Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Tudtad?

Szabó Magda nyomában Debrecenben

 • Méhész Zsuzsa
  Te együtt élsz és együtt pusztulsz a várossal, ezt viszed magaddal, bárhová, bármire jutnál is.” Szabó Magda írói munkássága Budapesten teljesedett ki, mégis Debrecenhez, szülővárosához köti megannyi szál: a cívis város utcáin lépten-nyomon felidéződnek családtörténetének epizódjai, az itteni történetekben gyökeredznek regényei karakterei.
  Te együtt élsz és együtt pusztulsz a várossal, ezt viszed magaddal, bárhová, bármire jutnál is.” Szabó Magda írói munkássága Budapesten teljesedett ki, mégis Debrecenhez, szülővárosához köti megannyi szál: a cívis város utcáin lépten-nyomon felidéződnek családtörténetének epizódjai, az itteni történetekben gyökeredznek regényei karakterei.

  Mint az ügyvédek szárazbélyegzője, mely nem üt el a papír színétől, de a papír struktúrájába préselve örök nyomot hagy: úgy él Debrecen és a debreceniség a Szabó Magda-életmű lapjain. Sok városunk, tájunk köthető neves irodalmi alakokhoz, művészekhez, sok táj hordozza híres szülöttei nyomát, így a patinás Debrecen is „kinevelt” jópár díszpolgárt. Az írónő esetében azonban nem csak a gyökerek vezetnek Debrecenbe, hanem életének, műveinek szövetét át- és átfonják azok a helyek, események, alakok, melyek jellegzetesen a városhoz köthetőek. A Kossuth-díjas írónő születésének századik évfordulóján, egykori iskolájában nyílt meg a róla elnevezett emlékház. A Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma adott helyet Szabó Magda életét, munkásságát és „debreceniségét” bemutató kiállításnak, ahol Szabó Magda világát idéző enteriőrrel, berendezési tárgyakkal, személyes emlékekkel, idézetekkel és sok-sok könyvvel képzelhetjük magunkat az írónő valóságába.

  "...iskolám, amelynek tizenkét évig növendéke, kettőig tanára voltam, ahol hamarabb tudták a tanáraim, író leszek, mint bárki, akárcsak én magam, észrevette volna."

  A Dóczy Gimnázium 1928-ban még Leánynevelő intézet néven volt ismert – ekkor tűnt fel Szondy György földrajz-kémia szakos tanárnak, hogy 11 éves tanítványa alaposan kilóg a sorból. A kislány rendkívül tehetséges, de meglehetősen öntörvényű volt. Szondy természettudományos érdeklődése mellett az irodalomhoz is értett, és ő volt, aki kijelentette: „Szabó, magából író lesz”. A korai biztatásnak és az alma maternek lehetett szerepe az írói kibontakozásban: Szabó Magda több irodalmi műfajban is maradandót alkotott: regényei mellett elbeszélések, drámák és gyerekkönyvek szerzőjeként is emlékezünk rá. Közel egy tucat filmet készítettek műveiből, melyeket 42 nyelven lehet olvasni. Magyarországon a másig népszerű Abigél című filmsorozat nyújt bepillantást a Leánynevelő intézet egykori mindennapjaiba. Később tanárként, majd patrónusként tért vissza iskolájába, melyről mindig odaadással beszélt.

  Piac utca 39.

  A helyiek által csak „Lábasházként” ismert épületet beleírta Szabó Magda Régimódi történet című regényébe. A családtörténeti vonatkozású könyvben az írónő anyai dédanyja szerepel. A kétszintes épületben 1786-tól az egykori kereskedő, Rickl József Antal, az ükapa lakott, itt üzemeltette a Török Császárhoz nevet viselő üzletét – ahol Petőfi Sándor nem csak megfordult, de díszkardját is otthagyta. A becses ereklyét a Rickl-család sokáig befalazva őrizte. A ház kapuját réz oroszlánfej díszíti, melyet Szabó Magda gyermekkorától kezdve megsimogatott, ha édesanyjával arra sétált.

  Városháza

  "Itt állt a Városháza is, a Nagytemplom és a Kollégium után a harmadik legjelentősebb épület, amelyet azért kedveltem, mert ide gyakran felvittek, nemcsak azért, hogy ott dolgozó apámat láthassam, hanem, hogy megmutassák nekem a bárányt. A bárány a városcímert ábrázoló nagy festményen, a bejárattól jobbra nyíló lépcsőház falán volt látható, míg pici voltam, magasra emeltek, hogy megcirógathassam."

  Szabó Magda nem csak a Lábasház oroszlánját, hanem a Városháza bárányát is igen jól ismerte – édesapja munkahelye volt az épület, aki városi tanácsnokként dolgozott a falai között. 1977-ben itt vehette át a díszpolgári oklevelét, negyven évvel később, kilencvenedik születésnapján pedig a város kulcsát adták át a leghíresebb magyar írónőnek, aki többek között a francia színésznő, Sophie Marceau kedvence is. A kulcsot ma a Szabó Magda Emlékházban őrzik.

  Nagytemplom

  "...az én debreceni otthonomhoz tulajdonképpen nem kellenek se bútorok, se falak. Egy egész földrajzi és törvényhatósági egységben lakom: a város, ahol fizikai és szellemi formámat megkaptam, teljes egészében az enyém."

  A város jelképét, ikonikus épületét Szabó Magda nem csak regényeiben, esszéiben, verseiben idézte meg. Fontos szerepet játszott az életében is: szülei itt kötötték össze az életüket, őt itt keresztelték, és 1985-ben itt avatják személyében a Tiszántúli református egyházkerület első női főgondnokát. Az írónő édesapjának a Református Kollégium, édesanyjának a Nagytemplom volt a kedvenc debreceni épületük. Míg éltek, minden alkalommal kimentek lányuk elé a vasútállomásra, mikor hazalátogatott. Később Szabó Magdát a Nagytemplom két tornya üdvözölte. Mikor meglátta őket, tudta: hazaérkezett.

  “Senki sem ígérte, hogy az élet harmonikus, döccenő nélküli. Anyám azt mondta, egyet tanulj meg: Hétfőn hétfő, kedden kedd. Egyik sem ikertestvér. Hogy mit hoz a kedd, azt ne kezdd el siratni félelmedben hétfőn. Hogy mit adhat a kedd, azt ne tervezd hétfőn. Hátha nem hozza be. Az egyik nap ilyen, a másik olyan. Egyetlen egyet kell megjegyezni, ha harmonikusan élni akarsz. Ha jót hoz, akkor józanul viseld, hogy most örömöd van. Józanul és fegyelemmel. És ha baj van, azt is viseld józanul és fegyelemmel. Engem erre neveltek.”

  Szabó Magda emlékműve a Nagytemplom előtt található. Pont száz éves lett volna az avatása napján.