Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

  15 milliárdos kormányzati segítség a turizmusnak

  • Forrás: sajtóközlemény
   A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő, 15 milliárd forintos támogatási program indul – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke. A korábbi sikeres pályázatokra építve ismét vissza nem térítendő támogatást hívhatnak le egyes területek.
   A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő, 15 milliárd forintos támogatási program indul – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke. A korábbi sikeres pályázatokra építve ismét vissza nem térítendő támogatást hívhatnak le egyes területek.

   A csomag elsődleges célja a szolgáltatások minőségének javítása, egyszersmind a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése, célzott programokon keresztül. A bejelentés szerint az új támogatási programnak három pillére van, a rájuk szánt keretösszegek a következők:

    

   1. A vidéki vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének segítésére 13 milliárd forint

    

   Ez mintegy 13 ezer vállalkozás számára nyújthat lehetőséget eszközbeszerzésre és korszerűsítésre, egységenként 1 millió forint erejéig. A gyorséttermek, mozgó vendéglátóhelyek üzemeltetői, továbbá rendezvény- és munkahelyi étkeztetők kivételével azon vendéglátóhelyek pályázhatnak, amelyek regisztráltak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK), legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkeznek, illetve egész évben nyitva tartanak.

    

   2. Tourinform irodák korszerűsítésére 1 milliárd forint

    

   A helyi turizmus szervezésében kiemelt szereppel bíró Tourinform irodák aggregáltan 2 millió vendégmegkeresést kezelnek évente. Az országban fellelhető, mintegy 90 iroda közül 32 már megújult az MTÜ korábbi, 670 millió forintos támogatásával, most további 35-45 iroda újulhat meg belsőépítészeti, épületgépészeti, energetikai felújítások által. Azok az irodák, amelyek korábban már részesültek támogatásban, újra pályázhatnak, ezúttal szolgáltatásbővítésre, 10 millió forint erejéig.

    

   3. A kávéházi cigányzene megőrzését és népszerűsítését célul kitűző Muzsikáló Magyarország 2024 Programra 1 milliárd forint

    

   Ebből a keretből 800 millió forinttal hozzávetőlegesen 500 zenészt tervez támogatni a kormány. A támogatás feltétele, hogy a művészek hetente négy nap, 3 órás időtartamban muzsikáljanak vendéglátóhelyeken. A fennmaradó összegből az MTÜ hagyományteremtő és népszerűsítő szándékkal tervezi megszervezni a Dankó Pista Emléknapot.

   Egyszerű, gyors, hatékony

   Az új ágazati támogatási programok a következő hetekben indulnak. 

    „A pályázat lebonyolítása egyszerűsített keretek között zajlik, az NTAK rendszeréből indítható elektronikus felületen, hogy a források minél gyorsabban jussanak el a vállalkozásokhoz” – emelte ki az MTÜ igazgatósági elnöke, Guller Zoltán.

   Bővebb információk itt elérhetőek

    

   Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a járvány után immár teljesen helyreállt a magyar turizmus, idén a vendégéjszakák tartós növekedése várható. 

   „A tavalyi rekordév volt, a trend folytatódik, az idei is rekordév lehet.”

   A belföldi turizmus motorjának számító SZÉP-kártya feltöltései 2023-ban 445 milliárd forintot, a költések pedig 449 milliárd forintot tettek ki az előző évi 355, illetve 385 milliárd forint után. A szálláshelyek bevételei 906 milliárd forintra (2019-ben 562 milliárd), a vendéglátásé 1780 milliárdra (2019-ben 1044 milliárd) nőttek.