Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Ide érdemes betérni egy kávéra! - speciality kávézók országszerte

0:00
0:00

Hype&Hyper

Az élet apró örömei között talán kevés olyan megnyugtató pillanat van, mint amikor kezünkbe vesszük az első csészényi kávét reggelente. A kávéfogyasztás egyúttal ma már nem csupán egy reggeli rutin, hanem önkifejezési forma - ezt az egyre jobban elterjedő speciality kávézók is jól érzékeltetik. A vidéki tájakon számos különleges hely várja azokat, akik szeretnék felfedezni a kávézás új dimenzióit, ahol a helyiek vendégszeretete és a minőségi kávék egyaránt érvényesülnek. Kotyogós, blend vagy matcha latte? Bármelyik is legyen a válasz, ezek a helyek valódi menedékek a koffein kedvelői számára.
Az élet apró örömei között talán kevés olyan megnyugtató pillanat van, mint amikor kezünkbe vesszük az első csészényi kávét reggelente. A kávéfogyasztás egyúttal ma már nem csupán egy reggeli rutin, hanem önkifejezési forma - ezt az egyre jobban elterjedő speciality kávézók is jól érzékeltetik. A vidéki tájakon számos különleges hely várja azokat, akik szeretnék felfedezni a kávézás új dimenzióit, ahol a helyiek vendégszeretete és a minőségi kávék egyaránt érvényesülnek. Kotyogós, blend vagy matcha latte? Bármelyik is legyen a válasz, ezek a helyek valódi menedékek a koffein kedvelői számára.

agárúr | Szeged

A Napfény városában egyre több kicsi, de mégis hangulatos reggeliző és kávézó ütötte fel a fejét az elmúlt években, ennek egyik gyöngyszeme az agárúr. A hely egyedülálló hangulata az art cafék és a trendi brunchozók stílusát ötvözi, miközben a kávé különlegességek széles skálája (ragyog) a fókuszban, a speciális pörkölésű napi ajánlatok csábító választékával. 

Gasztronómiai kínálatát tekintve a speciality kávék mellett kézműves sütemények és Lápastó gyümölcslevek is helyet kapnak. Újhullámos hely, ahol dolgozhatunk, kikapcsolódhatunk vagy éppen festményekben gyönyörködhetünk négylábú kedvenceinkkel közösen. Az agárúr fontos célja, hogy a helyi művészek számára teret adjon a kiteljesedésre, így gyakran képzőművészeti kiállításokat is szerveznek a kávézó falai közé, ahonnan a névadásból adódóan a kedvenceink is velünk tarthatnak. 

Scruton Pelso | Révfülöp

Legyen szó fáradtságról, jókedvről, egészségről vagy szomorúságról, a Scruton Pelsonek mindig akad egy válasza, és az nem más mint a hazai pörkölésű kávé. A Scruton már jól ismert Budapesten, ahol több helyszínen is várja vendégeit, egy ideje pedig újabb taggal bővült a Balaton partján, Révfülöpön.

A feketét a nagytarcsai Impresso pörkölő manufaktúrában átdolgozott brazil kávéból főzik, de kóstolhatunk eszpresszó-tonikot is, ami most nagy népszerűségnek örvend. Speciality kávézókhoz hűen ihatjuk a lattenkat rizs- és mandulatejjel, vagy akár laktózmentesen, amennyiben mással oltanánk szomjunkat, helyi borok és bodzás, levendulás, uborka-lime-os, eper-mentás vagy klasszikus limonádék állnak rendelkezésünkre. A szomjoltókon túl a’la carte ételekkel, hétvégenként pedig kemencés és bográcsban készült klasszikus magyar fogásokkal is várják vendégeiket.

Sub Rosa Café | Miskolc

Miskolc szívében, a Nemzeti Színház közelében, a hajdani Képcsarnok helyén, a Sub Rosa Café megálmodói olyan kulturális és gasztronómiai találkozóhelyet képzeltek el, mely az art deco stílusú múlt századi kávéházak hangulatát idézi, modern köntösben. A két elkötelezett alapító célja, hogy olyan magas minőségű helyet teremtsenek, amely egyaránt vonzza a miskolci, a hazai és a külföldi közönséget, emellett pedig elősegíti a város turisztikai vonzerejét.

A Sub Rosa Café repertoárjában a kávén felül megtalálhatóak frissen préselt gyümölcslevek és alkoholos italok, melyek közül nagy hangsúlyt kapnak a magyar borok, pezsgők, pálinkák és gin-ek. A Bükki borvidék tételei közül kiemelkedik a Gallay Kézműves Pince által készített Sub Rosé, melyet kifejezetten a kávézó számára dedikáltak. Továbbá érdemes megemlíteni a Tokaj Gin-t, mely három nemzetközi díjjal is büszkélkedhet, és kávézó vendégei körében igen népszerű. Ha színház után kulináris élményekre vágyunk, a Sub Rosa Café kötelező programelem, de még akkor is érdemes felkeresni, ha más céllal érkezünk az acélvárosba.

Kútház újhullámos kávékortyoló | Gödöllő

Speciality kávék, kurkuma és cékla latték, és fenséges pogácsák garmadája között válogathatunk Gödöllő korántsem megszokott kávéházában, a Kútházban. A hatszögletű apró épület valójában egy családi vállalkozásnak ad otthont, amiben mindenki megtalálhatja a kedvére való ínyencséget kézműves desszert, pékáru vagy kávé formájában. A Kútház manufaktúra több, mint egy trendi kávézó: családi biznisz, kézműves gasztroműhely, kreatív tér, helyi műemlék, és talán ami a legfontosabb, olyan hely aminek lelke van.

Az épület története sem hétköznapi, hiszen amellett, hogy a kortyoló egy régi kútházból alakult át, előtte évtizedeken keresztül hol butik, hol pedig virágüzletként üzemelt. Végső dicső formáját pár évvel ezelőtt kapta meg, amikor a GUBAHÁMORI építészeti stúdió minden apró négyzetmétert felhasználva kialakította a kávézót. A Kútházban minden saját készítésű, a répatortától  kezdve a kerámiáig, de kiemelt szereplői mégis a kávékülönlegességek, melyeket saját pörkölőüzemükben készítik.

Balmora Factory | Szombathely

Ha Szombathely jelentős kávézóira gondolunk, akkor a Balmora biztosan közöttük szerepel! A Balmora Factory már enteriőrben kiemelkedik versenytársai közül, hiszen letisztult, kissé brutalista ízlésvilág keveredik természetes anyagokkal és lakályos hangulattal. A kényelmen túl kulináris szempontból sem panaszkodhatunk, hiszen ez a kávézó nem csupán a belváros egyik büszkesége, hanem a legújabb trendeket követve magas színvonalon üzemelő speciality kávézó is egyben.

A Balmora nem hagyja figyelmen kívül az édesszájú vendégeket sem, hiszen egy különleges, tulajdonos által készített sütemény kínálattal várja őket. “Fekete” szempontból pedig az újhullámos szellemiségének eleget téve lokálisan gondolkodik.