Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Tudtad?

A Nyúl esete a vegán húsvéttal

  • Uzonyi Nóra
Húsvét. A tavasz egyik legszínesebb és legízesebb ünnepe, amely azonban sok szempontból nem vegán-kompatibilis. De vajon hogyan őrizhetjük meg a húsvéti hagyományok esszenciáját és örömét akkor, ha nem fogyasztunk húst és állati eredetű élelmiszereket? Mi a helyzet akkor, ha a húsvéti hagyományokat is szeretnénk vegánná és állatbaráttá tenni? Mutatjuk a válaszokat!
Húsvét. A tavasz egyik legszínesebb és legízesebb ünnepe, amely azonban sok szempontból nem vegán-kompatibilis. De vajon hogyan őrizhetjük meg a húsvéti hagyományok esszenciáját és örömét akkor, ha nem fogyasztunk húst és állati eredetű élelmiszereket? Mi a helyzet akkor, ha a húsvéti hagyományokat is szeretnénk vegánná és állatbaráttá tenni? Mutatjuk a válaszokat!

Vétek a húsvét hús nélkül?

Nehezen elképzelhetőnek tűnhet egy olyan ünnepet vegánná varázsolni, amely arról szól, hogy megtörjük a böjtöt, és a hosszas húsmentesség után főleg olyan ételek várnak ránk, amelyek távol állnak a vegánság kritériumaitól: például a sonka, a kalács és a tojás. Utóbbi ráadásul nem csak a húsvéti menüben, hanem a gyerekek számára elmaradhatatlan tojáskeresés során is kulcsszerepet játszik. Még jó, hogy vannak alternatívák!

A húsvéti tojáskeresés vegán módra

Ez az a program, amely közben a gyerekeknek csak úgy csillog a szeme, és még hetekkel később is emlegetik a kincsvadászatnak is beillő kalandot. A jó hír az, hogy – amennyiben ragaszkodunk hozzá, hogy csokitojás legyen a meglepetés – ma már számos helyen vásárolhatunk vegán csokoládétojást is. Szintén jó megoldás lehet, ha nem konkrét csokitojásokat rejtünk el, hanem apró kuponokat, amelyeket a gyerekek később beválthatnak egy-egy vegán süteményre vagy édességre. 

 

Ha megspórolnánk az otthoni sütögetést, a Hello Hungary interaktív térképén számos olyan cukrászdát találni, ahol vegán finomságokat is kaphatunk. Ilyen például a miskolci Desszertem cukrászműhely és kávézó, vagy a Krém Cukrászda és Kávézó, amely Székesfehérváron két egységgel is rendelkezik. 

 

Bár a húsvéti tojáskeresés hivatalosan a gyerekek mulatsága, de miért is ne lehetne barátokkal vagy felnőtt családtagokkal is átélni a kutatás örömét? Nevetést, közösen töltött minőségi időt, élményt és felejthetetlen emléket adhat, ne hagyjuk ki!

 

Kelesztős kihívások

A húsvét egyik kardinális pontja a kalács. Noha az interneten bőven akadnak vegán receptek, a kalács tipikusan az a finomság, amelynek elkészítése a szakavatott „pékkedőknek” (= otthoni kenyérkészítők) is kihívást jelent. És ugyan mindenképp érdemes megtapasztalni a dagasztás, kelesztés, fonás semmihez sem fogható ősi élményét, ha vegán kalács ügyben biztosra mennénk, jó hír, hogy számos pékség készít már fonott csodát mindenfajta állati eredetű összetevő nélkül, többnyire házi kovászból. 

 

Budapest környékén több pékség is készít vegán kenyérféléket és pékárut: ilyen például a Keszi Kovászda Budakeszin, a Liszt Kézműves Pékség Érden, vagy a Pátyi Kovászda Pátyon. Ezek mellett az ország több pontján is találhatunk vegán pékséget, a térkép nagy segítség lehet a kutatásban.

Élő állatot ajándékba? Tudunk jobbat!

Húsvétkor sokan lepik meg gyermeküket élő nyuszival vagy csibével. Tény, hogy a pelyhes apróságok tüneményesek, a valóság az, hogy ritkán maradnak a család állandó tagjai, és többségük az ünnepek után olyan helyen végzi, ami nem méltó egy élőlényhez. De az is tény, hogy a kölyök állatok simogatása, jelenléte és közelsége olyan élmény, amitől kár lenne megfosztani a legifjabb generációt. Nem is kell, hiszen az országban rengeteg olyan állatfarm és állatsimogató található, ahol a gyerekekre komplex, akár egész napos állatkalandok várnak tanösvénnyel, edukációs előadásokkal és persze rengeteg négy- és kétlábú jószággal. 

 

A tapolcai járásban található Salföldi Majorban például nemcsak állatsimogató van, hanem akár lovaskocsizni vagy lovagolni is bejelentkezhetünk. Szintén izgalmas – és főleg mókás – úticél lehet a Seholsziget Természetpark, ahol az egyik legviccesebb állatot, az alpakát ismerhetjük meg jobban, az állatsimogatóban pedig cicák, kutyák, kecskék és papagájok is várják a látogatókat, illetve számos interaktív program is elérhető. 

 

Kellemes – vegán! – húsvétot kívánunk mindenkinek!