Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Spájz, Erhardt és Kultúrpresszó: gasztro-élmények Sopronban

Olyan soproni helyeket mutatunk most be, ahol fiatal és a minőség mellett maximálisan elkötelezett tulajdonosok céloztak meg egy-egy különlegesebb szegmenst a gasztronómián belül.
Olyan soproni helyeket mutatunk most be, ahol fiatal és a minőség mellett maximálisan elkötelezett tulajdonosok céloztak meg egy-egy különlegesebb szegmenst a gasztronómián belül.

SPÁJZ Nyers Vegán Bisztró

Az üzletet Strassner Heni találta ki, amikor glutén- és tejérzékenysége miatt kezdett foglalkozni egészséges édességek megalkotásával. Végül egyre többen kérték, hogy készítsen vegán nyers ételeket, így szabadra engedhette fantáziáját. Mára már egy ebédmenüt és ételházhozszállítást is kínáló bisztróvá nőtte ki magát. A Facebook-on érdemes ellenőrizni a nyitvatartást, és ha nem érnénk oda zárás előtt, Heni megrendelésre is elkészíti a megálmodott finomságokat.

Erhardt Étterem és Panzió

Erhardt Zoltán azon kívül, hogy vitorlásbarát, egy igazi, szívvel-lélekkel főző séf is, aki egy csodás ponzichter borozóból varázsolt gourmet éttermet és panziót. A Fertő-tóhoz közel egyébként sok helyen kapcsolódik össze a vitorlázás szeretete és a remek helyi borok mellé kínált ételkülönlegességek. A ponzichterek egyébként „Bohnenzüchterek”, vagyis babtermesztők. Így hívták régen a soproni sváb borgazdákat, mivel a szőlőtőkék alatt babot is termesztettek gazdaságossági alapon. Ez aztán sokféle soproni-burgenlandi fogás alapja, mint például a babsterc, babpogácsa. Zoltán egy pékséget is kialakított az étterem mellett, ahol olyan ellenállhatatlan finomságok készülnek, mint például a magyarok kedvence, az Erzsébet-kenyér: ropogós héjjal, vadkovásszal.

Kultúrpresszó

Sopronban kedvelt speciality kávét szervírozó helye: a Kultúrpresszóban olyan kávékat ihatunk, amelyek különleges termőhelyekről, enyhe, újhullámos pörköléssel kerülnek a kávéfőzőbe. A pörkölés kevésbé erős, így a kávénak a „zöldebb”, frissebb, gyümölcsösebb aromái érződnek inkább a keserűbb ízek helyett. Ha tejjel kérjük, akkor kézműves tejet kapunk, amelybe szinte vétek cukrot tenni. Az üzletben „mentes”, egészséges(ebb) desszerteket kaphatunk. A legistenibb a pavlova – de vigyázat, a kínálat annyira friss, hogy nem minden nap ugyanaz a felhozatal. Ehetünk hideget is, ropogós sós kiflit pástétomokkal és zöldségekkel. A berendezés és zene pedig abszolút urban, csakúgy, mint a Fritz Kola vagy a Gin Tonik. Ha pedig úgy tartja kedvünk, a napi program után egy Espresso Tonikkal is felfrissíthetjük magunkat.

Bónusz: El Gusto

Az El Gusto egyik üzlete a Várkerületben található, a másik a Sopron Plazaban. Mindkét helyen letisztult a dizájn, hangulatosak az asztalok kint is és bent is, és mindig van egy-egy olyan fogás, amit nem lehet megunni. Egy ideig a véreshurkás gröstl volt a közönség-kedvenc, ami egy osztrák alpesi étel (burgonya, hagyma és „maradék húsok” összepirítása) újragondolása véreshurkával. Újabban azonban a lazactartár, illetve a rántott hús, mely bécsiesen nagy és ropogós. A bisztró hangulatnak megfelelően itt valóban gyorsan ehetünk egy teljes, de nem óriási adag finomságot, hogy még maradjon hely a desszertnek és a kávénak is.