Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Túrabakancsot fel! – Kedvenc őszi Kéktúra útvonalaink

  • Hype&Hyper
Egy pohár kiváló bor társaságában élvezni a Balaton látványát, vörös és sárga árnyalatokban pompázó falombok tövében kortyolni a forrásvizet, vagy egy vár tetejéről csodálni az őszi tájat: ilyet és még megannyi egyéb élményt rejt Magyarország legendás túraútvonala, az Országos Kéktúra. Ízelítőnkkel segítünk hangolódni az őszi túrázásra.
Egy pohár kiváló bor társaságában élvezni a Balaton látványát, vörös és sárga árnyalatokban pompázó falombok tövében kortyolni a forrásvizet, vagy egy vár tetejéről csodálni az őszi tájat: ilyet és még megannyi egyéb élményt rejt Magyarország legendás túraútvonala, az Országos Kéktúra. Ízelítőnkkel segítünk hangolódni az őszi túrázásra.

Az Országos Kéktúra Magyarország leghosszabb, jelzett (egybefüggő) túraútvonala, mely minden évszakban festői kirándulóhelyekkel szolgálja a túrázókat, már az 1930-as évek óta. Egyes szakaszok annyira közkedveltek, hogy a National Geographic 2020-ban a világ 25 leginkább ajánlott utazási célpontja közé is sorolta. A turistaútvonal nyugatról keletre, az ország északi tájain halad 1172,3 kilométeren, és 27 szakaszon át. Bár az év minden szakában nekivághatunk a Kéktúrának, most olyan útvonalakból válogattunk, amelyeket ősszel különösen érdemes felfedezni. 

Írott-kőtől Sárvárig

Távolság: 72,5 km | Menetidő: 18 óra 50 perc

A legendás Kéktúra első szakasza változatossága miatt is megunhatatlan: alpesi panorámát nyújtó kilátók, völgyekben meghúzódó forrásvizek, apró falvak, eldugott kastélyok, arborétumok és régi templomok is várnak itt a felfedezni vágyókra. Az ország nyugati határáról induló túraútvonalat több napra lebontva érdemes teljesíteni, ám ha mégis inkább egy egynapos tartalmas természetjárásra vágynánk, akkor a mindössze 16 km-es első szakaszt is választhatjuk úticélnak. A Kőszeg várostól a Dunántúl legmagasabb kiemelkedéséig, Írott-kőig tartó szakasz ugyanis a Kőszegi-hegység jelentősebb látnivalóinak sorát érinti. Megcsodálhatjuk például a szőlőhegyekkel körülvett, az osztrák határtól mindössze néhány méterre található Kálvária templomot és az innen nyíló panorámát Kőszegre; a vörös és sárga falombok tövében kóstolhatjuk meg a honfoglaló vezérekről elnevezett Hét-forrás vizét, vagy miközben az őszi erdő színeiben gyönyörködünk egy kis erdészeti múzeumot, az úgynevezett Stájerházakat is szemügyre vehetjük. Ha mégis inkább a többnapos túrát választanánk, a hegyvidéki látványon túl, leereszkedve a magaslatokból, a Kisalföld tájait is bebarangolhatjuk egészen Sárvár városáig, a Rába folyó partjáig. Hosszú zarándoklatunk fáradalmait a város gyógyfürdőjében is kipihenhetjük.

Tapolcától Badacsonytördemicig

Távolság: 17,2 km | Menetidő: 5 óra 00 perc

A Balaton tájait nem csak nyári felüdülésként érdemes úticélként választani, a Balaton-felvidék ugyanis ősszel mutatja egyik legszebb arcát. Érdemes egy pohár kiváló bor társaságában gyönyörködnünk az itt elterülő táj szépségében, a térségben számos kiváló borászat és pincészet működik. A Kéktúra ötödik, Tapolca és Badacsonytördemic települések közötti szakasza egyébként az ország egyik legizgalmasabb geológiájú vidéke: hatalmas tanúhegyek, bazaltorgonák és vulkáni talajon életre kelt borkultúra vár itt ránk. Ezen a rövid, de mégis izgalmas útvonalon szőlőkerteken és buja erdős utakon haladva fedezhetjük fel a Szent György-hegy bazaltoszlopait, majd útvonalunk során megcsodálhatjuk a Balaton egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján elterülő Szigligeti várat, de túránk végén a Badacsonyban egy jó bor társaságában a balatoni panorámát is élvezhetjük.

Becskétől Mátraverebélyig

Távolság: 73,9 km | Menetidő: 22 óra 20 perc

A Kéktúra Becskétől egészen Mátraverebélyig húzódó hosszú szakasza a Cserhát vidékének leglátványosabb részén vezeti végig a túrázókat. Az útvonal egyik különlegessége, hogy a lankásan hullámzó, erdős hegyhátak múltidéző, kicsiny, csendes falvak látványával társul. A túraútvonal első megállójánál a Szanda-vár szerény romjánál a Cserhát jellegzetes erdős és legelős lankáit, valamint a köztük megbújó apró falvakat fentről is megcsodálhatjuk. Mielőtt meghódítanánk a Szanda-hegyet, egy kis kitérővel Becske északi határában egy kis buddhista szentélyt, egy sztúpát is felfedezhetünk. Majd a Szanda-hegyről leereszkedve mintha egy különös időutazásban lenne részünk: a Cserhát településképe ugyanis szépen konzerválta a régi idők lenyomatait, és csak helyenként futhatunk bele új építésű nyaralókba. Utunk során az ország egyik legszebb világörökségi helyszínét, Hollókőt is felfedezhetjük. A túra alatt további különlegességek is várnak ránk: ilyen például Hollókő és Felsőtold között, a Szár-hegy délkeleti oldalában nemrégiben épült új Kéz-kilátó, vagy a mátraverebély-szentkúti remetebarlangok, amelyeket valószínűleg már létező, természetes barlangok megnagyobbításával hoztak létre a világtól elvonulni vágyó remeték.