Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

5 török kori emlék Magyarországon, amit érdemes felkeresni

  • Mészégető Marcsi
Nemcsak a történelem iránt rajongóknak ajánljuk az ország török kori emlékeit, hanem azoknak is, akik szívesen bekukkantanának a mienktől eltérő kultúra sajátosságaiba. Csobbanj egy török fürdő medencéjében, mássz fel a legmagasabb minaret csúcsára, vagy fedezd fel az iszlám vallásúak máig népszerű zarándokhelyeit.
Nemcsak a történelem iránt rajongóknak ajánljuk az ország török kori emlékeit, hanem azoknak is, akik szívesen bekukkantanának a mienktől eltérő kultúra sajátosságaiba. Csobbanj egy török fürdő medencéjében, mássz fel a legmagasabb minaret csúcsára, vagy fedezd fel az iszlám vallásúak máig népszerű zarándokhelyeit.

1. Egri minaret

Eger elfoglalásakor, a 17. században építhették az egykori Oszmán Birodalom legészakibb európai építményét. Nem csoda, hogy az ország legjobb állapotban fennmaradt, 40 méteres minaretje Eger város egyik legnépszerűbb látványossága. A torony tetejébe csigalépcső vezet fel, amit a szűk helyektől rettegőknek nem ajánlunk. Mindenki másnak szinte kötelező szétnézni a 26 méteres magasságban kialakított erkélyéről, ugyanis pazar a kilátás. A városnézést a várban érdemes folytatni, ahol biztosan megelevenednek Gárdonyi Géza művének jól ismert csatajelenetei.

2. Malkocs bég dzsámija

A Pécshez közeli Siklóson található a 16. századi iszlám-török építészet egyik emblematikus darabja. 1993-ban az épület rekonstrukciós munkáját Europa Nostra-díjjal jutalmazták, a felújításban pedig az Ankarai Néprajzi Múzeum kutatói nyújtottak segítséget, akik különféle szakrális tárgyakkal tették az eredeti állapothoz méltóvá a teret. A szentély érdekessége, hogy a környékben élő iszlám közösség ma is imahelyeként használja, emellett a turisták számára néprajzi múzeumként működik.

3. Gázi Kászim pasa dzsámija

Pécs mediterrán miliőjének szerves része a város főterén álló hatalmas dzsámi. Az egykori muzulmán szentély ma római katolikus templom, ugyanakkor megjelenésében és tájolásában őrzi a török kultúra sajátosságait. A sekrestye szenteltvíztartói például Gázi Kászim pasa fürdőjéből kerültek ide, ami hajdan a templom mellett állt. Pécsen egyébként nem ez az egyetlen török kori emlék: Idrisz baba türbéje, Jakováli Hasszán pasa dzsámija, Memi pasa fürdője és a híres Török kút is kihagyhatatlan!

4. Szigetvár török kori emlékei

A különleges Török-Magyar Barátság Park az egyik legfőbb látványosság a török idők egyik legfontosabb helyszínén, Szigetváron. Az emlékparkban gyakran megállnak a nyugat felé utazó törökök, de a szigetvári hagyományörzők is rendszeresen felkeresik. A két nép közötti békét szimbolizáló, Szulejmán szultán halálának 500. évfordulóján emelt park mellett Szigetváron a Török házat is érdemes felkeresni, ami az ország egyetlen épen fennmaradt karavánszerája. Az épület egyes források szerint egykor oktatási, mások szerint vendéglátó célokat szolgált. 

5. Esztergomi dzsámi

Pár száz évvel ezelőtt a müezzin hangjai szűrődtek ki a ma kávézóként és kiállítótérként működő egykori dzsámi falai közül. Az épület műemléki védelem alatt áll, feltárásakor a régészek az egykori mihráb, azaz az imafülke darabjait is megtalálták, amelyeknek hála rekonsturálták a fülkét.