Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

3 emlékezetes vízitúra a Felső-Tisza vidékén

  • Mészégető Marcsi
Ha olyan nyári kalandot keresel, amit vélhetően sokáig fogsz emlegetni, akkor irány a Felső-Tisza vidéke, ahol a vadregényes természetben igazi dzsungelhangulat vár. A vizek és az erdők mellett érdemes a környék épített környezetét is felfedezni, hiszen az itt húzódó Középkori Templomok Útja sokkal több izgalmat rejt, mint azt a nevéből elsőre gondolhatnánk!
Ha olyan nyári kalandot keresel, amit vélhetően sokáig fogsz emlegetni, akkor irány a Felső-Tisza vidéke, ahol a vadregényes természetben igazi dzsungelhangulat vár. A vizek és az erdők mellett érdemes a környék épített környezetét is felfedezni, hiszen az itt húzódó Középkori Templomok Útja sokkal több izgalmat rejt, mint azt a nevéből elsőre gondolhatnánk!

Az Alföldhöz tartozó Felső-Tisza vidéke az ország északkeleti csücskében található eldugott, elvarázsolt oázis, ahol könnyű feltöltődni a sűrű hétköznapok után. A környék egyik legkülönlegesebb erdeje a Tarpai-Nagyerdő, amely fokozottan védett és számtalan növény és állatfaj otthona. A mintegy 40 hazai templomot felvonultató Középkori Templomok Útját sem érdemes kihagyni, amely során többszáz éves református templomokba térhetünk be. Egyedülálló fatornyú templomok, haranglábak nyomában járhatunk többek között Tákoson, Csarodán és Márokpapin is! Ám nemcsak templomok, hanem kastélyok és ódon kúriák is várnak, például Cégénydányádon, ahol a meseszép épület mellett a kastélypark 200 éves platánját is felkereshetjük. És ez még nem minden: hangulatos homokpados tiszai strandok és lassú folyású folyók gondoskodnak arról, hogy vízi élményekben se legyen hiány!

Szőke Tisza

„Magyarország utolsó tündéri mezeje” – Móricz Zsigmond nevezte így az ország északkeleti csücskét, iszacsécsi születésűként erősen kötődött a környékhez, de elfogultsággal nem vádolhatjuk. A környék vizein kalandozva vagy az erdőket járva az író szava nem tűnik túlzásnak, örök emlékeket szerezhet bárki. A kis esésű, nyugodt folyók ráadásul ideálisak azoknak is, akik még nem gyakorlottak a vízitúrázásban. A vízre boruló erdő látványa mindenhol lenyűgöző, sőt, egyben praktikus, hiszen még a legnagyobb nyári melegben is hűs árnyékot adnak a fák. A dzsungelhangulatot időről időre érdemes megtörni, kilépve a partra ugyanis olyan különlegességeket kereshetünk fel, mint a Túristvándi Vízimalom vagy a környék szerte megtalálható ártéri gyümölcsösök. Lássuk, mely útvonalakat érdemes a vízen bejárni!

 

1. Vízitúra az Öreg-Túron

 

Az evezés – pláne a folyókon, erdők között történő túra – hangulata páratlan. Az egyik legszebb hazai vízitúraterep az Öreg-Túron visz végig, fák ölelésében. A beszállópont Sonkádon található, az első megálló pedig Kölcse, a Pap Túrja. Akár kétnaposra is tervezhetjük a kirándulást, hogy aztán a végponton, Túristvándiban lehetőségünk legyen megnézni a fent említett vízimalmot. Az evezés közben természetesen megállhatunk, és megmártózhatunk a folyóban, ami jól fog esni a melegebb nyári napokon.

2. Tiszaberceltől Tokajig tartó vízitúra

 

Az út Tiszabercelről indul, majd Gávavencsellő, Balsa, Szabolcs, Tímár, Rakamaz érintésével Tokajban ér véget. A túra indulópontja Tiszabercelen a Kérész kikötőben található, de indulás előtt érdemes ellátogatni a Bessenyei György emlékházához, Tiszabercelen. A túra egyik legkülönlegesebb állomása Szabolcs, itt áll Közép-Európa legnagyobb épségben maradt földvára. A vízitúra végeztével Tokajon feltétlen töltsünk el egy kis időt, kóstoljunk remek tokaji borokat és fedezzük fel a várost!

 

3. Tivadartól Városnaményig tartó vízitúra

 

Tivadarból, a helyi szabadstrandról indul a túra, amely a környék egyik legszebb kistelepülése, majd az út Városnaményben ér véget. Ez utóbbi település a Bereg központja. Útközben feltétlenül tartsunk egy kis pihenőt Tarpán, ahol a tarpai szárazmalmot és a helyi református templomot is érdemes felkeresni. A túra kedvez azoknak, akik rajonganak a homokos vízpartokért, ugyanis három olyan tiszai fürdőhely is keresztezi az utat, ahol jóleshet majd megmártózni a vízben. Tivadaron, Jándon és Gergelyiugornyán a szabadstrandok selymes, fövenyes partjai várnak! Ha a vízi élményeket megunnánk, akkor irány a Luby-kúria, ahol interaktív kiállítás és egy mesebeli rózsakert várja a látogatókat.