Ugrás a tartalomhoz
Toplisták

Ropog a hó alattunk! 5 sípálya, kezdőknek és haladóknak

  • Csiki Judit
A sebesség, a szikrázóan fehér, havas lejtő, a forró ital a hüttében – minden bizonnyal ez jut eszünkbe, ha a tél és a síelés örömeire gondolunk. És bár Magyarországon nincsenek hatalmas magashegységek, itthon is találunk színvonalas síterepeket, akár kezdőként, akár más szinten hódolva e kedvtelésnek töltenénk el siklással egy-két napot.
A sebesség, a szikrázóan fehér, havas lejtő, a forró ital a hüttében – minden bizonnyal ez jut eszünkbe, ha a tél és a síelés örömeire gondolunk. És bár Magyarországon nincsenek hatalmas magashegységek, itthon is találunk színvonalas síterepeket, akár kezdőként, akár más szinten hódolva e kedvtelésnek töltenénk el siklással egy-két napot.

A téli sportok szerelmeseinek sem kell feltétlenül külföldre utazniuk az aktív pihenésért. Hazai hegységeinkben is találunk ideális síterepeket, ahol az európai magashegységi sícentrumok színvonalát megközelíteni kívánó pályák várják a kezdő és e kedvteléseknek akár más szinten hódoló siklás kedvelőit. Összegyűjtöttük közülük 5 ígéretes pályát.

 

A hazai legnagyobb pályarendszer: Eplény – Síaréna Vibe Park

A Bakony déli részén, Veszprém és Zirc között félúton található a hazai síélet egyik legfontosabb és legjobban felszerelt központja. Eplény a teljesen kezdő pályáktól az akár haladóknak kialakított lejtőkön keresztül az igazán gyakorlottaknak szánt, kifejezetten meredek pályákig egy igen széles közösségnek megfelelő terepet kínál 7,9 kilométeres pályarendszerén. A modern hóágyúknak és hógyártó berendezéseknek köszönhetően itt a enyhébb teleken is hosszú a szezon. Sötétedés után is sportolhatunk, hiszen az arénában több mint 4 kilométernyi kivilágított pálya áll rendelkezésre. A pályarendszer síliftjei között találjuk Magyarország első négyüléses sífelvonóját. A kezdőket sí- és snowboard-iskolával várják, és felszerelés bérlésére is van lehetőség.

 

Családbarát sípark: Mátraszentistván

A csaknem 10 hektáros mátraszentistváni sípark ideális választás, ha a családdal érkezünk, hiszen az egészen kicsik síóvodájától a nagyok meredek pályájáig reményeik szerint mindenki talál magának megfelelő terepet, oktatást és felszerelést – melyek bérlésére szintén van lehetőség. A felvonók között tányéros, csákányos és ülős felvonók egyaránt akadnak, a nem síelők számára pedig a snowtubing pálya kipróbálása mehet élményszámba. A csodás, erdei környezetben futó pályákon este sem áll meg az élet, a kivilágított terepen rendszeresen van esti siklás, és tartanak itt fesztiválokat is. A tápláló felfrissülés és a melegedés lehetőségét alpesi hangulatú hüttékben kínálják.

 

A hazai síelés bölcsője: Kékestető Sícentrum

Magyarország legmagasabb pontján, az 1014 méteres Kékestetőn találjuk a hazai sportélet téli válfajának bölcsőjét, az egyik legrégebbi sícentrumot. A déli pálya, amely a Veronika-rétnél ér véget, a családoknak ideális lehet, a legendás északi pálya pedig a már gyakorlottabbak, meredekebb síterepe. A déli pálya teljes hosszában kivilágított, és hetente többször rendeznek rajta éjszakai siklást is. Az északi pályát viszont csak megfelelő hóviszonyok mellett lehet használatba venni, mivel ezen az oldalon környezetvédelmi okokból tilos a hóágyúzás. Felszerelést is bérelhetünk itt, hüttéket pedig a pálya több pontján is találunk. A legszebb panorámában viszont akkor gyönyörködhetünk, ha a kékesi tévétoronyban járunk, akár egy forró itallal melegedve kávézójában.

 

Az első hivatalos magyar sípálya: Dobogókő

A fővároshoz való viszonylagos közelsége, és nyugalmas hangulata miatt is népszerű a budapestiek körében a Dobogókő sípályája, 1923 óta. Az 1. pálya felső részét csak gyakorlottabbaknak ajánlják, az alsó részen viszont a kezdők is ideális terepre találhatnak. Jó hóviszonyok mellett reggeltől délutánig általában lehet itt síelni, a lejtőn való feljutást pedig a 624 méter hosszú, tányéros sífelvonó segíti. Kulináris élményekért a Makovecz Imre által tervezett vendéglőbe is érdemes lehet betérni.

 

Egy egyedülálló panoráma: Visegrád, Nagyvillám

A pálya ugyan alacsony fekvésének, enyhe lejtésének és szélességének köszönhetően elsősorban kezdőknek ajánlott, mégis érdemes kipróbálni – mégpedig egyedülálló panorámája miatt. A hegy tetejéről a Dunakanyart csodálhatjuk, a pálya aljáról pedig a Fellegvárra látni. Kedvezőtlen hóviszonyok esetén hóágyúzással biztosítják a zavartalan csúszkálást. Aki nem szeret síelni/snowboardozni, akár a bob- és a szánkópályában lelheti örömét.