Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Forró csokoládé, te csodás! – Egy kis merítés az ország lélekmelegítő forró csoki lelőhelyeiből

  • Uzonyi Nóra
Egy szép nagy bögre forró csokoládé, jóval több egy testet és lelket átmelegítő forró italnál: a sűrű, fátyolosan gőzölgő forró csokoládé elkortyolása ugyanis életérzés lehet: olyasfajta, amelytől kisimulhatnak a ráncok a homlokon, békésebben doboghat a szív és amelynek hatására a világ egy csapásra sokkal szebb helynek tűnhet.
Egy szép nagy bögre forró csokoládé, jóval több egy testet és lelket átmelegítő forró italnál: a sűrű, fátyolosan gőzölgő forró csokoládé elkortyolása ugyanis életérzés lehet: olyasfajta, amelytől kisimulhatnak a ráncok a homlokon, békésebben doboghat a szív és amelynek hatására a világ egy csapásra sokkal szebb helynek tűnhet.

Forró csokoládét otthon is bármikor készíthetünk – sőt, érdemes is kísérletezni az ízekkel és a textúrákkal – ám vannak élethelyzetek, amikor sokkal jobb érzés, ha a habosan forró italt egyszer csak az asztalunkra helyezik egy hangulatos kávézóban vagy cukrászdában. Valószínűleg akkor sem éri szó a ház elejét, ha az akut csokoládé-áhítatunk hatására egy süteményt is rendelünk az akár tejszínhabos csokicsoda mellé… Számos kedvencet felsorolhatnánk; mutatunk belőlük egy kis válogatást:

Balaton és forró csokoládé: egy furcsán mesés kombináció

A Balaton környéke nemcsak nyáron várja tárt karokkal az embereket, hanem ősszel és télen is. Bár ilyenkor a vakációzós flip-flop hangulatot meglehet felváltja az avarban gázolás és a sapka alatt cidrizés, a hidegnek kétségkívül elvitathatatlan előnye, hogy jól eshet olyankor egy bögre forró csokoládé. 

 

Az északi parton bóklászva Badacsonytomajt is érdemes lehet útba ejteni, ahol a La Téne Desszertműhely és Kávéházban a forró csokoládé kínálat mellett bár mesés szirén-énekként érhet el bennünket a croissant és süteményköltemények sora: szerintünk az a legjobb, ha meg sem próbálunk ellenállni nekik, csak élvezzük, ahogy a franciás hangulatú enteriőrben nyakig merülünk a krémes forró csokoládéban és a többi édes ízben.

 

A soproni Harrer profizmusa

Sopronban járva érdemes az irányt többek közt a Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda felé venni. A hatalmas, modern hangulatú belső tér otthonos érzetéhez a gigászi panorámaablakokon beáramló fény is nagyban hozzájárul. No és a mennyei finomságok, amelyek között a forró csokoládé is kiemelt helyet kap. A különféle forró csokoládé őrlemények selymesen vonzó kortyolnivalóvá lényegülnek át a poharunkban. Kuriózum, hogy a hagyományos ét-, tej- és fehércsokoládés verziók mellett itt kóstolhatunk többek között céklás-fehércsokoládés, chilis-narancsos és mangó-passiógyümölcsös fehércsokoládét is. Mindezekből otthonra is betárazhatunk, elvégre nincs annál jobb, mint egy didergős estén – amely bármely évszakban előfordulhat – bekuckózni a kanapén, és a melegből kikacagni a kinti hideget.

Debrecen fekete báránya forró csokoládéban is erős

A Black Sheep kávézók újhullámos kávéikkal robbantak be a köztudatba, de a legtöbb egységükbe a reggeli ételek és a nápolyi pizza miatt is érdemes betérni. No és persze a csokoládé iránti olthatatlan rajongásuk miatt, amelynek köszönhetően kiváló minőségű csokoládéból készítik az érintett melengető kínálatot. A hagyományos étcsokoládés verzió mellett fehércsokis gőzölményekben is nyakig merülhetünk, ha pedig fokoznánk az életérzést, rendeljünk mellé extra pillecukrot. A házi főzött kakaó is földöntúli élményekkel ajándékozhatja meg a betérőt.

Szeged ódája a forró csokikádéhoz (és a kávékhoz)

Jóllehet, ezt a cikket az előbbinek szenteljük, a szegedi Kék Elefánt Kávézót említve nem mehetünk el szó nélkül a szédítően változatos kávé kínálat mellett sem. Szerencsére a Kék Elefánt speciality forró csokoládéinak áldott jó lelke van, így nem sértődnek meg, ha a bársonyos textúrájukban való elmerülés előtt vagy éppen után egy jó feketével is meglepjük magunkat.

 

Az itallapon sorakozó újhullámos török kávé, naked eszpresszó, aeropress, kotyogós, french pressben készült és filter kávé közül nem lesz könnyű választani…de talán nem is kell, főleg, ha van lehetőségünk visszatérni az Oroszlános kútnál található furmányosan hangulatos, azúrszín ormányosról elnevezett kávézóba. 

 

Tudjuk, hogy a forró csokoládé-ügyben eltérőek az ízlések, de hisszük, hogy a legjobb lelőhelyek felkutatásának titka a kitartó kóstolgatásban rejlik…