Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Szállás

3 csodás családbarát szállás, ha festői környezetben pihennénk meg

  • Szabó Sára
Vannak alkalmak, amikor a forgalom zaja helyett a báránybégetést, az esti tévézés helyett pedig a csillagnézegetést részesítjük előnyben nyaralásunk alatt. Nem szégyen, ha nincs kedvünk városfelfedező túrára indulni, vagy belezsúfolni a térség látványosságainak meglátogatását egyetlen napba. A teljesség igénye nélkül csokorba szedtünk néhány szálláshelyet, ahol távol a világ zajától elheverhetünk a hintaágyon vagy a dézsafürdőben, és hosszan csodálhatjuk a domboldal mögé lebukó napot.
Vannak alkalmak, amikor a forgalom zaja helyett a báránybégetést, az esti tévézés helyett pedig a csillagnézegetést részesítjük előnyben nyaralásunk alatt. Nem szégyen, ha nincs kedvünk városfelfedező túrára indulni, vagy belezsúfolni a térség látványosságainak meglátogatását egyetlen napba. A teljesség igénye nélkül csokorba szedtünk néhány szálláshelyet, ahol távol a világ zajától elheverhetünk a hintaágyon vagy a dézsafürdőben, és hosszan csodálhatjuk a domboldal mögé lebukó napot.

Málna Major, Mályinka

A Bükk-hegység lábánál, a Bükkön átvezető hegyi út mentén fekvő festői szépségű kis település Mályinka. A környék már az őskorban is lakott volt, a település neve vagy a „hegyoldal” jelentésű mál, vagy a málna szóból ered. Egy másik legenda szerint a Mályinka elnevezés a „majorka” szójátékból származhat. Egykoron a település a Dédesi Vár majorjaként funkcionált, de mivel annyira pöttöm volt, az emberek majorkának hívták. Ez alakult át az idők során Mályinkává. 

 

A Málna Major egy csodás, barátságos kis ház a falu szélén, a dombtetőn. Egyik oldalon a tág horizont szelíd lankái, ahol csend, nyugalom és béke honol, a másik oldalról a Bükk hegyei, erdei néznek vissza ránk. A házhoz tágas kert tartozik, benne méretes erdei fenyővel, a kerítésen kívül további közel 1000 m2 saját füves terület vár arra, hogy birtokba vegyük. A természet közelsége adott: az estéket tölthetjük a szabadban, vagy hidegebb napokon a nappaliban, a kandallóban ropogó tűz mellett. Remek kikapcsolódás lehet 6-8 fős családoknak vagy baráti társaságoknak idilli falusi környezetben. A kutya- és gyerekbarát major kertjében kültéri, fűthető dézsafürdő is található pezsgőfürdővel. Érdekesség, hogy 200 kg iszapos parajdi só „tartósítja” a vizet. A magas sókoncentráció miatt a kórokozók nem tudnak szaporodni, nagy melegben sem algásodik és a legzordabb hidegben sem fagy be. A sónak köszönhetően őstengeri iszap rakódik le a kád ülőfelületein és padlóján: remek érzés fürdőzés közben a talpunk alatti finom iszapréteget érezni! 

 

Az itt töltött pár napban megtapasztalhatjuk a természet, a csend lélekgyógyító hatását. Távol a város zajától, a vidéki légkörben egészen más értékek válnak fontossá, mint amiben általában létezünk.

ZebRegény Vendégház, Zebegény

A festői szépségű Zebegény remek választás, amennyiben a Dunakanyar az úti cél. Ezen a csodás kis településen számos Duna-parti szállást találunk, de van bőven lehetőségünk a városban, illetve a hegytetőn is válogatni – sehol sem fog zavarni a forgalom vagy a város zaja.  A település központi, ám csendes utcájában találjuk a ZebRegény Vendégházat, amelyet lakberendező tulajdonosa kivételes ízléssel csinosított ki. A négy gyermekes anyuka a több, mint 100 éves házból csodás, barátságos, 4 fős szálláshelyet varázsolt, amelynek legnagyobb értéke a pincesor előtti ámbitus. 

 

„A felújításkor sok mindent magunk csináltunk: a barátnőimmel ástuk ki az alapot, mintegy 40 köbméter földet mozgatva. A konyhapult a régi tető gerendáiból lett összerakva, a berendezés nagyrészt az itt talált bútorokból készült, átfestve, kicsit átdolgozva, online piactéren talált kincsekkel kiegészítve” – meséli Ott Andrea, a tulajdonos. 

 

A vendégház 4 fő számára ideális, igény szerint babaággyal, babakáddal, etetőszékkel felszerelve. A kertben tűzrakó és nyugágy is van, hamisítatlan zebegényi nyugalommal fűszerezve. A vendégházban kölcsönözhetünk elektromos kerékpárokat, amelyekhez gyerekülés is tartozik. Érdemes kihasználni a tekerési lehetőséget, ugyanis a környéken remek bicikliutak találhatóak.

Grafit Kabin, Nagykanizsa

Nagykanizsa szélén, a Csónakázó-tó melletti területen, a város zaján túl találjuk a Grafit Kabint. Az erdő ölelésében megbúvó, különleges A-frame típusú házikó már megjelenésével levehet a lábunkról, ám a külcsín nem minden: oly sok mindent tartogat még számunkra ez a szálláshely! Ahogy a ZebRegény Vendégház esetében, a Grafit Kabinnál is létrán keresztül juthatunk fel a galériára, ahol játékos, meghitt alvókuckó várja a kisebbeket.

A ház különlegessége, hogy a szinte csak üvegfelületből álló falnak köszönhetően nemcsak a teraszról, hanem már a nappaliból is csodálatos kilátás nyílik a tópartra és az erdőre.

A pihenésünket számos extra szolgáltatás is segíti: ejtőzhetünk a galérián található relaxációs hálóban, csobbanhatunk a jakuzziban vagy rakhatunk tüzet a kertben. Amint elaludtak a gyerekek, bonthatunk egy remek bort, ami csak arra vár, hogy a csillagos égbolt alatt estébe nyúló beszélgetések társa lehessen. Napközben az aktív pihenésre vágyó családok számára is számos programlehetőség kínálkozik a térségben: meglátogathatjuk az ország egyik legmagasabb kilátóját, a Nagykanizsai Kilátót, lesétálhatunk a közeli Csónakázó-tóhoz, vagy a Madárerdő Tanösvényt, illetve a Kaszó Lombkorona Tanösvényt végigjárva megismerhetjük a zalai térség különleges madárfajait. Az extrémebb kalandokra vágyóknak meleg szívvel ajánljuk a nagybakónaki Kőszikla-szurdok megmászását, amelyből különleges vaslétrasor vezet fel a homokkő falakon.