Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Vidéki alternatív színházak, ahol varázslatos élmények várnak!

  • Szabó Sára
Pincében, nagypolgári lakásban, kocsmában vagy padláson is láthat az ember olyan produkciókat, amelyek múlhatatlan élményt nyújthatnak. Ezek a darabok intim, igaz és mély tapasztalások: szórakoztatnak, megérintenek és gyógyítanak. Ám nemcsak a színpadon történhetnek csodák, ha vidéki alternatív színházakba látogatunk: még az is megeshet velünk, hogy a színészekkel karöltve egy fergeteges lakoma kellős közepén találjuk magunkat!
Pincében, nagypolgári lakásban, kocsmában vagy padláson is láthat az ember olyan produkciókat, amelyek múlhatatlan élményt nyújthatnak. Ezek a darabok intim, igaz és mély tapasztalások: szórakoztatnak, megérintenek és gyógyítanak. Ám nemcsak a színpadon történhetnek csodák, ha vidéki alternatív színházakba látogatunk: még az is megeshet velünk, hogy a színészekkel karöltve egy fergeteges lakoma kellős közepén találjuk magunkat!

Debrecen – Páholy Lakásszínház

Magyarország egyik legszebb lakásszínháza Debrecenben található, és európai viszonylatban is toplistás a Páholy Lakásszínház – legalábbis Scherer Péter szerint. Érdemes hinni a Jászai Mari-díjas színésznek,  ám az a legjobb, ha magunk járunk a Páholy Lakásszínház csodájára. A 10 éve, családi vállalkozásként elindított 73 férőhelyes színház több szempontból is párját ritkító: a Páholy miliője részint a nézőktől kapott örökségekből áll össze, de megtaláljuk itt a debreceni Csokonai Nemzeti Színház régi székeit is – azokat, amelyekben még Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán ültek! A nagypolgári lakásból lett színházi térben Bösendorfer zongora, Biedermeier szalongarnitúra, és néhány éve teljes felújításon átesett nézőtér várja a színházkedvelőket. A nagy gonddal kiválasztott vendégprodukciók megtekintése után pedig olyan, mintha egy vendégségbe csöppennénk: svédasztalos vacsora, könnyed borozgatás és baráti beszélgetések várják a nagyérdeműt a Páholyban.

„Az előadások után édesanyám 80 emberre főz vacsorát, így nálunk az előadással nincs vége a színházi élménynek. Mára már kialakult egy közel 6000 főt számláló közönségünk, akiket mi csak nézőbarátoknak hívunk. Azok a vendégek, akik a Páholyba rendszeresen járnak, az immár 5 éve indult oDEon Színházba is ellátogatnak, ahol tágasabb hely, szélesebb repertoár, és a vendégelőadások mellett saját produkciók is várják őket” – meséli a Páholy háziasszonya, produkciós menedzser, Végh Veronika.

Győr – Rév Színház

A RÉV Színház egy győri székhellyel rendelkező hiánypótló színházi nevelési társulat, mely elsősorban általános és középiskolás diákoknak kínál előadásokat, a legkülönbözőbb, minden esetben a korosztályhoz választott témákról, problémákról: kiközösítés, a cyberbullying, a párkapcsolaton belüli erőszak, az igazságtalanság, a felelősségvállalás. Mindezek mellett a RÉV Győr több helyszínén kínál színházi előadásokat, felnőtteknek is.

 

Irina című előadásuk, mely Kiss Csaba Csehov novellákból szőtt férfimeséjéből indul ki, a produkció a város szívében található Generációk Művelődési Házában látható időről időre. A helyszín mellett több remek kávézó is megtalálható, ahol egy sütemény vagy kávé mindig kéznél van, mint például a Fűszeresben. Jókedvvel, bőséggel című helyspecifikus előadásuk a Lima Pub&Hostel pincéjében látható. A város egyik legjobb kézműves sörözőjében lehetőség van előadás előtt / alatt / után is elfogyasztani egy pohárral a minőségi sörökből és borokból. Belém égsz elnevezésű részvételi színházi előadásuk a Győri Nemzeti Színház Padlásszínházában látható. A párkapcsolati manipulációról szóló produkcióban a nézők nem csupán külső megfigyelők, de maguk is alakíthatják a történetet, elmondhatják véleményüket a szereplőknek egy-egy döntésükkel kapcsolatban, tanácsot, iránymutatást adhatnak nekik. 

