Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Tudtad?

Varázslatos tulipánkertek, ahova nemcsak a színpompás virágokért érdemes érkezni!

  • Szabó Sára
Mindössze pár éve ég Magyarország tulipánlázban, a színpompás virágmezők így is érdeklődők ezreit vonzzák áprilistól a Szedd Magad farmokra. A földeken ráadásul jobbnál-jobb programok várják a tulipánszedőket, nem beszélve a csodás települések nyújtotta egyéb látnivalókról! Összeállításunkban varázslatos hazai virágfarmokat mutatunk, ahol a Szedd Magad tulipánszüreten túl is akad érdekesség!
Mindössze pár éve ég Magyarország tulipánlázban, a színpompás virágmezők így is érdeklődők ezreit vonzzák áprilistól a Szedd Magad farmokra. A földeken ráadásul jobbnál-jobb programok várják a tulipánszedőket, nem beszélve a csodás települések nyújtotta egyéb látnivalókról! Összeállításunkban varázslatos hazai virágfarmokat mutatunk, ahol a Szedd Magad tulipánszüreten túl is akad érdekesség!

Tulipánszüret Máriakálnokon, a neves búcsújáróhelyen

A Mosoni-Duna és a Kálnoki Dunaág által körülvett községben, Máriakálnokon, a Kálnoki Levendulás és Tulipánfarmon nem kevesebb, mint 120 ezer, 30 különböző színű tulipánnak járhatunk a csodájára. A Szigetköz szívében megrendezett Szedd Magad napok során a különféle színű és fajtájú tulipánok között szemezgethetünk, és ha ez még nem volna elég, többezer nárcisz és jácint szépségében is gyönyörködhetünk. Plusz pont, hogy a belépés a farmra díjtalan, csupán a leszüretelt virágokért kell fizetnünk egy szerény összeget. Így, ha fotózni, vagy piknikezni érkeznénk a máriakálnoki farmra, azt is megtehetjük! A farmon vödröt vagy virágszedő kosarat is vásárolhatunk magunknak. A szüretet természetesen befolyásolja az időjárás és a virágzás, de tervezetten április közepétől május közepéig tart a program.

Hello Hungary tipp: Máriakálnokra nem csak a tulipánok miatt érdemes ellátogatni! Az apró településhez legendás gyógyulások fűződnek. Az egyik legismertebb legenda úgy tartja, hogy a törökök elől menekülő magyar seregek a Máriakálnok határában található forrásnál pihentek meg. Sebeiket a forrásvízzel tisztították meg, amelyek csodával határos módon azonnal begyógyultak. A forrás környéke rendkívül békés és kivételes nyugalmat áraszt – érdemes a csodájára járni! A környéken továbbá remek bicikliutakat is találunk, például szuper kerékpárút vezet Mosonmagyaróvárról Máriakálnokra, de Halászi felől is érkezhetünk két keréken.

Varázslatos tulipánmezők a déli parti Kőröshegyen

Aki nagy rajongója a levendulának, ennek a magával ragadó, aromás, provanszál gyógynövénynek, annak bizonyára nem kell bemutatni hazánk egyik legnagyobb látvány levendáriumát, a Kőröshegyi Levendulást. A Balaton déli partján található csodavilág azonban nem csak levendulában bajnok: ősszel remek programok, kamrapolcra való finomságok, palánta- és tulipánhagyma-vásár, tavasszal pedig tulipánszüret vár! Ez utóbbi program keretében közel félmillió tulipán között andaloghatunk, fotózkodhatunk és ámulhatunk-bámulhatunk, de – talán, ami a legjobb az egészben – magunk is szedhetünk az illatozó virágokból! Az 1000 forintos belépőjegy mellett ilyenkor kedvező áron gyűjthetjük csokorszám a színpompás tulipánokat, amik utána még sokáig illatozhatnak otthonunkban. A különböző színű, alakú és formájú virágok között élmény kalandozni, kattintgatni és felfedezni a fotózás céljára elkülönített helyeket. 

 

A program minden évben április második felétől kezdődik, amelyet természetesen befolyásol az azévi időjárás és a virágzás kezdete.

 

Családi Szedd Magad tulipánszüret a decsi szőlőhegyen

A Kőröshegyi Levenduláshoz képest a decsi szőlőhegyen található Tulip Garden bár szerény, de családias tulipánszüretet ígér az érdeklődőknek. A március végétől megrendezett Szedd Magad akció keretében izgalmas programok, kézműves italok, kemencés ételek, termelői vásár és állatsimogató is várja az ide látogatókat. A színpompás, illatozó tulipánok mellett nárciszt és jácintot is szedhetünk a tavaszi csokrunkba. 

 

A Tulip Gardennek Decsen kívül még 9 hazai tulipánoskertet köszönhetünk, többek között találunk Csákváron, a Dunakanyarban és a Tisza-tónál is káprázatos virágmezőket.

Szakrális tulipánszedés a bálványosi mandalákban

A bálványosi Kincsek Völgyében nem akármilyen virágmezőkkel találkozhatunk tavasz derekán! Timár Zsuzsanna, a farm háziasszonya meglepő fordulatot hoz az amúgy is színpompás kertjébe: virágait különleges alakzatokban ülteti! Csigák, hatszögek, egymásba érő koncentrikus körök és mandalák. Találunk itt bokrokból álló labirintust, színárnyalat szerint ültetett tulipánmandalákat, 250 különböző fajtából álló gyümölcsfa ültetvényt, hangulatos teázót, levendulamezőket és csak újrahasznosított anyagokból épült házikót is, ahonnan remek panoráma nyílik a völgyben elterülő csodavilágra. Áprilisban pedig kezdődik a tavasz egyik sztárjának, a tulipánnak a szüretelése! A Kincsek Völgyében minden áprilisi hétvégén, péntektől vasárnapig érkezhetünk a tulipánszedésre, ahol a belépőjegy megváltása után gyűjthetünk a színpompás virágokból. 

 

Érdemes felkeresni az aktuális eseményt a völgy Facebook oldalán, ugyanis a Szedd Magad akció során hangutazás, jóga, kiállítás és teaház is várja az érdeklődőket!