadár-paradicsom! A területet átszelő tanösvényen járva könnyű lesz elképzelni, hogy Európa legnagyobb füves pusztája egykor árterek, mocsarak és szikes puszták szabdalta vidék volt. A Górési tanösvény kiindulópontja a Kaparó csárda, az úton egy gyurgyalagok lakta homokhát, kócsagokkal, récékkel és bíbicekkel teli mocsarak, a Górés-tanya és egy gólyák és ragadozó madarak számára kialakított mentőhely is vár, ahol a szakértők beavatnak a madármentés rejtelmeibe. Feltétlenül keressük fel a honfoglalás előtti időkből fennmaradt, természetvédelmi oltalom alatt álló Filagória-halmot is, ami egyike a térség különleges kunhalmainak. Az ösvény kultúrtörténeti látnivalót is tartogat, kirándulásunk zárásaként térjünk be a Meggyes csárdába, amelynek helyiségei a századforduló pusztai hangulatát idézik.

  3. Várnak az éjszaka varázslatos fényei a pusztában

  A fentiek alapján egyetértünk abban, hogy a Hortobágy egyike az ország legizgalmasabb természetvédelmi területeinek. És itt nemcsak a nappalok, az éjszakák is tartogatnak meglepetést! 2011-ben a korábbi címei mellett a Hortobágy szerzett még egyet, hiszen felkerült a nemzetközileg számontartott csillagoségbolt-parkok listájára. Érdemes tehát a szabad ég alatt eltölteni az éjszakát, ugyanis csaknem kétezer fénypontot láthatunk a tiszta égbolton. A fényszennyezés a városokban lehetetlenné teszi számunkra, hogy részesei legyünk ennek a csodának, éppen ezért lesz hatalmas élmény elveszni a távoli csillagok fényében. De nem csak a látvány miatt lesz jó kaland a csillagnézés: a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkban a pásztorok ősi tudását a csillagokból való térbeli és időbeli tájékozódást is megismerhetjük. Lessünk be a csillagvizsgálóba is, ahonnét távcsővel kémlelhetjük a messzeséget!