Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

4 csodás képzőművészeti kiállítás az ország különböző pontjain

Ha rajongunk a festészetért, legyen az hagyományos, népi vagy kortárs stílusú, akkor könnyen elveszhetünk a programok és tárlatok sokaságában. Mutatunk négy olyan állandó kiállítást, amely az év minden szakában látogatható, és szinte biztosan nem okoz csalódást a művészetkedvelőknek.
Ha rajongunk a festészetért, legyen az hagyományos, népi vagy kortárs stílusú, akkor könnyen elveszhetünk a programok és tárlatok sokaságában. Mutatunk négy olyan állandó kiállítást, amely az év minden szakában látogatható, és szinte biztosan nem okoz csalódást a művészetkedvelőknek.

Színek kavalkádja Pécsett

Ha Pécsről van szó, akkor sokunknak egyből a kultúra jut eszébe. A gyönyörű, mediterrán hangulatú város télen-nyáron ideális turistacélpont. A kihagyhatatlan látnivalók között pedig egyik első helyen áll az állandó Csontváry-kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban. Csontváry-Kosztka Tivadar igazi géniusz volt, grandiózus festményeit szentföldi, görögországi és egyéb útjai inspirálták. Az alkotásai közül pedig az egyik leghíresebb a Magányos cédrus, amelyet a kiállításon meg is tekinthetünk. A magányos jelző pedig magára az alkotóra is illik, hiszen Csontváry későn érő típus volt, csak a negyvenes éveiben kezdett alkotni, munkásságát azonban csak halála után ismerték el igazán. Azóta azonban az egyik legkarakteresebb magyar festőnek tartják és nem véletlenül. 

 

A világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye Békéscsabán

Békéscsaba fontos szerepet játszott Munkácsy Mihály életében, nem véletlen, hogy itt tekinthetjük meg a világhírű festő legtöbb alkotását. A hamar elárvult művész asztalosinasként került a városba 7 évesen, de a festészet alapjaival is itt ismerkedett meg, amelyet aztán egész életében hivatásszerűen gyakorolt. Romantikusan realista festőnek tartják, aki nagy műgonddal tanulmányozta és festette le az embereket. Nagyméretű vásznon, részletgazdagon festett. Egyik legértékesebb műve, a Siratóasszonyok a keresztfánál is megtalálható a kiállított festmények között. A múzeum melletti Munkácsy emlékházban további 21 művét tekinthetjük meg, amelyek bemutatják a művész korszakait. A ház pincéjében borkóstolóra is van lehetőség, a gyermekek pedig múzeumpedagógiai foglalkozásokon is részt vehetnek. 

 

Népművészet kékben, Pápán

Ha a festészet társművészetei is érdekelnek, akkor mindenképp látogass el a  pápai Kékfestő Múzeumba. A kiállításon ugyanis a magyar népművészet különleges technikáját, a kékfestést ismerhetjük meg. A textilművészeti alkotások nemcsak látványra lenyűgözőek, de kulturális, történelmi szempontból is kiemelkedőek. Nem véletlen, hogy a kékfestés a világ szellemi, kulturális örökségének része és rajta van az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján is. A múzeumban megismerhetjük a kékfestés történetét, technikáját, s az ehhez szükséges eszközöket és a műhelyt létrehozó Kluge család életébe is betekintést nyerhetünk. A családbarát kiállítás igazi nosztalgiajárat a magyar népi kultúra virágzó időszakába, ahonnan szinte képtelenség szuvenír nélkül távozni.

 

Három emeletnyi kortárs művészet Debrecenben

A kortárs művek rajongói számára kötelező program a debreceni MODEM Művészeti Központ kiállításának megtekintése. A MODEM-ben 20. századi és kortárs magyar alkotók műveit tekinthetjük meg, méghozzá több mint 3000 négyzetméteren. A képzőművészet mellett a különböző társművészetek is megjelennek a múzeum programjai között, szerveznek irodalmi esteket, művészettörténeti előadásokat, zenei programokat, illetve slam-poetry és építészeti bemutatókat is. A korábban itt kiállított művek alkotói között olyan nevek szerepelnek, mint Henri Matisse, Pablo Picasso, Vincent Van Gogh, Paul Cezanne, Aba-Novák Vilmos, Csontváry-Kosztka Tivadar, Anna Margit vagy Szalay Lajos. 2022 őszén az Antal-Lusztig féle gyűjteményt nézhetjük meg, amely a 20. század magyar mestereinek műveiből mutat be több mint száz alkotást. Illetve éppen október elején nyílt meg az Új közvetítések című kiállítás is, amely tizenkét kortárs művész és egy négytagú művészcsoport művein keresztül az internetes esztétika világához hozza közelebb az érdeklődőket. Izgalmas, újszerű kiállítás, a millenniumi generáció tagjai számára kifejezetten ajánlott!