Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Kerékpáros kalandozás a szatmár-beregi Szilvaúton

  • Séra Zsanett
Igazi gasztrokulturális kiruccanásban lehet részünk, ha végigjárjuk a Szilvaút állomásait. A szatmár-beregi kalandozások során megismerkedhetünk a térség jellegzetes gyümölcsével, a 'Nemtudom szilvával', és megkóstolhatjuk az abból készült finomságokat is, miközben feltárulnak ellőttünk a táj kulturális és történelmi örökségei.
Igazi gasztrokulturális kiruccanásban lehet részünk, ha végigjárjuk a Szilvaút állomásait. A szatmár-beregi kalandozások során megismerkedhetünk a térség jellegzetes gyümölcsével, a 'Nemtudom szilvával', és megkóstolhatjuk az abból készült finomságokat is, miközben feltárulnak ellőttünk a táj kulturális és történelmi örökségei.

A 2001-ben alakult Szatmár-Beregi Szilva Út Egyesület célul tűzte ki, hogy megismertesse az emberekkel a szatmár-beregi régió gasztronómiai, kulturális és történelmi hagyományait. Attól függően, hogy mennyi idő áll a rendelkezésünkre, kétféle útvonalat is bejárhatunk. A Nagyszilvaút Vásárosnaményból indul és 15 település érintésével oda is vezet vissza, a Kisszilvaút pedig Penyigétől Vásárosnaményig tart, és 9 állomást foglal magában. Előbbit 5, utóbbit 3 nap alatt járhatjuk be. Cikkünkben most a Kisszilvautat mutatjuk be, hiszen azt kezdő bringások is bátran bevállalhatják.

 

Kisszilvaút, avagy a Penyigei szilvától a Panyolai Elixírig

Útvonal: Penyige –Túristvándi (10 km), Túristvándi–Szatmárcseke (6 km), Szatmárcseke–Tiszacsécse (14 km), Tiszacsécse–Milota (3 km), Milota– Sonkád (9 km), Sonkád– Kölcse (3 km), Kölcse–Panyola (33 km), Panyola–Vásárosnamény (10 km).

1. nap

Utunk első állomása Penyige. Ezen a tájon terem az az őshonos szilvafajta, amit népies nevén csak Nemtudom szilvaként emlegetnek. Ebből a vadon növő, rendkívül kevés gondozást igénylő, hamvas kék színű, sárgahúsú, édes gyümölcsből készül a “Szatmár fekete aranyaként” is ismert, nagyon sűrű szilvalekvár, amelyet cukor és tartósítószer nélkül főznek. A hagyományos lekvárfőzés fortélyait mutatja be a Penyigei Lekvárium, ahol megismerkedhetünk a szilva termesztésével, a feldolgozás eszközeivel és megkóstolhatjuk a híres-nevezetes szatmári szilvalekvárt is. Penyige után Túristvándiba tekerünk át, ahol megtekinthetjük azt a különleges, XVIII. század végén, népi stílusban épült vízimalmot, amely három alulcsapós vízikerekével egész Közép-Európában ritkaságnak számít. Pláne, hogy ez egy mai napig működő malom, amelyet húsz fő feletti csoport látogatása esetén be is szoktak indítani. Következő állomásunk Szatmárcseke, amelynek református temetőjét két dolog miatt is érdemes felkeresni: itt áll Kölcsey Ferenc síremléke, és az országban egyedülálló módon csak itt láthatók csónak alakú fejfás sírok. Ha időnk engedi, akkor érdemes még bemenni az egykori Kölcsey-kúria helyén álló művelődési házba, ahol a költőről elnevezett emlékkiállítás nyomán közelebbről is megismerhetjük a Himnusz írójának életét és munkásságát. Napunkat Tiszacsécsén, Móricz Zsigmond szülőfalujában fejezzük be, ahol megnézhetjük azt az emlékházat, ahol a híres író gyerekkora egy részét töltötte. De érdemes ellátogatni a barokk stílusú református templomhoz és fa harangtoronyhoz is, amelyek még az 1820-as években épültek.

2. nap

Szatmár-beregi kalandozásunk második napját Milotán indítjuk. Itt megtekinthetjük az 1772-ben későbarokk stílusban épített református templomot, amelynek 1826-ig nem is volt tornya, csak egy fa harangtorony állt mellette. A 26 méter magas új tornyot 1827-ben emelték, és ekkor készült el a templom deszkamennyezete is. Következő megállónknak, Sonkádnak a legfontosabb látnivalója az 1998-ban Európa Nostra-díjjal kitüntetett XV.-XVI. század fordulóján épült műemlék református templom. A középkori építményt gyönyörű, díszes festései miatt a virágok templomaként is emlegetik. Kölcsére érve először a XV. században eredetileg barokk stílusban épült református templomot és annak XVIII. századi fa harangtornyát érdemes megnéznünk. Az egykori evangélikus iskolában pedig az Erdőháti Tájmúzeum kiállítását tekinthetjük meg, amely néprajzi és helytörténeti emlékeket őriz. Panyolán, a Túr partján, egy gyönyörű természeti környezetben álló pálinkafőzdében készítik a híres Panyolai Pálinkát. Betérve megismerkedhetünk a kisüsti főzőtechnológiával, a pálinkakészítés történetével, és a különböző kóstolási technikákkal, amit négy típusú pálinkán rögtön le is tesztelhetünk – közöttük a Panyolai Elixíren. Túránk végén komppal átkelhetünk a Szamoson, ami Vásárosnaményba visz át minket.

3. nap

Vásárosnaményban töltjük el utolsó napunkat, ahol ne szalasszuk el megtekinteni a Tomcsányi-kastélyban található Beregi Múzeum öntöttvas gyűjteményét. Ha pedig csobbannánk utána egyet, akkor a Kraszna-folyó partján lévő Szilva Termál- és Wellnessfürdőt célozzuk meg, amely gyógy- és élménymedencéivel nyújt felüdülést egész évben a látogatóknak.