 

Szeged – Pinceszínház

„A Szegedi Pinceszínházat 23 éve hoztuk létre nagyon egyszerű oknál fogva. Az iskola után leszerződtettek Kecskemétre, de nem bírtam megszokni. Egyszerűen soha nem tudtam elképzelni máshol az életemet, mint Szegeden. Aztán Kecskeméten megnyitotta Bodolay Géza az Üzemszínházat, amely egy pici stúdiószínház volt. Innen jött az ötlet, hogy mivel Szegeden nincs stúdiószínház, majd mi nyitunk egyet. Eladtuk a pesti lakásunkat, és vettünk egy pincét a szegedi Kisszínház utcájában. Így kezdődött” – meséli a kezdeteket Kancsár Orsolya, a Szegedi Pinceszínház igazgatója, Kölcsey-érmes színművésznő. 

 

A pinceszínház 2001-től a város első és egyetlen állandóan működő stúdiószínháza, bár a járatlan út kitaposása nem volt egyszerű, ahogy az igazgató mondja: „2001-ben a szilvesztert úgy töltöttük, hogy éjfélkor a színpadot festettük, koccintottuk, aztán tovább dolgoztunk. Volt olyan is, mikor az áramos egy előadás előtt jött kikapcsolni az áramot. Úgy kellett rábeszélni, hogy jöjjön vissza másnap, amikor nincs előadás” – meséli Kancsár Orsolya, ám mivel stúdiószínház nem volt Szegeden, így minden, amit bemutattak, és ahogy bemutatták, újszerű meglátásba került. 

 

„A közönség annyira közel van, hogy minden rezdülésünket látja. Kicsit olyan, mintha filmet nézne az ember. Annyira intim, annyira igazin kell játszani, és egy este alatt olyan életutakat járhatunk be, ami felér egy terápiával.”

A független befogadószínházban különleges stúdió-előadásokat, újszerű, kísérleti produkciókat és kortárs műveket egyaránt láthatunk. A pinceszínház több zenés produkciónak, musicalnak is otthont adott már, de érdekesség, hogy állandó színész-zenekar is dolgozik itt. Iskolai beavatószínház-programjuk keretében pedig igyekeznek bővíteni a fiatalok irodalmi ismereteit. 

Pécs – Escargo Szobaszínház és Gasztrotér

Remek lokáció, barátságos tér, színház, zene és kultúra – egy igazán szerethető, multiprofilú tér a pécsi Escargo Szobaszínház és Gasztrotér. A zsongó egyetemvárosban található alternatív színház olvasztótégelye mindennek, ami kultúra és szórakozás! A szobaszínház repertoárjában vendégelőadásokat és saját produkciókat egyaránt láthatunk a klasszikus daraboktól elkezdve az underground adaptációkon át, egészen a zeneszínházi előadásokig és az interaktív beszélgetős műsorokig. Az éves naptárt nézegetve még izgalmas stand-up esteket és koncerteket is kifoghatunk az Escargóban, de a fiataloknak is kínálnak bemutatkozási lehetőséget gyermekelőadások, ifjúsági színházi performanszok, diákszínjátszó próbák keretében.

Az Escargo Szobaszínházba beléptünkkor megáll az idő. Olyan hely, ahol jó lenni, és ahol a művészet nemcsak a játékban, de a gasztronómiában is jelen van. Az apró, ám annál izgalmasabb választékkal rendelkező büfé kreatív étel- és italkínálata tovább mélyíti az itt lenni jó, itt nézni, hallgatni, játszani jó érzését.

Celldömölk – Soltis Lajos Színház

Ha Celldömölkön járunk, nézzük meg a Celldömölki Soltis Lajos Színházat, amely közel fél évszázados múltra tekint vissza. A színház jogelődje, a Sitkei Színkör 1980-ban jött létre, a falusi színjátszókból 1997-től az azóta tragikus körülmények között elhunyt Soltis Lajos (vajdasági, később veszprémi színész, rendező, a Vajdasági Tanyaszínház alapítója) formált alternatív színházat. 2001 óta Celldömölkön működik a színház, társulata pedig jelenleg a hazai független, professzionális színházi világ kiemelkedő vidéki szereplője. 

 

„Színes repertoárral és állandó társulattal rendelkező színház a miénk, műsorkínálatunkban igyekszünk minden korosztályt színvonalas előadásokkal és kulturális programokkal kiszolgálni. Játszunk helyben, Celldömölk szívében található kamaraszínházunkban, emellett tájolunk is szerte a Kárpát-medencében” – meséli Pesti Arnold, színházigazgató.