Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

8 szerethető „zöld” vállalkozás élménykereső kalandoroknak!

0:00
0:00
  • Szabó Sára
Ha te is azok közé a kalandorok közé tartozol, akik mindenhonnan szeretnek hazahozni egy-két ereklyét, de fontos az is, hogy az minőségi és egyedi termék legyen, akkor mentsd el összeállításunkat! Toplistánkban a Magyar Divat & Design Ügynökség segítségével olyan kiemelkedő helyeket mutatunk, ahol nem csak imádnivaló szuveníreket gyűjthetsz be, hanem maradandó élményeket is!
Ha te is azok közé a kalandorok közé tartozol, akik mindenhonnan szeretnek hazahozni egy-két ereklyét, de fontos az is, hogy az minőségi és egyedi termék legyen, akkor mentsd el összeállításunkat! Toplistánkban a Magyar Divat & Design Ügynökség segítségével olyan kiemelkedő helyeket mutatunk, ahol nem csak imádnivaló szuveníreket gyűjthetsz be, hanem maradandó élményeket is!

Kétfecske – Mosonmagyaróvár

A Kétfecske megálmodója és motorja, Kocsis Angéla különleges projektet visz Mosonmagyaróváron. Műhelyében úgynevezett retextil technológiával készülnek az ékszerek, kosarak, népviseletek, ruhadarabok, szőnyegek, táskák, ülőbútorok egyéb lakberendezési tárgyak és installációk. A textil újrahasznosítás ezen speciális módjának köszönhetően (amely egyébként a pécsi Retextil Műhely fejlesztése) új életet kaphatnak a használt ruhadarabok, lakástextilek és a fel nem használt anyagok. Angéla birodalmában, a Bohém Tanya Közösségi Műhelyben ráadásul nemcsak „termékek” készülnek! A zöld gondolkodás jegyében, a művészetterápia eszközeivel tanulhatunk a tudatos nyersanyaghasználatról, részt vehetünk retextil, varrós és egyéb kézműves workshopokon, de számos gyerekközpontú környezeti szemléletformáló program is helyet kap itt. Érdekesség, hogy a műhelyben még alkalmi, sőt menyasszonyi ruhák is készülnek! A Bohém Tanya Közösségi Műhely többnyire nyitva van hétköznapokon 10:00-15:30-ig, de jobb, ha előzetesen bejelentkezünk Angélánál. 

 

Itt találod: 9200 Mosonmagyaróvár, Templom utca 5.

Multifelt Textil Company – Kőszeg

Kőszeg határában már a 19. század közepétől kallózták a posztót a helyi iparosok, 1896. óta pedig –  hazánkban egyedüliként – prémium gyapjúfilc alapanyag is készül az impozáns gyár falai között. A több mint 125 éves szakértelem és a kimagaslóan környezetbarát gyártási technológia máig lehetővé teszik, hogy az ódon gyárépület falai között folyamatosan készüljenek az organikus gyapjúfilcek. Hazánk egyetlen nemezgyára emellett kiegészítőket és változatos akusztikai termékeket is gyárt irodaházakba, közösségi terekbe, valamint egyedi, tervezői igényekre szabva. Egyik ilyen fali akusztikai paneljüket például bárki megtekintheti a Budai Vár aljában található Hagyományok Háza épületében is. Előzetes bejelentkezés után szívesen fogadnak és körbevezetnek a Multifelt gyárában. 

 

Itt találod: Kőszeg, Rőti völgy 3.

Grund Für – Balatonboglár

Ferencz Borbála fenntartható divattervező balatoni projektje, családi vállalkozása igazi színfolt a tó déli partján. Balatonboglár külterülete melletti birodalmában egy olyan alkotóteret hozott létre, amely nyitva áll a kreatívok, művészek, tervezők és az érdeklődők számára egyaránt. Itt helyet kapnak műanyag-újrahasznosítási és ékszerkészítő workshopok, de 2024 nyarától divattervezőkkel karöltve tervez újrahasznosítási programokat is szervezni a nagyközönség számára. Borbála „kapuja” májustól a szezon végéig nyitva áll, az aktuális programokért pedig érdemes lesni az Instagramját.

