Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztroajándékok ínyenc szeretteinknek

0:00
0:00

Szabó Sára

Vagyunk úgy páran – ahogy arra a mondás is utal –, hogy a szívünkhöz vezető út a gyomrunkon át vezet. Egy prémium belga sörválogatás, egy kávékülönlegesség vagy egy díjnyertes chili többet jelenthet bárminél, főleg, ha azt szívből adja az ember, és úgy választja, hogy az ízlése a garancia. Magazinunk hasábjain a kezdetektől fogva kiváló hazai kezdeményezésekről, látnivalókról számolunk be; az ünnepek közeledtével jöjjön egy toplista remek gasztroajándékokról!
Vagyunk úgy páran – ahogy arra a mondás is utal –, hogy a szívünkhöz vezető út a gyomrunkon át vezet. Egy prémium belga sörválogatás, egy kávékülönlegesség vagy egy díjnyertes chili többet jelenthet bárminél, főleg, ha azt szívből adja az ember, és úgy választja, hogy az ízlése a garancia. Magazinunk hasábjain a kezdetektől fogva kiváló hazai kezdeményezésekről, látnivalókról számolunk be; az ünnepek közeledtével jöjjön egy toplista remek gasztroajándékokról!

Bor- és sörkülönlegességek

Bizonyára mindenkinek van olyan barátja, munkatársa vagy rokona, akinél telitalálat egy jó évjáratú vörösbor vagy egy prémium sör. Akinek a szíve inkább az édesebb tokaji borok felé húz, azok számára például a mádi Holdvölgy Birtok díjnyertes borai lehetnek jó választás. A remek tételeket stílszerű ünnepi díszcsomagolásban is megvehetjük, de ha inkább élményt ajándékoznánk, a több mint 500 éves, közel 2 kilométer hosszú történelmi pincerendszerben kincskereső kóstolósétákat is tartanak. Az Etyek–Budai borvidék szintén gazdag terroir: a Szövényi Áron és családja által vitt Anonym Pince is itt található. A mintegy 5,5 hektáron termesztett szőlőből fehér és vörösbor, illetve pezsgő is készül, amelyeket kreatív csomagokban is megvásárolhatunk – javasoljuk a Mindenünk Etyek és a Nagyon Etyek borcsomagokat.

Ha a „boros” vagy „sörös” kategóriák közül inkább az utóbbihoz keresünk ajándékötleteket, a balatonföldvári Helka Sörfőzde kínálatát ajánljuk meleg szívvel. A balatoni mondavilág szereplőiről elnevezett, kiváló minőségű kisüzemi főzetek között találunk bajor búzát, gyümölcsös meggysört, könnyed Kölsch-t és természetesen IPA-t is. Az ünnepi válogatás mellé meglephetjük szíve mélyén belga származású ajándékozottunkat egy kóstolóval egybekötött főzdetúrával, amely minden évszakban páratlan élmény lehet a Balaton partján.

Csípősnyelvű szeretteinknek

Ha szeretnénk könnyeket csalni ajándékozottunk szemébe karácsonykor, akkor ne bízzuk a véletlenre! Csordás Csaba alsópáhoki chilifarmján nem kevesebb mint 35-féle chilipaprika terem – némelyik enyhén csipkelődő, de vannak a görögtűz erejével támadó fajták is. A paprikákból a Csabichili birodalomban lekvárok, öntetek, paszták és szószok is készülnek, amelyeket ízlés szerint felhasználhatunk szinte bármilyen ételhez.

Az ország másik szegletében, Debrecentől nem messze találjuk Bogár Sándor chiliföldjét, a Sárréti Chilifarmot. Tetétlenen a legkülönfélébb paprikákból, egyedi receptúra alapján készülnek a díjnyertes krémek, őrlemények és szószok. Kezdőknek a Kívánchili termékválogatást javasoljuk, a haladóknak pedig bátran válasszuk a Karácsonyi chiliszósz-válogatást, amely a Tetétleni Fantomtól a Csak Norrisig a legkülönfélébb sárréti kencéket tartalmazza.

Egy falat nyár: csatnik, lekvárok és szörpök

Azok a szeretteink, akik nem a legnagyobb rajongói a korai sötétedésnek és a hűvös időnek, minden bizonnyal örömükben ugrálnak majd, ha a nyár ízeit csempésszük a fa alá. A pannonhalmi bencések 996 óta foglalkoznak gyógynövények termesztésével és feldolgozásával, saját készítésű portékái nemcsak egészségesek, de elképesztően finomak is. A Pannonhalmi Főapátság termékpalettáján borok, lekvárok, likőrök, mézek, szörpök, sörök és teák is megtalálhatók. Kiváló választás például a Benedictinus teák, a pannonhalmi levendulaszörp vagy az évszázados recept alapján készülő meggylikőr – mindez akár ünnepi kivitelben is.

A Balaton-felvidéken, Vigántpetenden Farkas Ivett és Attila készítenek mennyei lekvárokat és szörpöket. A 2011 óta működő családi vállalkozás, a Kapolcsikum a „földtől az asztalig” szemlélet jegyében készíti portékáit – a növénytermesztéstől a feldolgozáson át az üvegbe töltésig. A citrusos limonádésziruptól a fehércsokoládés málnalekvárig bármit válasszunk a kínálatból, valódi ízekkel fogunk találkozni.

Kávérajongóknak különleges blendek

Molnár Attila kávészakértő és többszörös barista-bajnok pörkölőjében kiváló minőségű speciality kávék készülnek. A soproni One Eleven kávék ízig-vérig kávérajongó ínyenceknek valók – azoknak, akik nemcsak felfrissülést, hanem élményt is várnak a reggeli feketétől. A pörkölő tételeit gondosan kiválasztott, fenntartható gazdálkodásból származó alapanyag és szakértői precizitás jellemzi. A kávék ízvilága a gyümölcsösen friss filtertől a karakteres, csokoládés eszpresszóig terjed, így bármilyen ízléshez megtalálható a tökéletes csomag.

Sopron mellett Pécsről is rendelhetünk kiváló speciality kávékat. A Crackerjack Coffee Roasters üzemébe a világ kiemelkedő kávétermelő országaiból érkezik a kávé, amelyekből az egész évben elérhető bestseller tételek mellett vagány, változatos kínálat lesz. Az izgalmas dizájnnal díszített kávécsomagok remekül mutathatnak a fa alatt.

Plusz 1 tipp: Ahogy minden évben, jövőre is elképesztő programkavalkád várható a Balatonon, a márciusban megrendezésre kerülő TASTE BALATON fesztiválnak köszönhetően. A 10 napos tavaszi zsibongás több tucat helyszínen zajlik: helyi borászatok, hangulatos vendéglátóhelyek, interaktív kiállítóterek és kiemelt turisztikai attrakciók programjai közül szemezgethetünk. Jegyek már most elérhetőek a több mint 100 aktív, gasztronómiai és kulturális eseményre!