Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

Boldogságbomba a borongós téli napokra: vidéki édességmúzeumok- és műhelyek

  • Hype&Hyper
A sötét téli hónapokban gyakori a levertség, a fáradtság érzése. A megfelelő, változatos táplálkozás mellett a mértékkel fogyasztott csokoládé is hozzásegít a jobb hangulathoz, mivel az a szerotonin nevű, „boldogsághormon”-ként is nevezett anyag termelésére ösztönzi a szervezetünket, amiből télen kevesebb van. Éppen ezért öt olyan helyet mutatunk, ahol a különböző édességekkel – elsősorban a csokoládéval – közelebbi kapcsolatba kerülhetünk, és persze jóízűen fogyaszthatjuk is.
A sötét téli hónapokban gyakori a levertség, a fáradtság érzése. A megfelelő, változatos táplálkozás mellett a mértékkel fogyasztott csokoládé is hozzásegít a jobb hangulathoz, mivel az a szerotonin nevű, „boldogsághormon”-ként is nevezett anyag termelésére ösztönzi a szervezetünket, amiből télen kevesebb van. Éppen ezért öt olyan helyet mutatunk, ahol a különböző édességekkel – elsősorban a csokoládéval – közelebbi kapcsolatba kerülhetünk, és persze jóízűen fogyaszthatjuk is.

Szerencsi Bonbon

Az idén száz éves Szerencsi csokoládét mindenki ismeri, mivel olyan ma már klasszikusnak számító termékeket gyárt, mint a a Szerencsi Retró szelet, a Macskanyelv vagy a kézzel készített konyakmeggy. A gyár története 1923-ig nyúlik vissza, ekkor nyitotta meg kapuit a csokoládégyár a cukorgyár mellett. A gyár termékei a kiváló minőségüknek köszönhetően hamar népszerűek lettek, ugyanakkor sokan valószínűleg még soha nem mentek el megnézni, hogy honnan is származnak ezek a finomságok. Pedig a Szerencsi csokoládégyár interaktív műhelyének másfél órás programja során a kóstoláson túl saját kezűleg lehet csokoládét készíteni és sok érdekességet lehet megtudni arról, hogy hogyan készülnek a Szerencsi csokik.

Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda

A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda családi vállalkozás, amelynek alapvető jellemzője a minőségi édességkészítés iránti elhivatottság. A cukrászat Ausztriában kezdte meg működését 1968-ban, de 1995 óta már Magyarországon is elérhetőek a különleges sütemények és mesés csokoládék. 2009-ben Sopronban nyílt meg a Harrer Csokoládéműhely, ahol az érdeklődők egy rendkívüli csokoládékóstoló keretei között bepillantást nyerhetnek a csokoládékészítés varázslatos világába. A rendhagyó, modern épületben lévő hatalmas műhelyben minden terméket kézzel készítenek, a csokoládékóstolón pedig mi magunk is felfedezhetjük a csokoládé világát: ehetünk nyers csokoládét, kézműves bonbont, különböző ízesítésű csokikat, és egy kisfilmet is megnézhetünk a csokoládékészítésről.

Szekszárdi Mézeskalács Múzeum

Édességet kóstolni ugyan nem lehet, mégis mindenképpen érdemes meglátogatni az egri Kopcsik Marcipániát, amely Kopcsik Lajos Guinness-rekorder, világ- és olimpiai bajnok cukrászmester (és tanítványainak) munkásságát mutatja be. Az egyedülálló tárlaton a százhúsz tárgy mindegyike cukormasszából és marcipánból készült, többek között az egri minaret kicsinyített mása és mesehősök. Kopcsiknak egyik régi terve volt egy cukorból készült barokk szoba elkészítése, amely 2008-ban végre valóra vált: a maga nemében páratlan terem hűen idézi meg a barokk kor hangulatát, ugyanakkor minden, ami benne van, az édesség, cukortészta és glazúr. 

Kopcsik Marcipánia

Édességet kóstolni ugyan nem lehet, mégis mindenképpen érdemes meglátogatni az egri Kopcsik Marcipániát, amely Kopcsik Lajos Guinness-rekorder, világ- és olimpiai bajnok cukrászmester (és tanítványainak) munkásságát mutatja be. Az egyedülálló tárlaton a százhúsz tárgy mindegyike cukormasszából és marcipánból készült, többek között az egri minaret kicsinyített mása és mesehősök. Kopcsiknak egyik régi terve volt egy cukorból készült barokk szoba elkészítése, amely 2008-ban végre valóra vált: a maga nemében páratlan terem hűen idézi meg a barokk kor hangulatát, ugyanakkor minden, ami benne van, az édesség, cukortészta és glazúr. 

Csillichocobons

A Csillichocobons családi vállalkozásként alakult 2016-ban Balatonlellén. Az édesség gyártása, kézműves bonbonok és csokoládék készítése mellett át is adják a csokoládéhoz kapcsolódó ismereteiket. A műhelylátogatás során megtudhatjuk, hogy hol terem és hogyan készül a csokoládé, illetve megkóstolhatjuk a natúr kakaóbabot, a különböző fajtájú csokoládépasztillákat és a fel nem használt csokoládét is. Ugyanakkor a kurzusok alkalmával készíthetünk bonbont, táblás csokoládét, konyakmeggyet vagy trüffelt, miközben megtanuljuk azt is, hogy mi az a temperálás, mitől lesz roppanós és fényes a csokoládénk, illetve hogy hogyan készül egy finom, friss töltelék.