Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Tolkien Tokajban - ismerd meg a Gombos-hegyi pincesort!

  • Hype&Hyper
Magyarország bővelkedik mesébe illő tájakban, amelyek csupán egy karnyújtásnyira vannak tőlünk. Ilyen például a Gombos-hegyi pincesor, amely a maga sajátos bájával akár az egyik Gyűrűk Ura-film helyszínéül is szolgálhatna.
Magyarország bővelkedik mesébe illő tájakban, amelyek csupán egy karnyújtásnyira vannak tőlünk. Ilyen például a Gombos-hegyi pincesor, amely a maga sajátos bájával akár az egyik Gyűrűk Ura-film helyszínéül is szolgálhatna.

A Gombos-hegyi pincesor egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, Hercegkút határán terül el, Miskolctól nyolcvan, Sárospataktól pedig csupán három kilométerre, és Magyarországon egyedi módon négy különböző szinten sorakoznak rajta a fűvel benőtt tetejű, mesebeli pincék – szám szerint közel nyolcvan. A Tokaji-borvidékhez tartozó pincesor a Világörökség része – ezt 2002-ben hagyta jóvá az UNESCO Világörökség Bizottsága, így mostanra a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven szerepel a listán.

Pince pince hátán

A Gombos-hegyi pincesoron tehát több tucat pince sorakozik, amelyeken cserép helyett a fűvel benőtt talaj szolgál tetőként, szemből pedig rusztikus faajtók és háromszög alakú szerkezet tárul a látogató szemei elé. A pincesor és annak környéke történelmi jelentőséggel is bír: Hercegkút sváb falu, amelynek területe egykoron a Rákóczi-uradalomhoz tartozott, majd a szabadságharc bukását követően a birtokot a német hercegi Trautson család vásárolta meg. Ezt követően Trautson János Vilmos herceg sváb telepeseket telepített a területre, akik a mostani pincesorok elődjeiként működő, földbe ásott lakásokban telepedtek le. A 19. században épült pincesorok, az ajtók előtt álló padok, és a macskaköves utcácskák az egykori paraszti létforma és életvitel időszakait idézik meg.

Kialakításukat tekintve a pincék túlnyomó többsége kétágas, ám elvétve lehet találni háromágúakat is. Jellemzően most is lakóházakhoz tartoznak, így a legtöbb helyi lakos rendelkezik saját borospincével valamelyik soron. A pincék boltozása jobbára keményebb, andezites anyagból készült, azonban beljebb a teljes borvidékhez hasonlóan a járatokat riolittufa alapkőzetbe vájták. 

A Gombos-hegyi pincesorra látogatva azzal is fokozhatjuk a spirituális élményt, hogy felsétálunk a pincék feletti vallási emlékhelyhez, a tizennégy stációból álló Gombos-hegyi kálváriához – a stációk Jézus szenvedéseit hivatottak bemutatni, a dombtetőn pedig három fakereszt is épült, valamint a hegytetőn áll az úgynevezett Feltámadás Kápolnája – innen ráadásul a zempléni hegyek csodálatos körpanorámája tárul a látogató szemei elé.

A Gombos-hegyi pincesor mellett Hercegkút egy másik pincesornak is otthont ad, ez pedig az úgynevezett Kőporosi pincesor – ennek pincéi valamivel kacskaringósabb utak mellett sorakoznak a Gombos-hegyiekkel szemben, amelyek kifejezetten szabályos sorokban állnak. A Kőporosi soron főként egy- és kétágú pincék vannak, amelyek kisebbek, mint a Gombos-hegyi társaik – a kettő sor összesen körülbelül kétszáz borospincét számlál. 

Gasztro-élmények

Ami a borkóstolást illeti, Hercegkút két legnagyobb családi pincészete a Gombos-hegyi pincesoron található: a Götz, valamint a Naár Pincészet. Mindketten biztosítanak borkóstolót az arra nyitottak számára a Tokaji borvidék különlegességeiből, mindezt a helyi gasztronómia fogásaival kiegészítve. A kóstolás után palackozott borokat is hazavihetnek a látogatók.

A fűvel befedett, apró dombok látványa sokak fantáziáját meglódítja: egyesekben például a kis hobbit-lakok képe elevenedik meg a lenyűgöző táj és a mesébe illő pincesorok láttán. Gazdag gasztronómiai, kulturális és spirituális élményekkel kecsegtet egy látogatás e vidékre, akár hétvégi kiruccanást, akár hosszabb kikapcsolódást tervezünk.