Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

  Toplisták

  Sütőtökön innen és túl: 11 dolog, amit talán még sosem hallottál a halloween fenegyerekéről

  • Uzonyi Nóra
   Ha ősz, akkor indul a sütőtök szezon. Mindegy, hogy a körteszerűen bumfordi tökről, vagy a némi jóindulattal gömb formájúnak aposztrofálható verzióról van szó: a sütőtök méltán népszerű őszi finomság. Receptek helyett ezúttal 11 érdekességet hoztunk róla, álmélkodásra felkészülni!
   Ha ősz, akkor indul a sütőtök szezon. Mindegy, hogy a körteszerűen bumfordi tökről, vagy a némi jóindulattal gömb formájúnak aposztrofálható verzióról van szó: a sütőtök méltán népszerű őszi finomság. Receptek helyett ezúttal 11 érdekességet hoztunk róla, álmélkodásra felkészülni!

   1. Az őslakos amerikaiak tudtak valamit

   Legalábbis, ami a sütőtököt illeti, biztosan. Már jóval az első telepesek érkezése előtt ismerték és termesztették ezt a zöldséget, mi több, azt is tudták, hogyan kell elkészíteni. Az első hálaadás napi lakomát 1621-ben tartották, és igen, a sütőtök fontos szerepet játszott a menüben.

   2. Gazdálkodós kisokos

   Ha őszre saját sütőtökkel szeretnénk büszkélkedni, május és július között kell elvetni a magokat, ugyanis az egyik leginkább narancssárga zöldségünknek körülbelül 90-120 napra van szüksége, hogy ideális tányérravaló válhasson belőle

   3. Szeplőtelenítő opció

   Valójában persze nem, de volt idő, amikor azt gondolták, hogy a sütőtök alkalmas arra, hogy eltüntesse a szeplőket. Sőt, néhány abban is hittek, hogy a benne lévő enzimek a kígyómarást is meggyógyítják. Azért utóbbi esetben mégiscsak maradnánk a hivatalos ellenméregnél.

   4. Kutyajó kaja

   Szó szerint. Sőt, egyes vélekedések szerint a macskáknak is bátran lehet adni. A sütőtöknek számos egészségügyi előnye van, így például jótékony hatással van az emésztésre. Mielőtt azonban rohannál sült tököt adni leghűségesebb farkcsóváló négylábúdnak, konzultálj az állatorvossal!

   5. Mentsük meg a méheket!

   Több okból kifolyólag is, de tökileg azért, mert kulcsfontosságú szerepet játszanak a tökvirágok beporzásában.

   6. Éljen a tökmagolaj!

   Nem véletlenül nevezik a tökmagolajat az Őrség aranyának. Felsorolni is nehéz, mennyi jótékony hatása van, de az nem kérdés, hogy rendszeres fogyasztásának a testünk legalább annyira örülni fog, mint mi a kanapénak egy hosszú-hosszú munkanap végén. A benne lévő E-vitamin, cink a haj és a bőr legjobb barátja, de hatékony segítség lehet ízületi panaszok és bizonyos gyulladások csökkentésében is.

   7. Töklámpás az írek szerint

   Írországban régen (h)írből sem ismerték a töklámpást. Vagyis ismerték, csak bölcsen rájöttek, hogy a sütőtök kivájása egy idő után “csukló- és alkaritiszt” okoz. A megoldás az volt, hogy a nehezen farigcsálható tököt kicserélték burgonyára és tarlórépára.  Persze egy krumpliba nehéz akkora lyukat vájni, hogy beleférjen egy gyertya, de ilyen-olyan figurákat és arcokat gyerekjáték belekarcolni a húsába.

   8. Agyaggalamb helyett töklövészet

   Delaware-ben sokáig éves attrakció volt a töklövészet. A hatalmas zöldségeket közel 1500 méter magasra lőtték fel egy légágyú segítségével, a versenyzőknek pedig el kellett találniuk őket egy puskával. 2017-ben történt egy tragikus baleset, ami után majdnem betiltották a fesztivált, de erre végül nem került sor.

   9. Tök & Hamupipőke

   A Hamupipőkének nem csak azt köszönhetjük, hogy elkezdtünk hinni a tündérmesékben. Ez volt ugyanis az a történet, amiben először leírták a “tök” szót. Ezt megelőzően óriásdinnyeként ismerték ezt a zöldséget. Jó, hogy lett új név, az “óriásdinnyefaragó verseny” kétségkívül nem hangzik olyan hívogatóan.

   10. A világ legnagyobb töke

   Sütőtöke, persze. Elképesztő, de a jelenlegi rekorder több mint 1600 kilogramm, amellyel az ohioi New Bremenben büszkélkedhetett el egy gazda. Jó ég, hogy abból mekkora töklámpást lehetne csinálni! Mondjuk ember legyen a talpán, aki vállalja, hogy kifaragja!

   11. A tökös sör egy létező ital

   Pontosítunk: sütőtök ízesítésű sörről van szó. Édesszájúaknak tökéletes választás, egészségtudatosaknak kevésbé, ugyanis a sütőtökös fűszerkeverék mellett ez az ital cukorral is tele van. Persze azért néhanapján egy pohárkából még nem lesz fogszuvasodási apokalipszis!

   Láthatjuk, hogy a sütőtök kellően sokoldalú finomság, nem csoda, hogy akkora népszerűségnek örvend. Ezernyi édes és sós ételt készíthetünk belőle, és készítsünk is, hiszen a sütőtök, a tökmag és a tökmagolaj rendszeres fogyasztása nagyon egészséges!