 

Itt találod: Balatonboglár

 

Monokrom Design Store – Pécs

Meleg szívvel ajánljuk Pécs első dizájn boltját, a Monokrom Design Store-t azoknak az utazóknak, akik nem tartoznak a klasszikus hűtőmágnes-gyűjtők közé. A Király utcai üzlet helyi és magyar alkotók válogatott termékeivel, különleges street fashion választékkal és minőségi street art kellékekkel várja a látogatókat a belvárosban. A márkák sora, valamint a limitált szériájú termékskála folyamatosan frissül, legyen szó ruha- vagy ékszerkollekciókról, lakberendezési tárgyakról, táskákról vagy egyéb kiegészítőkről. A bőség zavara lehet a legnagyobb gondunk, ha ide betérünk.

 

Itt találod: 7621 Pécs Király utca 33.

 

Szegedi Papucs és a Szegedi Papucs Napja – Szeged

2024 nyarán hatodik alkalommal rendezik meg a Szegedi Papucs Napját, melyet érdemes szem előtt tartanunk, ha szegedi kiruccanást tervezünk! Az esemény során részt vehetünk exkluzív tárlatvezetésen, filmbemutatón, változatos családi programokon és természetesen a kihagyhatatlan papucsvásáron. Az esemény keretében szervezett kiállításon láthatóak vintage és kortárs papucsos mesterek, papucshímzők munkái is. 

 

Ám ha éppen nem júniusban érkeznénk ebbe a csodás városba, akkor is remek választás a szegedi papucs! A FolkArt Népművészeti Boltban például számos kézműves népművészeti termék között böngészhetünk, a porcelánoktól a kékfestő kelméken keresztül az elmaradhatatlan szegedi papucsokig, amelyekkel kortárs értelmezésben is találkozhatunk.  

 

Itt találod: Szeged, Somogyi u. 17.

 

Közért Bár – Káptalantóti

A Faur Zsófi Galéria, az Amikor Antik, a Design Galéria és Cakó Kinga jóvoltából kortárs műalkotások, magyar dizájnerek munkái között lehet kávézni, bort kóstolni a Közért Bárban Káptalantótiban. A tér multifunkcionális és sokrétű: itt a tárgykultúra, a dizájn, a bútor és a kortárs képzőművészet egyszerre jelenik meg. Hogy ez mit is jelent pontosan? Az egykori kocsma és élelmiszerbolt helyén egy olyan egyedi tárlat jött létre, amely egyben bár, reggelizőhely, delikátesz és galéria. Különlegességét alátámasztja az is, hogy a különböző műfajban alkotó művészek máshol nem jelennek meg együtt. Sőt, az alkotók nemcsak műveikkel vannak jelen Káptalantótiban, hanem tárlatvezetéseket, közönségtalálkozókat is tartanak. És hogy a vendéglátóhely részről is szóljunk pár szót: a tulajdonosok a térség termékeiből ínycsiklandó szortimentet válogattak össze. A Közértben a gasztronómia sokszínű kínálatából vásárolhatunk és kóstolhatunk, egy remek kávé kíséretében. 

 

Itt találod: Káptalantóti, Petőfi Sándor u. 85.

Balatoni Buborék – Tihany

Végtelenül aranyos dizájnboltot találunk Tihanyban, a Visszhang utcában. A romantikus andalgáshoz tökéletesen passzol a Balatoni Buborék, ahol balatoni holmik és ajándékok díszelegnek az apró térben, szinte kérlelve, hogy vigyük őket haza. A tulajdonosok úgy válogatják össze a kínálatot hazai és külföldi tervezők munkáiból, hogy szem előtt tartják a stílust, az egyediséget és természetesen a balatoni tematikát. Vannak itt ékszerek, táskák, pólók, kiegészítők, valamint vintage termékek is. 

 

Itt találod: Tihany, Visszhang u. 11

 

Kunszt! – Veszprém

A Kunszt! igazi fúziós egység Veszprém óvárosában, a patinás Rosenberg házban, amely dizájnbolt, közösségi tér, galéria és remek reggeliző egyben. A helyszín gyakran ad otthon különböző művészeti kiállításoknak, kulturális programoknak és egyéb workshopoknak. Itt részt vehetünk bögrefestő foglalkozáson, de készíthetünk, asztaldíszt és számos más izgalmas dekortárgyat. Az időszakosan megjelenő pop up store-ban tehetséges iparművészek és dizájnerek különleges alkotásai közül is válogathatunk, nem utolsósorban pedig kifinomult gasztronómiai élményben is részünk lehet.  

 

Itt találod: Keszthely, Óváros tér 1.

Hirdetés