Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

5 mesebeli strand Baranyában, ha elkerülnéd a tömegeket

  • Szabó Sára
Inkább a hegy lábánál megbúvó, hűs vizű erdőszéli strandot választanád, mint a tömegeket megmozgató sokmedencés élménykomplexumot? Mutatunk öt olyan vidéki tavacskát Baranyában, ahol nyugodtan lógathatod a lábad anélkül, hogy aggódj az embertömeg miatt, viszont az élményfaktor sem marad el.
Inkább a hegy lábánál megbúvó, hűs vizű erdőszéli strandot választanád, mint a tömegeket megmozgató sokmedencés élménykomplexumot? Mutatunk öt olyan vidéki tavacskát Baranyában, ahol nyugodtan lógathatod a lábad anélkül, hogy aggódj az embertömeg miatt, viszont az élményfaktor sem marad el.

Bájos erdőszéli menedék a nyári kánikulában

Ha nyugodt, elvonulós csobbanásra és frissítő erdőszéli hangulatra vágyunk, akkor az Erdei fürdőt nekünk álmodták meg! Ez a bájos kis strand a Kelet-Mecsek lábánál fekvő Magyaregregyen található. A nemrég fejújított strand a maga egyszerűségében nagyszerű. Egy medencéje van, amelyben kristálytiszta erdei patakvíz frissíti fel testünket, lelkünket. Körbe hatalmas árnyas fák óvnak a hőségtől, amely tökéletes menedékké varázsolja a strandot a nyári kánikulában. A fürdőben minden nap 10:00-18:00-ig ejtőzhetünk, de ha eluntuk a pancsolást, innen pár perc gyalogútra magaslik a fenséges panorámával büszkélkedő Cigány-hegyi kilátó, és a Máré-vára. A strandon csárda is üzemel, ha estére korogna a gyomor.

Beremenden az egész család megtalálja a számításait

Minden évben szolid árakkal és gyönyörű, karsztvizes felfrissüléssel várja a pihenni vágyókat a Beremendi strandfürdő. Itt három medencében ejtőzhetünk, egy sport-, egy tan- valamint egy gyermekmedence is található a létesítményben. Lévén karsztvíz, a beremendi strand vize is frissítőbb, mint a nagyobb komplexumoké, hőségben isteni! A strand területe gondosan rendezett, sütkérezésre invitáló zöld gyep, valamint aktív kikapcsolódásra csábító röplabdapálya is van a medencék szomszédságában. Minden nap 19:00-ig áll nyitva a fürdő, amit érdemes kimaxolni – előbb úgy sem fogunk tudni szabadulni.

Az ebek kedvence ez az árnyas orfűi partszakasz

Az Orfűn található Pécsi-tó és környéke rendkívül népszerű üdülőhely. Itt kap helyet többek között az ország egyik legbarátságosabb fesztiválja is, a Fishing on Orfű. A nyár eleji fesztivált érdemes jegyeznünk naptárunkba, ugyanis nemcsak fergeteges koncerteket hallgathatunk meg páratlan orfűi panorámában gyönyörködve, hanem remek off programokon is részt vehetünk. A közelben van homokos (ellenben fizetős) plázs is az Orfűi Kistó partján, a favorit mégis a Pécsi-tó Árnyas Part Büfé alatti szabadstrandja. Itt ugyanis az ebek is megmártózhatnak a vízben. Ha négylábú kedvencünkkel ejtőznénk, mindenképp ezt a helyet válasszuk, de ha kutyátlanul érkezünk, akkor is szuper választás a hangulatos, árnyékos partszakasz. Ha megéheztünk, akkor sem kell messze mennünk, a büfében telitalálat a hamburger. A Pécsi-tóba egyébként bárhol beleereszkedhetünk, a stégek többsége azonban magántulajdon, így keressünk olyan helyet, ahol biztonságosan csobbanhatunk a tóban.   

Hűsítő családi csobbanás Szászváron

Szintén mesés erdőszéli környezetben várja titkos kis strandjára a vendégeket a Szászvári strandfürdő. Itt két medencét találunk, egy 33 méteres úszómedencét, valamint egy gyermekmedencét, családoknak ezért tökéletes választás az apró létesítmény. A strandnak nincs termálvize, emiatt hűvösebb vízben pancsolhatunk – kánikulában igazán frissítő élmény! A kicsikre tekintettel azonban napkollektor segítségével a gyermekmedence vizét temperálják, ami szuper kompromisszumos megoldás. Külön élmények a strandnapok, amikor víziaerobic, légvár és kézműves foglalkozások is várják a fürdőzőket.

Családias hangulatú pancsolás a Zengő lábánál

A Zengő oldalában, egy apró völgyben, Pécsváradtól mindössze két kilométerre fekszik egy mesés hangulatú tavacska, amelyet Dombay János régész neve fémjelez. A Dombay-tavat emberi kéz formálta, mindössze 60 évvel ezelőtt hozta létre a megye a kutató javaslatára, egy gát megépítésével. Azóta a pécsiek és a pécsváradiak kedvence, hiszen nemcsak a tó, a környezete is bámulatos. A fák által körülölelt, zöld terület valósággal árasztja magából a nyugalmat. A Dombay-tó vizét a Kisnádasi-forrásból nyeri, pár évvel ezelőtt ráadásul átfogó felújításon esett át, aminek a keretében a medrét és a partoldalát is megerősítették, valamint lépcső és járda is épült köré. Szomszédságában mára kellemes üdülőtelep alakult ki, tiszteletben tartva a strand családiasságát.