Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kovászos kenyér, kakaós csiga és túrós bukta: vidéki pékségek, a bakancslistádra

Mészégető Marcsi

Sokunk örömére hazánkban egyre népszerűbbek a minőségi alapanyagokból készített péktermékek. Ezek a finomságok tökéletes útitársaink lehetnek akkor, ha sietősen indul a reggel, de akkor is jó szolgálatot tesznek, ha ráérősen indul a nap, és van időnk a kávénkba mártogatni a kakaós csigát. Ezt pedig a legjobb társaságban és egy különleges helyszínen élvezni. Az alábbi pékségeket – ha még nem szerepelnek ott – vegyük fel a bakancslistánkon!
Sokunk örömére hazánkban egyre népszerűbbek a minőségi alapanyagokból készített péktermékek. Ezek a finomságok tökéletes útitársaink lehetnek akkor, ha sietősen indul a reggel, de akkor is jó szolgálatot tesznek, ha ráérősen indul a nap, és van időnk a kávénkba mártogatni a kakaós csigát. Ezt pedig a legjobb társaságban és egy különleges helyszínen élvezni. Az alábbi pékségeket – ha még nem szerepelnek ott – vegyük fel a bakancslistánkon!

Kávésdoboz Coffee Bar & Deli, Eger

„Az élet apró örömei” – ez a Kávésdoboz szlogenje, ahol szinte mindent megtalálunk, hiszen ez egy delikát, kávézó, reggeliző, hamburgerező és pékség egyben. Egy házaspár, Magdolna és Frigyes nyitották meg, azzal a céllal, hogy a mennyei ízek felderítsék az ízlelőbimbóinkat. Ezt pedig a hatalmas választékkal rendkívül egyszerűvé is teszik. Vadkovászos pékségükben Szabi, a pék kenyerei és pékárui kaphatóak: ciabatta, baguette, péksütemények. A tulajdonosk célja, hogy fenséges falatokat fölösleges adalékoktól mentesen állítsák elő és amit lehet, hazai kistermelőktől vásároljanak meg. Kaphatóak náluk fantasztikus bükki sajtok, hortobágyi marhahús, fajszi paprika, hazai csokoládé és még sorolhatnánk, mennyi minden földi jó. De ehelyett inkább látogassunk el a Kávésdobozba, s ha már ott vagyunk, kóstoljuk meg a pisztáciás-szőlős cruffint! Aligha fogjuk megbánni.

 

Makmoiselle Pékség, Veszprém

Veszprém első kovászos péksége, a Makmoiselle 2020-ban nyitott meg, és hamar belopta magát a helyiek és a városba látogatók szívébe is. A pékséget anya és fia, Gabriella és Gergely nyitották azzal az elhatározással, hogy csak kovásszal fognak dolgozni. A kiváló minőségű és ízű pékáruk mellett a látvány pékműhely és az otthonos enteriőr is meghozza a kedvünket ahhoz, hogy a Makmoiselle-be látogassunk. Az egyedüli kihívást már csak az jelenti, hogy milyen péksüteményt válasszunk a kávé mellé, ugyanis a kenyerek, baguette-ek és kalácsok mellett babkát, különböző tarte-okat, kakaóscsigát és brióst is kóstolhatunk.

 

Már vártalak, Székesfehérvár

A név egy bájos székesfehérvári pékséget takar, ahol a tulajdonosok ígérete szerint lelassul az idő. A Már vártalak ugyanis könyvesboltként indult, később nyitották meg a pékséget. A kávézó pedig a mai napig kultúrtérként is működik, könyvklubbal, swing esttel és egyéb hangulatos programokkal. A pékműhely egészen este hatig várja a látogatókat, a pékárukat folyamatosan sütik, hogy délutánra se ürüljön ki a pult. Ha a környéken élünk, vagy épp a Balaton felé utazunk, érdemes ellátogatni a pékségbe, lelassulni egy finom kávé, mákos koszorú és könyv mellett, élvezve azt az örömteli érzést, hogy már vártak.

 

Pallag Spájz, Debrecen

A debreceni Pallag Spájz is több lábon áll: pékség, bisztró és spájz. A Debrecen külvárosi részén, Pallagon található; a hangulatos kisház tele van finomságokkal: salátákkal, krémekkel és különleges péksüteményekkel. Gyakran tartanak tematikus napokat is, melyek egy-egy ország kultúrája vagy éppen egy-egy alapanyag köré épülnek. A pékségbe a nap bármely szakaszában érdemes betérni, hiszen a minőségi és különleges finomságok este 7-ig elérhetőek.

Platán Pék, Tata

A tatai Platán Pék története rendkívül izgalmas: a Hajdú utcában ugyanis már a 20. század elején pékség üzemelt. A historikus épületben ma fenséges kovászos finomságokat kóstolhatunk, többek között baguette-et, fahéjas és kakaós tekercset, kenyereket, perecet, rétest, sós és vajas kiflit, zsemlét és édes péksüteményeket is. További érdekesség, hogy a tulajdonosoknak szívügye a fenntarthatóság, így például az édes péksüteményekbe javarészt a saját kertészetükben megtermő gyümölcsökből készítenek lekvárt, a termelői tevékenységek során pedig megújuló energiaforrásokat használnak, és saját földön megtermő energianáddal fűtenek.

 

Rudi & Fickó falodája, Szeged

Szeged belvárosában sétálva fedezhetjük fel Rudi & Fickó falodáját, ahol omlós, édes és sós péksütikkel várnak minket. A két kiskutyáról elnevezett étterem fagyizóként indult, majd pékség lett belőle, aztán reggeliző, kiváló kávékínálattal, majd étterem és bár. Ezzel a kombinációval pedig nincs akadálya annak, hogy reggeltől estig náluk maradjunk, ami a kiváló elhelyezkedés, a modern enteriőr és az egész napra való kínálat miatt tökéletes program lehet. Viszont, ha csak beugranánk egy finom péksüteményért és kávéért, erre is van lehetőség, amivel sokan élnek is. A pékáruk helyben készülnek, és rendkívül gazdag a választék. A mandulás croissant-t nem érdemes kihagyni, és ha már arra járunk, kóstoljuk meg a flat white-jukat is! Tökéletes párosítás – akár rohanósan, akár ráérősen indul a reggel!

Hirdetés