Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Kiruccanás nyárelőn, nyárutón - szezonon kívül is Badacsony

  • Szalay Ibolya
Szezonon kívül kevésbé nyüzsgő, csendes a Balaton-part. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne hasonlóan izgalmas, mint a forró napokon, amikor dübörög a szezon. A Badacsony páratlan programjaival kárpótol a vízben töltött percekért, tavasszal és ősszel is!
Szezonon kívül kevésbé nyüzsgő, csendes a Balaton-part. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne hasonlóan izgalmas, mint a forró napokon, amikor dübörög a szezon. A Badacsony páratlan programjaival kárpótol a vízben töltött percekért, tavasszal és ősszel is!

Badacsony, borok

Nehéz nemet mondani a pincék, borok és a helyi ízvilág hívogatásának. Az egész évben nyitva tartó Hotel Bonvino a régióra jellemző specialitásokkal, ételkülönlegességekkel, tradicionális magyar konyhával, továbbá több mint 100 féle borból álló kínálattal vár, így köthető össze egy igazi kulináris élménnyel egy professzionális borkóstoló. Svédasztalos reggeli- és vacsoralehetőség, wellness- és aktív programokra adódik alkalom, ahol igazi kikapcsolódás vár minket egy fárasztó nap után.

 

Szintén nyitva tart szezonon kívül is a Villa Tolnay Borház, amely, tisztelegve a második világháborúban benne élő, ismert színésznő, Tolnay Klári előtt, megtartotta a művésznő nevét. A pincészet alapító-tulajdonosa Philipp Oser az európai borvilág kiváló ismerője egy magyarországi kirándulás alkalmával, több mint 10 évvel ezelőtt járt a Csobánc-hegyen, ahol azonnal úgy érezte, hazatalált. A badacsonyi borvidéket kiválóan ismerő Nagy László birtokigazgató segítségével azon munkálkodnak, hogy ez a térség is felkerülhessen a világ bortérképére.

 

A Pláne Badacsony borterasz a térség borait listázza, és az ismertebb pincék nedűi mellett a kínálat egy része olyan kis pincészetekből érkezik, amelyekkel máshol szinte lehetetlen lenne összefutni. Az italok mellé extraként sajt-sonka tálak kerülnek elénk, különböző pástétomok közül lehet választani, és a kávét sem érdemes figyelmen kívül hagyni náluk. Amennyiben megszállnánk a környéken, a Badacsony és Gulács között, a tóparttól 2 km-re fekvő HangVilla Badacsony tökéletes pihenést és feltöltődést nyújthat számunkra, az otthon kényelmével, tágas kerttel gazdagítva.

Hajóra fel!

Egyre több balatoni attrakció és vendéglátóhely ismeri fel, hogy szükséges az őszi-téli nyitvatartás is, ezért érdemes szezonon kívül is felkeresni a Badacsonyt! Ráadásul egyre több lehetőségünk van hajóval közlekedni: a BAHART települések közötti hajójáratai május elsejétől már naponta indulnak, sőt, a szerdai ünnepnapon bővített menetrendre is számíthatunk! Igazán érdemes vízre szállni aznap (is), mert a járatokon bulihajó szolgáltatás is lesz délelőtt, illetve délután is. További érdekesség, hogy 2024-ben „munkába állt” a Tomaj katamarán, amely Badacsony és Fonyód között közlekedik, de Badacsonyból Balatonmáriafürdőre is eljuthatunk, Szigliget és Balatongyörök érintésével. Mondanunk sem kell, mindez különösen kapóra jöhet, ha borozással zárnánk a napot, hiszen egy kellemes ringatózás a balatoni naplementében méltó zárása lehet a badacsonyi kiruccanásunknak! A badacsonyi kikötőből egyébként a menetrendi- és sétahajó járatok mellett gyerekhajó programba is bekapcsolódhatunk a főszezonban – érdemes figyelni a menetrendeket!

Barlangok mélye

Ha a karsztok világa iránt érdeklődünk, vegyük az irányt a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontba, ahol szemet gyönyörködtető látnivalókkal vezetnek be minket a barlangok titokzatos világába. Interaktív játékok nyűgöznek le gyerekeket és felnőtteket egyaránt: a nagyok érzékelési képességét „kőtapogató” teszi próbára, a kicsikre kúszóbarlang vár. Ősföldrajzi festmények segítségével ismerhető meg a régi korok élővilága, a fotók és videók pedig megmutatják, hogyan formált a karsztvíz gyönyörűbbnél gyönyörűbb mészkőalakzatokat. Termek tárháza fogadja az érdeklődőt az alábbi helyiségekkel: Cseppkő-, Búvár-, Denevér-, Geopark-, Ősrégész-, Őskarszt- és Vetítő-terem, továbbá csónakázási lehetőség is adott, és a mászófalat is kipróbálhatjuk.

Érdemes ellátogatni a Badacsonytól 20 km-re található Szegi Családi Gazdaságba is. Lesenceistvándon saját teheneiknek tejét dolgozzák fel, friss sajtjaik grillezhetők, de vannak több hónapig pincében érleltek is. Akad náluk natúr, füstölt, tökmagos, medvehagymás, snidlinges-fokhagymás, kapros-fokhagymás, kicsit csípős magyaros és vörösborban érlelt is. Javasolt ezt a helyszínt utunk végére hagyni, s a sajtokból némi ízelítőt magunkkal vinni (jól jöhet mellé egy palack badacsonyi bor is), s felidézni a kiruccanás pillanatképeit.