Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

    Kultúra

    Magyar regények, amik utazásra csábítanak

    • Mészégető Marcsi
      Ha utazásra adjuk a fejünket, a legtöbben el sem indulunk egy, vagy akár két könyv nélkül. De fordítsuk meg egy kicsit a dolgot, és induljunk el legendás vagy épp kedvenc történeteink legszebb magyarországi helyszíneire! Egertől Kőszegig barangoljuk be hazánkat, az utazásban igazi hősök, lélekemelő figurák lesznek a társaink.
      Ha utazásra adjuk a fejünket, a legtöbben el sem indulunk egy, vagy akár két könyv nélkül. De fordítsuk meg egy kicsit a dolgot, és induljunk el legendás vagy épp kedvenc történeteink legszebb magyarországi helyszíneire! Egertől Kőszegig barangoljuk be hazánkat, az utazásban igazi hősök, lélekemelő figurák lesznek a társaink.

      Magyarországot járva talán nem is gondolkozunk el azon, hogy nagy íróinkat is ugyanazok a helyek inspirálták, amelyeket mi is szájtátva bámulunk. A kisebb és nagyobb városok jellegzetes terei, parkjai, épületei egészen más megvilágításba kerülnek, ha egy-egy regény, történet tükrén keresztül nézünk rájuk. Kezdődhet az utazás?

      Ottlik Géza: Iskola a határon – Kőszeg

      Csodás történelmi belvárosával, vadregényes környezetével Kőszeg igazi turistaparadicsom. Közel az Írott-kő, a Kéktúra első állomása, a Kőszegi hegység és egyben a Dunántúl legmagasabb pontja. A Fő téren álló polgári házak között sétálva nem nehéz megidézni Ottlik regényét. A szerző Kőszegen járt iskolába, ez az élménye adta az ihletet arra, hogy az Alpokalja méltán híres települése legyen regénye helyszíne. Amennyiben Kőszegen jártok, feltétlenül keressétek fel a Hétforrást, a Kőszegi várat és a helyi zsinagóga megújult épületét. Kőszeg az év minden szakában kínál programlehetőséget, az egyik legkülönlegesebb az őszi Orsolya-napi vásár, amikor gesztenyés ételeket, kürtőskalácsot vagy akár különféle mézeket is kóstolhattok, természetesen a helyi termelők kínálatából.

      Gárdonyi Géza: Egri csillagok – Eger

      Az Egri csillagokat senkinek sem kell bemutatni, de Eger városát érdemes újra és újra felkeresni, mert annyi élményt, látnivalót tartogat, amit nehéz megunni. A nagy múltú város csodás természeti adottságokkal rendelkezik, a környező Bükkben, a város határában álló Nagy-Eged hegyen és a Bükk-bércen remek kirándulásokat tehettek. Egerről nemcsak itthon, de külföldön is sokaknak a bor jut az eszébe: az Egri borvidék két híres cuvée-je, az egri bikavér és az egri csillag több borünnepnek is apropója. Érdemes július közepén az Egri Bikavér ünnepén ellátogatni ide, és végigkóstolni a helyi pincészetek saját variációit. A bor mellett Eger a kultúra fellegvára is: a vár mellett a minaretet, a főszékesegyházat, és Gárdonyi Géza emlékmúzeumát se hagyjátok ki!

      Fekete István: Tüskevár – Kis-Balaton

      A hosszú leírások, a lassú cselekmény miatt a Tüskevár gyerekkorunk talán egyik legnehezebb regénye volt. Milyen más lett volna, ha a Kis-Balaton partján, a zegzugos ösvényeken vagy Matula bácsi kunyhója mellett ismerkedhettünk volna meg Fekete István ikonikus regényével. A térség különleges állatvilága, a szinte érintetlen természet páratlan úticéllá varázsolják a Kis-Balatont. Pláne akkor, ha szeretnétek egy kis időre kicsekkolni a mindennapok őrült rohanásából. A Rámszari-egyezmény hatálya alatt álló természetvédelmi terület olyan ikonikus látnivalókkal vár, mint a Kányavári-sziget, a szigetre vezető híddal, a Kis-Balaton Látogatóközpont, a Bivalyrezervátum vagy éppen a Zalavári Árpád-kori templom. Érdemes befizetnetek egy vezetett túrára, hogy olyan részeit is bejárhassátok, amelyek normál esetben nem látogathatók!

      Grecsó Krisztián: Vera – Szeged

      A Dél-Alföld legnagyobb településének romantikája vitathatatlan. A Tisza, a belváros szecessziós műremekei és a város történelme igazán megkapó egyveleget alkot. Grecsó regénye nemcsak a családi titkok mélyét tárja fel egy kiskamasz lelki vívódásain keresztül, de Szeged miliőjét is szépen idézi. Ha a városban jártok, feltétlenül keressétek fel a Szegedi dómot, a Móra Ferenc Múzeumot, csobbanjatok az Anna-fürdő vizében, és bámuljátok meg az Új Zsinagóga fantasztikus kupoláját, ami a világot szimbolizálja. Szeged gasztronómiája önmagában is remek úticéllá teszi a várost: itt halászlevet enni szinte kötelező, azt pedig már rátok bízzuk, hogy összehasonlítsátok az itteni hallét a bajaival, és döntsetek arról, melyik a jobb. Ha egy kis desszertre vágytok, irány a Kárász utca, ahol több régi vágású cukrászda is nyitott kapukkal vár. A természet szerelmesei a Szegedi Füvészkertben, a Vadasparkban vagy az állatkertben tölthetik fel lemerült elemeiket!

      Zajácz D. Zoltán – Balatoni retró krimik sorozat

      Van-e olyan magyar, aki nem rajong a Balatonért? A tó sokszínűségével, a déli és az északi part emblematikus látnivalóival sokakat elvarázsol. Ideje, hogy ne csak nyáron, de a többi évszakban is felfedezzétek szépségeit! A Balatoni retró krimik sorozatnak hála megelevenedik a téli Balaton is a szemünk előtt, ráadásul még az időben is visszautazhatunk, hiszen a történetek a ’70-es és ’80-as évekbe kalauzolják az olvasót. Bár biztosak vagyunk benne, hogy kívül-belül ismeritek a tavat, váltsatok nézőpontot! Másszátok meg a Csobáncot vagy Szigliget várát, biciklizzetek a Káli-medence dombjai között, és kóstoljatok menő strandételeket a déli parton!