Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

12 bakancslistás úti cél az őszre, ami remek program a hűvösebb időben is

  • Mészégető Marcsi
Bár meglehet, igen gyakran cudar az idő, mi mégis arra sarkallunk, hogy ne töltsd a hétvégéidet négy fal között! Az ősz vége ugyanis megannyi élményt és különleges, életre szóló látnivalót tartogat.
Bár meglehet, igen gyakran cudar az idő, mi mégis arra sarkallunk, hogy ne töltsd a hétvégéidet négy fal között! Az ősz vége ugyanis megannyi élményt és különleges, életre szóló látnivalót tartogat.

A Hévízi-tó minden évszakban remek úti cél, azonban semmi sem ér fel ahhoz a látványhoz, amikor a leghidegebb időben is legalább 24 fokos víz felszínén megül egy puha párasapka. Meditatív és nem utolsósorban gyógyító élményben lehet részetek.

Az ősz a különböző gasztroremekek ünnepe, novemberben például sokan libalázban égnek! Nem csoda, a sült libacomb, párolt lilakáposztával és hagymás törtburgonyával isteni és kihagyhatatlan fogás. Vegyetek részt akár a székesfehérvári vagy a Szombathely környéki Márton napi vigasságokon! 

A természetben töltött idő aranyat ér: kerekedjetek fel, és bóklásszatok egyet az ország arborétumaiban. A Vácrátóti Nemzeti Botanikus kert 27 hektáron vár benneteket, sőt, még egy különleges kiállítást is megnézhettek, amely a klímaváltozás hatásaival ismertet meg titeket.

A mindennapok taposómalma után nincs is jobb, mint hétvégére kiszabadulni, és sétálni egy nagyot a számtalan túraútvonal valamelyikén. Mi lenne, ha ezen az őszön szervezettebben vágnátok bele a kalandba, és felfedeznétek az Országos Kéktúra szakaszait vagy a legújabb Kajla-kiadványok családbarát útjait? Rendeljetek igazolófüzetet, és kezdjetek pecsétgyűjtésbe!

A szezonális és lokális alapanyagokra épülő étkezés egyre népszerűbb, nem csoda, hogy egyre több termelői piac nyílik, ahol valóban remek alapanyagokkal találkozhattok. Vegyétek nyakatokba az Őrséget, és térjetek be az Őriszentpéteren található termelői piacra: fügepálinka, finom kolbászok, immunerősítő italok is várnak benneteket.

Ha igazi történelemrajongók vagytok, akkor jó pár gyönyörű kastély vár rátok. Keressétek fel például a Szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, amelynek patinás termeiben igazi időutazásban lesz részetek. Hasonló vonzerőkhöz használjátok a HelloHungary térképét, amelyen a kastély/vár ikonok segítenek eligazodni, de akár a Kajla kastélyok/ várak kiadványa is segítségetekre lehet!

Azoknak, akik a hidegebb időt inkább bentről élveznék, azt javasoljuk, hogy ismerkedjenek meg egy új, vidéki kávézóval. Ilyen lehet Szegeden az Antique Cafe & Tea, Pécsen a Reggeli vagy Egerben a Manooka nemcsak egy jó erős feketét, de szuper fogásokat is felsorakoztat. 

Az ősz remek alkalom a városnézésre! Fedezzetek fel egy olyan magyar megyeszékhelyet, ahol korábban még nem jártatok: legyen az például Kecskemét szecessziós palotái, Szegeden a Tisza-partja és Veszprém dimbes-dombos óvárosa.

A gyerekek odáig vannak az állatokért, de a legkisebbeknek a nagy állatkertek még nem biztos, hogy megfelelő élményt nyújtanak. Tudtátok, hogy Magyarországon rengeteg apró vadaspark található? A Bőszénfai szarvasfarmon az erdő vadjaiban gyönyörködhettek, de a Hatvani vagy a Kecskeméti Vadaspark is remek választás, ha megismertetnétek a gyerekeket az erdő lakóival.  

Az esős idő szaunáért kiált! Akár egy egyszerű hétköznapot is feldobhattok egy kiadós szaunázással, pláne ha mindezt pihentető környezetben teszitek. Próbáljátok ki a székesfehérvári Árpád fürdőt, ahol a szaunamesterek különleges szeánszokkal gondoskodnak a felüdülésről.

Ha pedig épp nincs olyan nagy hideg, akkor ideje elővenni a kerékpárt, és túrára indulni például a Velencei- vagy a Tisza-tó partján. Egy csendes tó partján suhanni, micsoda egy őszi felüdülés!

Végül: fordítsatok hátat a világnak egy hétvégére, kapcsoljátok ki a telefont, és kortyolgassatok teát egy erdőszéli házikóban. Szerencsére egyre több szuper szálláshely vár benneteket például a Dunakanyarban, Noszvajon, az Őrségben vagy akár Villány környékén is.