Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Néhány órára Te is lehetsz borász!

  • Novitatis
Míg korábban a borvidéki élményeink elsősorban a helyszínen, borkóstolókon megismert, majd megvásárolt borok hazavitelében teljesedtek ki, ma már sokkal szélesebb palettáról válogathatunk. A komplexitás jegyében egyre több új borszállás kínál pincetúrát, dűlőtúrát és borvacsorát - akár több napra is elegendő élménysort, s még a borkészítésbe is bevonják a kíváncsi vendéget.
Míg korábban a borvidéki élményeink elsősorban a helyszínen, borkóstolókon megismert, majd megvásárolt borok hazavitelében teljesedtek ki, ma már sokkal szélesebb palettáról válogathatunk. A komplexitás jegyében egyre több új borszállás kínál pincetúrát, dűlőtúrát és borvacsorát - akár több napra is elegendő élménysort, s még a borkészítésbe is bevonják a kíváncsi vendéget.

Kereslet és kínálat szerencsésen találkozik akkor, amikor a vendég újabb és újabb élményeket keres, s ezzel párhuzamosan egyre több interaktív program áll rendelkezésére: egyes borászatoknál például már nem csak hallgatóságként juthatunk hozzá információkhoz, hanem saját tapasztalásunkon keresztül is.

 

Az interaktív boros programok egyik fő fókusza a borkészítés folyamatának, történetének és hagyományainak megismertetésére irányul játékos, emlékezetes csomagolásba bújtatva. Nem véletlen, hogy épp ezt a folyamatot preferálja sok borászat, hiszen a borkészítés művészete évszázados múltra tekint vissza, és az apáról fiúra (és lányra) örökített tudás épp annyira egy borvidék egyedi értékajánlatához tartozik, mint maguk az elkészített borok és azok kóstolása. A Balaton-felvidéken található Istvándy Pince is ebbe a többgenerációs borkészítésből felhalmozódott tudástárba enged bepillantást a hozzájuk ellátogató érdeklődők számára.

 

Habár növekszik a lelkes borfogyasztók száma, és szinte minden társaságnak megvan a saját borszakértője, nem sokan mondhatják el magunkról, hogy borászok volnának. Az Istvándy Pincészet, mely a kezdetekben borbárként indult, hamar kibővült azzal az ötlettel, hogy lehetőséget biztosítson a vendégeknek saját bor készítésére, akár csak pár órára.

Badacsonytomajon, ha a part felől elindulunk hegynek föl, a Borműhely szinte eltéveszthetetlen, napernyős teraszával kiemelkedik a római út nyaralói közül. Abból a hívogató, nyugodt hangulatból, ami körbelengi a birtokot és a rajta álló élményközpontot, már első alkalommal érződik, hogy egy családi pincéhez érkeztünk. A Borműhely lelke egyértelműen Istvándy Gergely, aki borászati munkában kiemelten fontosnak tartja a tradíciók ápolását, a tapasztalatok, illetve a megfigyelések továbbadását. A Borműhely koncepciójának középpontjába nagyapja emlékét állította: a róla megőrzött fotók szolgáltak ihletként a design elemekhez és a munkaruhákhoz, amiket magukra öltve a vendégek is teljesen átadhatják magukat a családi borászat nosztalgikus hangulatának.

A helyszínen a borok előre be vannak készítve három hordóba, s ezekből a résztvevők egy cuvée-t - tehát házasítást - tudnak készíteni. Általában olaszrizling, szürkebarát és muskotály áll rendelkezésére, melyeket ízlés szerint, kóstolás után különböző arányokban tudnak palackba betölteni. A program során fontos a változatosság, éppen ezért a borkészítés kiegészül olyan elemekkel is, mint az illatfelismerés, és részét képezi egy filmvetítés is a család történetéről.

Ez az élmény kiváló családi programnak, vagy akár lány- és legénybúcsúkra, de megállja a helyét évfordulós vagy karácsonyi ajándékként is, hiszen a valódi borvidéki hangulat átélése közben valami egyedi, kézzelfogható emléket is alkothatnak a vendégek. A saját készítésű cuvée mellett érdemes elidőzni a teraszon, végigkóstolni az Istvándy Pince legkülönlegesebb tételeit, vagy csak jó társaságban élvezni a kilátást. Ha pedig szerencsénk van, akár még egy-egy esti koncertet is el lehet csípni borozgatás közben.