Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Itt vehetsz krémesen lágy, friss házi tejet Baranyában!

  • Szabó Sára
Aki kóstolt már friss, házi tejet, az tudja: szinte összehasonlíthatatlan a pasztörizált nagyipari változattal. A nyers tej krémesebb, ízletesebb, tele van értékes vitaminokkal és tápanyagokkal, sőt, könnyebben emészthető kisgyerekek és felnőttek számára is. Mutatunk három olyan gazdaságot – ezúttal Baranyában –, ahol garantáltan friss tehén- vagy kecsketejet vásárolhatunk. No meg körbe is járhatunk, és kérdezősködhetünk az állatokról, birtokról, módszerekről.
Aki kóstolt már friss, házi tejet, az tudja: szinte összehasonlíthatatlan a pasztörizált nagyipari változattal. A nyers tej krémesebb, ízletesebb, tele van értékes vitaminokkal és tápanyagokkal, sőt, könnyebben emészthető kisgyerekek és felnőttek számára is. Mutatunk három olyan gazdaságot – ezúttal Baranyában –, ahol garantáltan friss tehén- vagy kecsketejet vásárolhatunk. No meg körbe is járhatunk, és kérdezősködhetünk az állatokról, birtokról, módszerekről.

Magyar tarka tej Szilágyról, egy háromgenerációs tehenészetből

Az egyik legjelentősebb friss tejjel foglalkozó baranyai gazdaság a szilágyi Tejhely. Bachesz Viktor és felesége, Ratting Dia elsősorban magyar tarka tejelő tehenészettel, másodsorban növénytermesztéssel foglalkoznak. Bio minősítésű legelőjükön 50 tehén legel kora tavasztól késő őszig; közülük 22 állatot fejnek minden nap. A tejet kíméletes pasztőrözéssel hőkezelik, ami nem roncsolja olyan mértékben a tej szerkezetét, mint a hagyományos pasztőrözés. Az alacsonyabb hőmérsékleten történő hevítésnek köszönhetően így megmaradnak a tejben az értékes vitaminok és tápanyagok. A magyar tarka tehénről is érdemes szólni pár szót: annak ellenére, hogy kisebb mennyiséget tejelnek, ezeknek az állatoknak a teje emészthetőbb, zsírosabb, krémesebb, valamint jobb a kazeintartalmuk. 

Szilágyon továbbá, a növénytermesztésnek köszönhetően, saját maguk állítják elő a magas minőségű takarmányt is. Tisztán látszik, hogy a Tejhely ökológiai szemléletű gazdaság, ahol törekednek a fenntarthatóságra. Ennek jegyében lehetőség van visszaváltható üvegben vásárolni tőlük a tejet háztól-házig, de a pécsi vásárcsarnokban is megtaláljuk termékeiket. Ez utóbbi helyen még nyers tejet is tudunk vásárolni, amelyet előző nap fejtek, majd szűrtek és hűtöttek.    

Alpesi – avagy mecseki – kecskék a belvárostól egy kőhajításnyira

Illa Gábor 2011-ben vágott bele a kecsketartásba mecseki birtokán, majd alig pár év alatt a három állatból egy tejelő, 30 egyedes alpesi tenyészállomány lett. Minden állattal személyes, baráti viszonyt ápol, és ez a tejen is érződik (legalábbis szerintünk). Gábor és felesége, Kamilla, sikeres vállalkozásának alapja, hogy parlagon tartják az állatokat, ezáltal a mecseki klímára jellemző, egyedi ízt kap a tejük. A kecskéket félig kontrollált módszerrel etetik, vagyis gyógynövényekkel, illetve takarmánnyal vegyesen táplálkoznak az állatok. Az alpesi kecskéről tudni kell, hogy Franciaországtól egészen Közép-Európáig elterjedt fajta, hosszú ideig tejel, és teje kifejezetten nagyhozamú. Mint mondják, tévhit, hogy a kecsketej túl illatos, illetve túl zsíros lenne.

 

„A jellegzetes, sokak számára zavaró illat a bakkecskéről kerülhet a termékbe (sajtokba és a tejbe), emiatt a Mecsekecske birtokon a hímek külön élnek a nőstényektől. További érdekesség, hogy a kecsketej molekulái fele akkorák, mint a tehéné, ezért sokkal könnyebben emészthető. A parlagon tartásnak köszönhetően pedig a kecske összeválogat olyan növényeket is, amelyeket más állat képtelen elfogyasztani. Ennek köszönhetően rendkívül fejlett az immunrendszere, és az ellenállóképessége – végső soron pedig a teje is egészségesebb lesz” – teszi hozzá Gábor.

 

A Mecsekecske gazdaságból naponta 10 liter friss tej kerül ki, amelyet a pécsi vásárcsarnokban, a Pécsi Kosár Közösségen keresztül, vagy házhozszállítással lehet átvenni. Gáborék nyers kecsketeje a feliratozás szerint forralás után fogyasztható, de hozzáteszik, hogy ha úgy ízletesebbnek véljük, e nélkül is bátran kortyolhatjuk. A mecsekoldali farmon továbbá bárki megtekintheti a tejkészítés folyamatát, illetve bepillantást nyerhet a permakultúrás gazdálkodás titkaiba. 

 

Ízletes, selymes tehéntej Szigetvár mellől, a Mülner családtól

A Szigetvár melletti Mozsgón találjuk a Mülner család három hektáros birtokát, ahonnan naponta 180 liter selymes, lágy tehéntej kerül ki az átvevőpontokra. Itt 8 fejőstehén él, akik 50 százalékban magyar tarka, 50 százalékban Holstein-fríz szarvasmarhák. A bocik télen-nyáron szabadtartásban vannak, a fejőházba csak a fejés idejére vannak beterelve. Az itt lefejt tej nincs leszeparálva, lezsírozva, vagyis ízig-vérig tej, ezáltal sokkal magasabb (több mint 4 százalék fölötti) a zsírtartalma. Annak ellenére, hogy friss tejről beszélünk, a mozsgói tej akár 6 napig is eláll a kellően hideg (2-2,9 fokos) hűtőben. 

Mülner Zoltántól, és feleségétől, Mülner Zoltánnétól valódi, tartósítószermentes terméket vásárolhatunk, amelyet szombatonként a pécsi Búza téri piacon tudunk átvenni. Bizton állíthatjuk, hogy érdemes megkóstolni a termékeiket, de vigyázzunk; lehet, hogy többé nem nyúlunk majd a bolti, tartósított verzióhoz.