![](https://cdn.hellohungary.hu/2023/202307/20230731/ts_119efdda_0e50_4c22_9dd6_ff840f0ae21f.webp?sv=2022-11-02&ss=f&srt=sco&sp=rl&se=2027-03-17T23:00:00Z&st=2024-03-17T23:00:00Z&spr=https&sig=0tIoCm92HgpnpLI%2BaiJrYq3A0%2Fr0YOLD5pNSgY3TiOQ%3D)
Helyszín címkék:
Indulj szarvasgomba-vadászatra Triflafaterrel Palkonyán!
- Szabó Sára
„Magyarország már a második világháború előtt is Európa egyik legjelentősebb szarvasgomba-exportőre volt, az elmúlt húsz évben pedig kezdjük újra felfedezni adottságainkat. Látható, hogy a különböző szarvasgombafajok számára kedvező a magyar klímakörnyezet. Elsősorban nyári-, téli-, nagyspórás- és homoki szarvasgombában utazunk, de az egyre melegebb éghajlatnak köszönhetően a triflák Ferrarija, az isztriai variáns is fellelhető már nálunk. A déli, mediterrán térségeket kiváltképp kedvelik a gombák, ami gasztronómiai szempontból épp kapóra jön, hiszen a Villányi borvidéket sokan amúgy is az ízek Mekkájaként tartják számon,” – mondja el Hárságyi Balázs alias Triflafater és Rechnitzer Szilvia, akik szintén idevalósiak, palkonyai lakosok. Családjuk igazán népes; keresőkutyáikon, Szálkán és Cselén kívül még temérdek állat lakik velük a birtokon, nem beszélve három gyermekükről. Egy egész délutánt el lehetne itt tölteni, de mi most dolgozunk: indulunk az erdőbe vadászni, hogy utána falusi vendégasztal keretében a napsütötte teraszon majszolhassunk a frissen begyűjtött zsákmányokból, és a temérdek finom falatból.
![](https://cdn.hellohungary.hu/2023/202307/20230731/ts_769ba90d_c1ff_42eb_8b90_7315072c8e8d.webp?sv=2022-11-02&ss=f&srt=sco&sp=rl&se=2027-03-17T23:00:00Z&st=2024-03-17T23:00:00Z&spr=https&sig=0tIoCm92HgpnpLI%2BaiJrYq3A0%2Fr0YOLD5pNSgY3TiOQ%3D)
Igazi kincskeresés
A csalánokat és a szederindákat félrehajtva hatolunk be az erdőbe, Szálkát, a díjnyertes szarvasgombakereső kutyát, és gazdáját követve. Akár egy Indiana Jones kalandfilmben – nem túlzás, hogy kincset keresni indulunk a rengetegbe. A pulzusunk is hevesebben ver. Csak a szúnyogok zavarják meg a feszült koncentrációt ezen a forró júniusi napon – de a szarvasgomba-vadászatot vezetőket ez sem zökkenti ki. Azonnal munkához látnak, Balázs és kutyája félszavakból is megértik egymást.
„Ezt az erdőrészt viccesen spájznak hívjuk” – mutatja be a területet házigazdánk
„Ez ugyanis egy olyan környék, ahol a kalciumgazdag talajszerkezet miatt szinte mindig találni az értékes szarvasgombából.” Szálka azonnal vakkant is egyet lelkesen, pedig mindössze 20 métert tettünk a fák között. Előkerül az első Tuber aestivum, vagyis nyári szarvasgomba, amely június elejétől egészen a tél kezdetéig szedhető. A díjnyertes „szuperorr” segítőnk először egy diónyi, majd rögtön egy kétszer akkora triflát jelez a földben.
„A nyári szarvasgomba számunkra az egyik legkedvesebb fajta, de gyűjtünk még az ízében, illatában zamatosabb burgundit (Tuber uncinatum), a rendkívül intenzív illatú nagyspórás szarvasgombát (Tuber macrosporum), amelyből már vadásztunk 330 grammos példányt is, végül pedig a triflák királyát, az isztriai szarvasgombát is (Tuber magnatum)” – meséli Hárságyi Balázs.
