Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

„Amikor főzök, velem vannak az őseim” – epikus francia ízutazás Fabrice Asztalán

  • Szabó Sára
Aki járt már lakáséttermi esten, az minden bizonnyal tudja, hogy többet adhat egy hagyományos éttermi élménynél. Főleg akkor, ha a házigazda nemcsak főzőtudományában, de személyében is elragadó. Kóstolás, tanulás, kapcsolódás és felemelkedés egy különleges vacsoraesten, ahol az elején mindenki idegen, de barátként távozik. A pécsi Fabrice Gonet lakáséttermében jártunk.
Aki járt már lakáséttermi esten, az minden bizonnyal tudja, hogy többet adhat egy hagyományos éttermi élménynél. Főleg akkor, ha a házigazda nemcsak főzőtudományában, de személyében is elragadó. Kóstolás, tanulás, kapcsolódás és felemelkedés egy különleges vacsoraesten, ahol az elején mindenki idegen, de barátként távozik. A pécsi Fabrice Gonet lakáséttermében jártunk.

Bár a lakásétterem-trend eredetét máig balladai homály fedi, az kijelenthető, hogy gyökerei egészen az 1960-as évekbeli Kubáig vezethetők vissza. Az ottani partizánakcióként elinduló magán étteremlakás-divat viharos gyorsasággal érte el Amerikát, Európát, végül Magyarországot is, ahol közvetlensége, családias hangulata és élményközpontúsága miatt ma is kedvelt műfaj. Az eredeti koncepció egyszerű: végy egy lakást, jobb híján azt, ahol éppen laksz, és hívd meg vacsorára a barátaid. Álmodj meg egy jelképes összeget a menüért, és érezzétek jól magatokat! Noha ma már ennél extrább lakáséttermi élményekre is befizethetünk, a tapasztalás hasonló; valaki konyhaasztalánál vacsorázni, a megszokottnál jóval magasabb minőségben. Közben beszélgetni, találkozni és kapcsolódni. Példaértékű kezdeményezésekért pedig nem kell messze menni! A palkonyai Palkonyha a falusi életmód romantikáját summázza egy-egy menüsorban, a mádi Szarkaláb Bisztróban a tokaji borok ihlette bisztró menü tételeit élvezhetjük, a hosszúhetényi Hosszú Tányér lakásétteremben pedig mindössze 5 asztalért versengenek a vendégek – ez sok mindent elárul.

Ez az alternatív vendéglátási forma a lazább szabályozásnak és a minimális kötelezettségeinek köszönhetően számos feltörekvő séf, szárnypróbálgató konyhaművész és főzésben remeklő világfi terepasztala lett hazánkban is. Olyanoké, mint Fabrice Gonet, aki több, mint két évtizede az Alliance Francaise, a Pécsi Francia Kulturális Egyesületnek köszönhetően került Pécsre, akkor még nem sejtve, hogy nem tudja majd elengedni a várost, és a város sem őt. Két évtizeddel és egy hatalmas európai karikával a háta mögött újra visszatalált a baranyai vármegyeszékhelyre, hogy elhozza a jobbnál-jobb családi (és nemzetközi) receptjeit.

„Nagyon „megcsípett” Pécs annak idején”

A touloni születésű Fabrice mindössze 18 éves volt, amikor komolyabban elkezdett főzni. Au pairként került egy Heidelberg mellett élő családhoz, akik imádták a francia fogásait. Ezt követően többek között Magyarországon, Hollandiában, Németországban, Dániában majd Belgiumban, ahonnan aztán visszahúzta a szíve Pécsre. Egész életében főzött, és aki éppen mellette volt, azt igyekezett elkápráztatni főzőtudományával.

„Úgy szereztem a legtöbb barátot, hogy etettem őket!”

– mondja Fabrice, akinek olasz gyökerei is vannak. „Két nagymamám két különböző olasz régióból származik. Piemontból emigrált nagymamám szegény, paraszti fogásokat készített, Nápolyból származó nagymamámnak viszont színház volt a konyha; dramatikus flambírozásaival, extázisaival és a nagycsaládi vacsorákkal élmény volt a közös étkezés” – meséli a pécsi francia, majd hozzáteszi, hogy rengeteget tanult felmenőitől, többek között azt, hogy nem kell bonyolult technika, csak jó alapanyag ahhoz, hogy az ember jót főzzön!

„Sosem tanultam főzni. Tapasztaltam. Ez a learning by doing”

Ezért, mikor visszaköltözött Magyarországra, Pécsdevecseren vett egy felújítandó sváb parasztházat 6400 m2 földdel, hogy ott megtermelje saját zöldségeit ételeihez. Kertjét „no-dig, no-till” módszerrel műveli, ami annyit tesz, hogy a talajéletet szerves anyaggal, vagyis mulcsozással táplálja. Nem bolygatja a földjét ásással, hiszen ekkor a mikroorganizmusok felkerülnének a talajfelszínre, fényt és oxigént kapnának és elpusztulnának.

Fabrice Asztala, egy farm-to-table lakásétterem Pécs szívében

Fabrice nem titkoltan büszke kertjére és az ott történő folyamatos fejlesztésre. Nemsokára – mint mondja – a lakásétterem is ideköltözik, de addig még sok a munka a telken. A repertoár viszont már most is rendkívül színes: terem itt szicíliai kolbásztök, vietnámi menta, thai bazsalikom, libanoni zaatar, lóbab és különleges színekben pompázó cikória is, amelyek változatos, nemzetközi stílusban kerülnek tányérra. Tettyei lakáséttermében maximum 10-12 fős asztaltársaságnak készít többfogásos vacsorát, amelynek az év nagy részében főszereplői a kertjében megtermelt zöldségek – de a téli hónapokban sem maradunk hoppon, ilyenkor is jár zöldsaláta és friss tojás a farmról. Ízvilágban Dél-Franciaországból a Távol-Keletig utazhatunk, közben izgalmas technikákat, fogásokat leshetünk el a házigazdától. A nem mindennapi menüsorhoz pedig pécsi ZUZMO és a biodinamikus pécsdevecseri borászat, a Wassmann natúrborai járnak. Az összkép persze nem (csak) a fenséges ízek miatt lesz kerek: a beszélgetések, anekdoták, kapcsolódás, ismerkedés, az, amit nem nehéz megkapni máshol, de nem úgy a lakáséttermi vacsoraesteken.