Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

Nagy balatoni lekvárkörkép

  • Novitatis
Ha a Balatonra gondolunk, rögtön az igazi nyár, a napsütés és a vízparti sütkérezés jut sokunk eszébe, azonban a balatoni napsütés nem csak a mi napbarnított színünket biztosítja, hanem az itt termő gyümölcsök zamatossá érését is. Ezekből a zamatos gyümölcsökből pedig mi más is készülhetne, mint finomabbnál finomabb lekvárok?
Ha a Balatonra gondolunk, rögtön az igazi nyár, a napsütés és a vízparti sütkérezés jut sokunk eszébe, azonban a balatoni napsütés nem csak a mi napbarnított színünket biztosítja, hanem az itt termő gyümölcsök zamatossá érését is. Ezekből a zamatos gyümölcsökből pedig mi más is készülhetne, mint finomabbnál finomabb lekvárok?

Összeszedtünk olyan balatoni lekvárkészítőket, akinek a kínálatában egyaránt megtalálhatjuk a nagyi vajas-lekváros kenyerének klasszikus ízeit, olyan új ízkombinációk mellett, melyeket korábban talán elképzelni sem tudtunk volna!

Kapolcsikum

A Kapolcsikum Birtok több, mint 7 hektárnyi területen neveli gondosan gyümölcsöseit. Mottójuk a „Palackba zárt nyár”, hiszen lekvárjaikat és szörpjeiket egész évben frissen tudják kínálni fagyasztási technikájuknak köszönhetően, mely frissen tartja az alapanyagként szolgáló gyümölcsöket egészen a feldolgozás pillanatáig. Igazi nagy klasszikusokat találhatunk polcaikon: az elengedhetetlen barack- és áfonyalekvár, a bogyósok közül szeder és málna, de az extrémebb ízkombinációkra vágyók találhatnak például étcsokoládés meggylekvárt is. Mindemelett gondoltak a cukorbetegekre és a diétázókra is; számukra egy xilittel és steviával édesített, diabetikus meggylekvárt kínálnak.

Mamka Lekvár

A Mamka Lekvár egy igazi családi gazdaság, történetüket a kert szeretete keretezi: a kert művelése során nem használnak semmilyen vegyi anyagot, és a befőzés során sem alkalmaznak tartósítószereket. A Mamka lekvárok között is megtalálhatjuk a nagy kedvenceket, mint a szilva vagy eperlekvár, ezek mellett azonban helyet kapnak olyan extrém kombinációk is, amiről még biztos nem hallottál, mint a citromos-gyömbéres cukkini lekvár, a cékla lekvár csokoládéval, vagy épp a naspolya lekvár. Az ínyenceket folyamatosan megújuló különlegességekkel várják, így érdemes őket egész évben szemmel tartani! A lekvárok mellett figyelemre méltó szörp- és ecetkínálattal rendelkeznek, olyan egyedi termékekkel, mint az édeskömény szörp vagy levendula és ibolya ecet

Zsusska

A hagyományos eljárások tiszteltben tartása a Zsusska alapelvei között is nagy szerepet kap: fő a természetesség, nincsenek tartósítószerek, adalékanyagok, színezékek vagy aromák, csak zamatos gyümölcsök. A hangsúly náluk az igazán különleges ízekre kerül, habár van a polcon klasszikus baracklekvár is, az igazi sztárok az olyan egyedi lekvárok, mint a zsályás szilvalekvár, a chilis fügelekvár, a mangós almalekvár vagy épp a máklekvár. A lekvárok mellett érdemes a befőtteket is megkóstolni: van birs és zöld dió befőtt is a kínálatban. A mentes igényeket is szem előtt tartják: van minden mentes sárgabarack- és szilvalekvár, meggydzsem, sőt, még vaníliás őszibarack dzsem is!

Lekvárszezon

A Lekvárszezon által előállított termékek mindegyike kis mennyiségben készül, hagyományos kézi eljárással: hisznek a tradíciókban és igazi kézműves lekvárkülönlegességek melletti elköteleződésben. Lekvárjaik között nagy szerepet kapnak az ízpárosítások, mindenképp érdemes megkóstolni az alma-bodza vagy a szeder-szilva kombinációkat. Akik a hagyományos ízeket kedvelik, ők is találni fognak ízlésvilágukhoz illeszkedő klasszikusokat. Aki pedig kerüli a cukrokat, diabetikus (cukor és édesítőszermentes) termékeik közül válogathat.

Lavender Tihany

A Lavender Tihany nem csak lekvárkészítéssel foglalkozik, náluk mindennek az alapja a település híres levendulája: vannak levendulás szappanok, szörpök és kávék is a repertoárjukban. A bőség zavarában azonban nem szabad elsiklani a levendulás lekvárok mellet. A levendula igazán jó párosítás a klasszikus ízek mellé, érdemes kipróbálni a levendulás barack- és eperlekvárokat, sőt, ínyenceknek kötelező lecsapni a közkívánatra megalkotott levendula zselére is, mely kiválóan alkalmas desszertek különlegessé tételéhez, de akár húsos ételek tökéletes kiegészítője is lehet. Cukormentes opciók között találhatunk levendulás feketeribizli-, meggy-, málna- és szilvalekvárokat.