![](https://cdn.hellohungary.hu/2023/202307/20230731/ts_ebbe98ef_e99b_4e93_979e_f5c12883c029.webp?sv=2022-11-02&ss=f&srt=sco&sp=rl&se=2027-03-17T23:00:00Z&st=2024-03-17T23:00:00Z&spr=https&sig=0tIoCm92HgpnpLI%2BaiJrYq3A0%2Fr0YOLD5pNSgY3TiOQ%3D)
Szálka a szakmázás közben egy percre sem áll le, orrával folyamatosan a földet pásztázza. Az eb csakis az érett, illetve a túlérett gombákra jelez, a még fiatal triflák felett bölcsen átsiklik. Ennek az oka, hogy ha még éretlen állapotában emeljük ki a földből a szarvasgombát, akkor még fogyasztani nem lehet, ám a „rossz”, vagyis a túlérett, megrágott gombát fel lehet használni az utánpótlás ösztönzésére. Balázs ez utóbbiakat lereszeli, mésszel és fűrészporral dúsítja, majd a téli hónapokban visszaszórja az erdőbe, hogy 5 év múlva újabb és újabb gombák nőhessenek belőlük. Látunk ilyeneket is bőven, egyiket kisebb rágcsáló kóstolhatta meg, másikat a szarvasgombalegyek lárvái rágicsálják – nem szép látvány, de végső soron ők is a spórák terjedését szolgálják.
![](https://cdn.hellohungary.hu/2023/202307/20230731/ts_2f12113e_b0cc_4939_98a6_da1028a116e0.webp?sv=2022-11-02&ss=f&srt=sco&sp=rl&se=2027-03-17T23:00:00Z&st=2024-03-17T23:00:00Z&spr=https&sig=0tIoCm92HgpnpLI%2BaiJrYq3A0%2Fr0YOLD5pNSgY3TiOQ%3D)
Vadászat után jól megérdemelt pihenés a Trifla Kóstolóházban
Amikor már elég kincs került a táskába, elindulunk visszafele, hogy az immár korgó hasunkat megtöltsük gombák inspirálta ételekkel. A szarvasgomba ugyanis frissen jó. Ahogy Balázs fogalmaz, a szarvasgomba magában hordozza a botulizmus veszélyét, így csak jelentős hőkezeléssel biztonságos tartósítani. Ám 50 fok feletti hőkezelés során sérül az aromája és elveszítheti jellegzetes illatát. Ezért a különböző olajok, krémek javarészt mesterségesen ízesített termékek.
Ahogy visszatérünk a Kóstolóházba – a látványkonyhán készülnek is a finomságok. Kovászos kenyér mellett fenséges kencék, a birtokon készülő sajtválogatás, tojás és egyéb zöldségek díszítik a reggeli tálat, de melegétel is készül, ha ebédre vagy vacsorára térnénk be. Szarvasgomba mindig van a tányéron, a fogások a kistermelőként megtermelt zöldségeikből, saját tenyésztésű nyúlból és csirkéből, valamint a környék kistermelői által előállított és az erdő-mező adta alapanyagaiból készülnek. Falatozás után akár meg is szállhatunk Balázsnál és Szilvinél: a műemléki védettséget élvező, szépséges kis Parázs Vendégházban hajthatjuk álomra fejünket, az összesen 14 fő befogadására alkalmas három apartman valamelyikében.
![](https://cdn.hellohungary.hu/2023/202307/20230731/ts_d8f11630_06c5_4143_8d25_91de19a40506.webp?sv=2022-11-02&ss=f&srt=sco&sp=rl&se=2027-03-17T23:00:00Z&st=2024-03-17T23:00:00Z&spr=https&sig=0tIoCm92HgpnpLI%2BaiJrYq3A0%2Fr0YOLD5pNSgY3TiOQ%3D)
Érkezzünk akár családdal, barátokkal vagy munkatársakkal, Triflafateréknál sok minden van, mi szem-szájnak ingere: remek kortyok és falatok, túra és vadászat, illetve kellemes pihenés a vendégházban – ahol akár csobbanhatunk is egyet a medencében a nagy nyári melegben.