Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

3 barátságos, négy évszakos gasztrokitérő Balatonbogláron

  • Szabó Sára
Didergő platánfák, elcsendesült vízpart, és hattyúk slow flow-ban: mi imádjuk a szezonon kívüli Balaton-partot! Szerencsére egyre többen kezdik felfedezni ennek a csodálatos térségnek az őszi-téli báját, a gasztronómiai egységek pedig idomulnak az igényekhez – vagy fordítva? Így vagy úgy, rendívül örömteli, hogy egyre több helyen juthatunk finom falatokhoz a nyáron túl. Mutatunk is hármat, méghozzá Balatonbogláron!
Didergő platánfák, elcsendesült vízpart, és hattyúk slow flow-ban: mi imádjuk a szezonon kívüli Balaton-partot! Szerencsére egyre többen kezdik felfedezni ennek a csodálatos térségnek az őszi-téli báját, a gasztronómiai egységek pedig idomulnak az igényekhez – vagy fordítva? Így vagy úgy, rendívül örömteli, hogy egyre több helyen juthatunk finom falatokhoz a nyáron túl. Mutatunk is hármat, méghozzá Balatonbogláron!

Zsendice és magos vekni a boglári Spájzban

Negyedévszázados fodrászkarrierjét végleg hátrahagyva döntött úgy Stickel Andrea, hogy megvalósítja egyik álmát, és megnyitja a balatonboglári Spájz egységet. A déli part egyik legbájosabb delikátja a város macskaköves termelői piaca mellett található, így ha az ember zöldségért jön, biztos elcsábul egy kávéra és kakaós csigára is. Igaz, Andrea boltjába leginkább célirányosan érkeznek a helyiek és a városban nyaralók, számukra mindig élvezet látni egy új vendég elégedettségtől mosolygó tekintetét. A kínálat ugyanis páratlan. A környékbeli termelők minőségi portékái találhatók itt a kovászos kenyerektől a tejtermékeken és a borokon át a füstölt áruig. A tökmagos zsendicét mindenképpen próbáljuk ki, az édesszájúaknak kötelező a kakaós csiga, a kenyerek rajongóinak pedig a magos veknit ajánljuk. A Spájzban ráadásul fenséges, brazil pörkölésű, klasszikus kávé is kapható – ezért a latte is legyen bakancslistás tétel!

Andrea már tavaly is kísérletezett a négy évszakos nyitva tartással, amellyel idén is megpróbálkozik. Persze mielőtt útba ejtjük a bájos kis boglári gasztromenedéket télvíz idején, tájékozódjunk online a nyitva tartásról.

Télen is elröpít Olaszországig a déli part egyik legmenőbb helye

Az egész évben teltházzal dübörgő Pavilon szerencsére a borongósabb hónapokban sem hagyja cserben az éhes utazókat. A kemence a hidegebb időben is izzani fog, de étlapon lesznek a Pavilon klasszikusai is: a zuppa di pesce (toszkán halleves), és a királyrákos tészta. Ezekhez a fogásokhoz társulnak majd az őszi ajánlatok; tök- illetve gesztenyekrémleves, pirított borjúmáj almával és szalonnával, malaccsülök reteksalátával, gesztenyés gnocchi, burgundi marharagu és paris brest, amely egy égetett tésztás fánk. A tulajdonosok, Antal-Tizedes Robi és Dorisz persze a szezonalitás adta változtatást fenntartják, úgyhogy érhetnek kellemes meglepetések – de csak egyet tanácsolhatunk: engedjünk a kísértésnek!

Az balatonboglári-olasz gasztromenedék ősszel csütörtöktől vasárnapig, a téli hónapokban pedig péntektől vasárnapig tart nyitva a tervek szerint. Ráadásul míg az idő engedi, a terasz is nyitva lesz, ami szerintünk kifejezetten hangulatos a platánfák ölelésében.

A narancsos kalács télen is sül a Nevesincs Tésztaműhelyben

2022-ben nem is történhetett volna jobb dolog Balatonboglárral, mint a Nevesincs Tésztaműhely megnyitása. Szunyogh Katalin tulajdonos az ötödik x-en túl szerelmesedett bele a kovászba, majd elhatározta, hogy teret enged szenvedélyének. Több mint egy évig sütött barátainak, ismerőseinek, mire testet öltött az elképzelése, és megnyitotta tésztaműhelyét balatonboglári apartmanházának hátsó épületrészében. A szívvel-lélekkel készült termékeket fia, Alex értékesíti a fogadótérben. Az érdeklődés a kezdetektől fogva hatalmas, ezért ha vinni szeretnénk Katalin kenyereiből, péksüteményeiből, akkor érkezzünk kora reggel, vagy adjuk le előre rendelésünket.

 

"A nyitás előtti napokban biciklivel jártunk körbe az utcában, hogy hírt adjunk magunkról. Másnap reggel 9-kor már semmi nem volt a pultban" – emlékszik vissza Katalin a kezdetekre, majd hozzáteszi, hogy egyelőre nincs is kapacitása több terméket készíteni, hiszen egyedül van, a minőségből pedig nem enged.

A Nevesincs Tésztaműhely termékei egytől-egyig adalékmentesek, és kovász felhasználásával készülnek. Katalin különösen büszke a pizzáscsigájára, a narancsos kalácsára, és a kovászos zsemléjére. Megerősíthetjük: mind megérnek egy misét! A műhely ráadásul egész évben nyitva áll, ami külön öröm, hiszen a Balaton télen-nyáron menő!