Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Rejtett csokoládé mennyország az Őrségben

  • Novitatis
Kerek csokoládé, szögletes csokoládé, hosszúkás csokoládé, őrségi diópálinkás csokoládé, mentás csokoládé, levendulacsokoládé. Nem, nem a mesebeli Gombóc Artúr kedvenc csokoládéinak sorát soroljuk, hanem egy nagyon is valóságos őrségi csokoládéműhely csokoládékülönlegességeit.
Kerek csokoládé, szögletes csokoládé, hosszúkás csokoládé, őrségi diópálinkás csokoládé, mentás csokoládé, levendulacsokoládé. Nem, nem a mesebeli Gombóc Artúr kedvenc csokoládéinak sorát soroljuk, hanem egy nagyon is valóságos őrségi csokoládéműhely csokoládékülönlegességeit.

Erős György csokoládékészítő, vagy ahogy ő szereti megnevezni, ízrestaurátor feleségével együtt évek óta teszik édesebbé a hozzájuk ellátogatók napját, kézzel készített, egyedi ízvilágú csokoládéiikkal. György 25 éves édesipari tapasztalattal ugrott fejest a kézműves csokoládékészítés világába, azonban ő maga sem gondolta volna, hogy mennyire más élmény lesz tradicionális módszereket követve csokoládékat megálmodni. A hangsúly átkerült a mennyiségről a minőségre, a hibátlanról az egyedire, a munka pedig szenvedéllyé vált. Na de miért épp az Őrségben kapott otthont a csokoládéműhely, hisz ez a térség nem kifejezetten híres a csokoládéról, sőt azt is mondhatnánk, hogy az olykor zord, hűvös környéken furcsán hatnak ezek az apró, finom, elegáns édességek. A házaspár viszont olyan természetközeli, nyugodt környéket keresett, ahol fiukat, az autista Ákost a lehető legkevesebb negatív inger éri. Egy őrségi séta alatt megtetszett nekik a település neve és beleszerettek Ispánk békés hangulatába: úgy döntöttek, itt folytatatódik történetük.

 

Csupa csoki

Egy ajándékba kapott kézműves csokoládé indította el a lavinát, ami mára egy országszerte ismert csokoládéműhellyé duzzadt. A csokoládéműhely egyben látványműhelyként is funkcionál, kialakítsa során nagy energiát fektettek az őrségi tradíciók és hangulat megjelenítésére, a fa borítás, a pöttyös terítő, a mindenfele fellógatott eszközök igazán hívogató hatást keltenek. A csokoládéműhelyben kizárólag kiváló minőségű termékeket alkalmaznak, a csokoládé minimum 65-75% kakaó tartalmú kell legyen, azonban ez nem minden. Sokan azt hiszik, hogy itt már eldőlt a jó minőségű csokoládé kérdése, de ennél sokkal több tényező játszik közre. Ahogy György vallja, egy pálinka sem attól az igazi, ha minél magasabb az alkoholtartalma, sokkal inkább a gyümölcs aromájától és megfelelő elkészítéstől függ, ehhez hasonlóan a jó minőségű csokoládé is tükrözi a termőhelye talajának és éghajlatának viszonyait, a termés gyümölcsökre emlékeztető aromáját.

Különleges ízek

Az őrség ízei is megjelennek a csokoládékban, a fűszerek és gyógynövények egyenesen a saját kertjükből érkeznek: találhatunk itt mentát, bazsalikomot, levendulát, körömvirágot és koriandert is, de akad még szilva, meggy és körte is a fák termései között. Persze említést kell tennünk az első osztályú őrségi pálinkákról is. Az alkohol kiemelt szerepet tölt be receptúráikban, ugyanis Györgyék nem használnak semmiféle tartósítószert, inkább egy kis mennyiségű alkohollal érik el a hosszabb szavatosságiidőt. Az ízrestaurátorban a csokoládékészítés művészetét vegyészi pontossággal végzik, mindennek megvan a pontos aránya és sorrendje, és ma már több mint 300 jól bejáratott receptúrát dolgoztak ki különlegesebbnél különlegesebb ízkombinációkkal. Folyamatosan zajlik a munka, mindig újabbnál újabb ízkombinációkat, formákat álmodnak meg. Az új ízpárosítások mindig hosszú kísérletezés eredményei, melynek nagyon boldog tesztelői a családtagok és olykor a közönség is. Ilyen összekóstolás útján látott napvilágot például a roppanós tökmagpraliné vagy a passiógyümölcs mentával. Nagy kedvencük a textúrák kombinálása: a folyós töltelék, a roppanós külső mindig telitalálat. A csokoládék nem formába öntve, hanem a francia stílusú vágott pralinékhoz hasonló formában készülnek, és különlegességük, hogy minden darab egyedi: magán viseli az emberi kéz nyomát, tökéletlenül tökéletes. A csokoládéműhelyben szinte mindig kóstolható legalább 30 féle csokoládé, az édesszájúaknak kötelező megálló az őrségi túra során, azonban bátran merem állítani, hogy megéri csak ezekért a csokoládékülönlegességekért is felkeresni az őrségi csokoládémenyországot!