Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Mesés Zengő-túra, avagy karmazsinvörös csúcshódítás az Óriáson túl

  • Szabó Sára
A Kelet-Mecsek kivételes térség, hiszen ezen, a hazai viszonylatban talpalatnyi területen, szinte egymást érik a földtani, kultúrtörténeti és botanikai érdekességek. Az év bármely szakában remek úti cél lehet, de a különlegesnek számító vidéket áprilisban érdemes leginkább felkeresni: ekkor virágzik ugyanis a karmazsinvörös szirmú bánáti bazsarózsa! Következzen egy kényelmes túraútvonal fenséges panorámával, remek fotótémákkal és a levezetéshez gasztronómiai élvezetekkel.
A Kelet-Mecsek kivételes térség, hiszen ezen, a hazai viszonylatban talpalatnyi területen, szinte egymást érik a földtani, kultúrtörténeti és botanikai érdekességek. Az év bármely szakában remek úti cél lehet, de a különlegesnek számító vidéket áprilisban érdemes leginkább felkeresni: ekkor virágzik ugyanis a karmazsinvörös szirmú bánáti bazsarózsa! Következzen egy kényelmes túraútvonal fenséges panorámával, remek fotótémákkal és a levezetéshez gasztronómiai élvezetekkel.

A Kelet-Mecsek apró, ékszerdobozszerű települései – bármikor, bármilyen céllal érkezzünk – számtalan meglepetést tartogatnak. Ám, ha már útra kelünk, érdemes megfontolni, hogy kalandunkat egy április végi hétvégére tervezzük be. Hogy miért? Az évnek ebben a rövid időszakában csoda történik az erdőben: virágzik a karmazsinvörös szirmú bánáti bazsarózsa!

Aki a fenséges látvány tanúja, egyedi élményben részesülhet: ezen a pár négyzetkilométeres területen él ugyanis a világállomány mintegy 90 százaléka!

A fokozottan védett virág pompás színekbe öltözteti ilyenkor a mecseki erdőt (a pazar illatokért a szintén ilyenkor nyíló medvehagyma felel). A Zengő gerincén hozzávetőlegesen 15 ezer tő mecseki bazsarózsa él, melyeknek természetvédelmi értéke egyenként 250 000 forint. A szépséges virágokat csak tisztes távolságból fotózzuk, és ne terheljük szükségtelen taposással az élőhelyeket!

 

Április végén a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága által szervezett túrák keretében is felfedezhetjük a Zengőt és környékét borító növényritkaságot, de remek útvonalak állnak rendelkezésre akkor is, ha magunk kelnénk útra. Íme, egy kíméletes verzió:

Csúcshódítás karmazsinvörös díszletek közt

Túra hossza: 6 km
Becsült idő: 1,5-2 óra

 

A bazsarózsa-vadászatot legjobb, ha összekötjük a Zengő-kilátó meghódításával – ide Hosszúhetény, Pécsvárad és Püspökszentlászló felől egyaránt érkezhetünk. Talán az egyik legkönnyebb útvonal az eldugott, csendes kis erdei falu, Püspökszentlászló felől indul, amely, bár meredek, mégis jelentősen rövidebb szakasz a többinél. Ha innen startolunk, megcsodálhatjuk a település határát őrző Kőmorzsoló Óriást, amely remek fotótéma. A többméteres, fából készült kolosszus egy kincskereső játék része, ami során az „elcsatangolt” óriásokat kell megkeresni a Kelet-mecseki településeken. Tovább haladva autónkat a Püspökszentlászlói kastély és arborétum mellett parkolhatjuk le. Akár „bemelegítésként”, akár „levezetésként”, de mindenképp érdemes meglátogatni a csodálatos kastélyt és területét, az ősi botanikus kertet, a hozzá tartozó klasszicizáló stílusú késő barokk templomot és a mellette álló püspöki nyaralót.

Innen, a sárga sáv jelzésű turistaúton indulhatunk a szépséges bükkösök mentén a Zengő irányába, amelynek csúcsát kevesebb, mint 3 kilométer alatt el is érhetjük. A felfele vezető út harmadik harmada lesz igazán trükkös, itt komoly kaptató kezdődik. Szolgáljon vigaszul, hogy hamar vége a próbatételnek: a meredek szakasz tetején, a fák között nemsokára feltűnik a Mecsek legmagasabb pontja és a Zengő-kilátó. A 682 méteres hegycsúcson magasodik a 22 méteres, acélszerkezetű építmény, amelyről látszanak a környék varázslatos települései, a Szársomlyó és a Tenkes-hegy, tiszta, napos időben pedig még akár a horvátországi Papuk-hegység csúcsait, valamint a Balaton-felvidék vulkanikus hegyeit is megpillanthatjuk. Esős, szeles időben nem javasoljuk a kilátó látogatását, a tériszonyosok pedig számítsanak némi kihívásra, az acélszerkezet ugyanis „átlátszó” lyukacsos, és még nyikorgó hangokkal is ijesztget, ha olyan kedve van. Visszafele, ha egy kis változatosságra vágyunk, a sárga kör jelzésen ereszkedjünk le, majd a Mária kápolnát elhagyva a zarándokút jelzésen érkezzünk vissza a kiindulópontunkhoz. Ha végérvényesen elfáradtunk, a településen számos barátságos vendégház várja tárt karokkal a megfáradt vándorokat.

Kényeztető levezetés hosszúhetényi módra

Püspökszentlászlóra autózva minden bizonnyal Hosszúhetényt is átszeltük: ide visszatérve két remek helyen is kipihenhetjük a túrázás fáradalmait. Az Almalomb Kulináris Kitérő és Találkozóhely különleges kiállításoknak, színházi előadásoknak, filmvetítéseknek és esküvőknek is gyakori színtere, de a vállalkozás fő pillérét a vendéglátás adja. Étterme fenséges lakomákra csábít, ám hazavinni nem csak az élményt, de különböző portékákat is tudunk! Szintén Hosszúhetényben található a Hosszú Tányér, ahol mindössze öt asztalért versengenek a vendégek. A friss, szezonális termelői alapanyagokból készült fogásokhoz jól illenek a savakban gazdag hosszúhetényi fehérborok, és a különleges desszerteknek is mindenképp ajánlott helyet hagyni. Bármelyik egységet is választjuk, kivételes élményekben lehet részünk!