Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Selfie múzeum, szabadtéri színház: nyíregyházi programok

 • Séra Zsanett
  Habár Nyíregyháza elsőszámú turisztikai célpontja Sóstógyógyfürdő, a belváros is számos izgalmas kikapcsolódási lehetőséget kínál. Legyél természetszerető, színházkedvelő, vagy szelfibolond, itt biztosan meg fogod találni a számításodat!
  Habár Nyíregyháza elsőszámú turisztikai célpontja Sóstógyógyfürdő, a belváros is számos izgalmas kikapcsolódási lehetőséget kínál. Legyél természetszerető, színházkedvelő, vagy szelfibolond, itt biztosan meg fogod találni a számításodat!

  Rózsakert Szabadtéri Színpad

  Az 1955-ben létrehozott komplexum 2018-ban érett meg a teljes felújításra, és újranyitása óta minden nyáron tárt kapukkal várja a kultúrára éhes látogatókat. A műemlékvédelem alatt álló épületegyüttes a több mint 120 éves, gyönyörűen felújított Benczúr téren áll. Árnyas fák, pompás rózsakert, szökőkút – minden adott ebben a romantikus környezetben a kellemes szórakozáshoz. A színvonalas előadásokért a szomszédos Bessenyei téren található Móricz Zsigmond Színház felel. A kulturális létesítmény csillagtetős nézőtere közel 1000 fő befogadására képes, de érdemes mindig időben jegyet foglalni, hogy legyen helyünk. Az elmúlt években többek között olyan sikerdarabokat láthatott a nagyközönség a Rózsakert Szabadtéri Színpadon, mint a Meseautó vagy A Pál utcai fiúk. Szerda esténként pedig az ugyanitt üzemelő Rózsakert Szabadtéri Mozi várja népszerű és közkedvelt filmekkel az érdeklődőket.

  Selfie Museum and Speciality Café

  A legelső szelfit, vagyis önfotót egy amerikai fotográfus, Robert Cornelius készítette Philadelphiában. A digitális technika fejlődésével a fényképek készítése egyre olcsóbbá és egyszerűbbé vált, ma pedig a legtöbben már az okostelefonjukat használják fotózásra. A szelfizés az első kétkamerás piacra dobásával terjedt el, és nem sok idő kellett hozzá, hogy a mindennapjaink szerves részévé váljon. A tökéletes önfotó elkészítéséhez pedig manapság már elengedhetetlen a megfelelő háttér. Ezt az igényt felismerve 2021 nyarán megnyílt Nyíregyháza legújabb turisztikai attrakciója, a Selfie Museum, amely elsősorban a fiatalabb korosztályt célozza meg. A különleges kialakítású múzeumnak egy nemrég felújított műemléki védettségű épület, a Bocskai-Kálmán Szolgáltatóház ad otthont. Összesen 26 különböző témájú jelenet kapott benne helyet, amelyekhez a megfelelő hangulatban berendezett boxok adják a siker kulcsát. Flamingók, fánkok, rózsaszín zsiráfok, színes papírcetlikkel teleragasztott iroda, rózsasziromfüggöny vagy pénzeső – itt minden adott egy menő instaposzt elkészítéséhez! Ha pedig elfáradtál a szelfizésben, a kávézóban egy finom kávé és egy friss sütemény társaságában kipihenheted magad.

  Tuzson János Botanikus Kert

  A Nyíregyházi Egyetem mellett található botanikus kert elsődleges feladata az oktatás és a kutatás támogatása, de természeti látványosságnak sem utolsó. Óriási, 5,6 hektáros területén több mint 2500 növényfaj él a világ számos tájáról. A Japánkertben kialakított tóban színpompás tündérrózsák és lótuszok kaptak helyet, és olyan más ázsiai növényeket csodálhatunk meg itt, mint a liliomfa, a madárbirs vagy a bambusz. A 600 négyzetméteres Látványparkban áll az „Élet fája”, amelynek lombkoronáját mindig változatos virágok alkotják. Évente többször is megújul: tavasszal hagymás növényeket, nyáron, pedig egynyári dísznövényeket mutat be. A Látványparkkal szemben, a Kaktuszház oldalában látható Magyarország legnagyobb kövirózsa-gyűjteménye, az Óriások ligetében pedig mamutfenyőkben, mocsárciprusokban és páfrányfenyőkben gyönyörködhetünk, de Gyógy- és Fűszernövénykert, illetve sövénylabirintus is megtalálható benne. Üvegházaikban trópusi növények kaptak helyet: orchideák, pálmák, kaktuszok, termő banán, és olyan különleges ritkaságok, mint a rovarfogó növények vagy az amazonasi tündérrózsa.