Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Újhullámos strandételek a nyárra

  • Szabó Sára
Azok számára, akik néha kimozdulnának a hekk-lángos-palacsinta bűvkörből, remek hír, hogy lelkes és tehetséges séfek évről-évre előhozakodnak izgalmas, új kreációkkal strandétel-fronton is. Mutatjuk, hogy ebben a műfajban is lehet fenomenálisat alkotni!
Azok számára, akik néha kimozdulnának a hekk-lángos-palacsinta bűvkörből, remek hír, hogy lelkes és tehetséges séfek évről-évre előhozakodnak izgalmas, új kreációkkal strandétel-fronton is. Mutatjuk, hogy ebben a műfajban is lehet fenomenálisat alkotni!

Az évtizedek óta stagnáló strandétel-kultúránk felpezsdítése céljából hívta életre 2015-ben a Balatoni Kör az Év Strandétele versenyt. A hiánypótló megmérettetés szuper bemutatkozási lehetőség azoknak a vendéglátóegységeknek, akik a strandbüfé szektorban tevékenykednek. Hiszen itt is lehet újat és minőségit alkotni, jó gyakorlatokat és fejlődési irányokat mutatni. Az esemény évek óta dolgoztatja a séfek fantáziáját, ezáltal újabb és újabb strandétel születik, amit érdemes megkóstolni, ha a Balaton partján járunk. Íme néhány fogás, amit érdemes kipróbálni:

Sós kürtős kalács

2022-ben az Év Strandétele versenyen kiütéssel győzött Büfé kategóriában a balatonboglári Bundi Bijo strandbüfé újdonsága, a sós kürtőskalács. Egészen pontosan a magyaros változat vette le a lábáról a zsűrit, amelyben frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra és enyhén csípős paprikás szósz van. A fogás alapja egy különlegesség, amilyet még nem látott az ország: egy kézműves, sós kürtőskalács, ami köszönő viszonyban sincs a jól megszokott édes testvérével (kóstolás előtt javasoljuk teljesen kitörölni az édesebb emlékeket, ez a kürtős ugyanis se nem meleg, se nem édes, se nem omlós). Szerintünk a szarvassonkás és a füstölt lazacos is isteni, érdemes tenni velük is egy próbát!

Kovászosuborka-leves

Nagyon finom, nagyon magyar, és nagyon menő! A kovászosuborka-leves már évek óta hódít a Balaton-parton, hiszen friss, hűsítő, és egy olyan kimondatlan vágyálmunkat valósítja meg, ami szinte minden magyar fejében megfordult már: vajon illetlenség-e meginni a kovászos uborka levét? Naná, hogy nem! Így bár nem a zamárdi Tiki Beach séfjének a fejéből pattant ki először az ötlet, mégis 2019-ben ők vihették haza az Év Strandétele díjat. Amiben a Tiki levese más, mint a többi, azok a kovászos uborka darabkák, füstölt lazaccsíkok, rukkola és csírák – amelyek egy teljesen új dimenzióba emelik ezt a fenséges levest. Ha a Tikibe nem is jutunk el, idén mindenképpen próbáljuk ki - akár mi magunk is elkészíthetjük saját variációnkat!

Répa-dog

Remek ötlet, ha egy klasszikus, más nemzetek konyhájához köthető fogásból készít valaki maradandót, helyi alapanyagokból, modern technológiákkal. Pláne, ha az bundában van! A balatonfenyvesi Konyhám pontosan ilyet alkotott, amely 2021-ben elnyerte az Év Strandétele díjat. Az étel tulajdonképpen egy kettévágott, szuvidált, majd rusztikus morzsában kisütött répa, pesztós majonézzel, szárított hagymával, marinált gyömbérrel és baconmorzsával tálalva. Egészséges, ropogós, könnyű strandétel, tele ízekkel és aromákkal. Csak bátorítani tudjuk a Balaton-parti vendéglátóhelyeket arra, hogy a klasszikus amerikai hot-dog helyett vagy mellett, ugyanilyen bátorsággal nyúljanak az alapanyagokhoz, és készítsék el fogásaikat a saját ötleteik alapján.

Halburger

A hekk immár közel 80 éve főszereplője a magyar tóparti büfék menüinek, mégis kevesen tudják, hogy ez a vérszomjas kinézetű argentin ragadozó több mint tízezer kilométert utazik, hogy a tányérunkon végezze. Pedig magyar tavainkban oly csodálatos és ízleteshalak élnek, hogy ideje lenne a hekknek visszavonulót fújni. Amikor a balatonboglári Paletta előrukkolt a pulled ponty szendvicsével, az ötlet futótűzként terjedt a parti vendéglátóegységek között: végre egy strandétel magyar halból! Azóta egyre több helyen kaphatunk tokhalpogácsával vagy ponttyal készített hamburgert (előbbi idén is szerepel a Paletta Bisztró kínálatában).