Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

Utazós mesekönyvek, amivel igazi kalandor válhat a gyerekekből

  • Szabó Sára
Gyerek(ek)kel utazni nem könnyű, közel sem biztos, hogy pihentető, és sok szervezést, logisztikát igényel. De a vérbeli kalandorok nem hagynak fel az utazással akkor sem, ha a legkisebbek is velük vannak. Mutatunk néhány kedvcsináló gyerekkönyvet, amivel játék és szórakozás lesz a felfedezés!
Gyerek(ek)kel utazni nem könnyű, közel sem biztos, hogy pihentető, és sok szervezést, logisztikát igényel. De a vérbeli kalandorok nem hagynak fel az utazással akkor sem, ha a legkisebbek is velük vannak. Mutatunk néhány kedvcsináló gyerekkönyvet, amivel játék és szórakozás lesz a felfedezés!

Járd be a Balatont Brúnóval, a kalandvágyó kisfiúval

Talán egyetlen szülőnek sem kell bemutatni Bartos Erikát, a Bogyó és Babóca, valamint az Anna, Peti és Gergő nagysikerű mesekönyvek szerzőjét. Az írónő szerintünk talán legszerethetőbb utazós könyvsorozata Brúnót, a kisfiút követi felfedezései során. Ezekben a kötetekben összeér a szerző három passziója: az építészet, a rajzművészet és a meseírás. Csodás és részletgazdag rajzokkal, kedvcsináló mesékkel csábít utazásra minket Brúnó, a budapesti részek után a Balaton-felvidékre; a déli-partra, valamint a nyugati karéjra.  

 

Érdemes még kiemelni Bartos Erika munkái közül a Hoppla meséit, amely 2013-ban elnyerte a Magyar Turizmus Zrt. elismerését. A mesekönyv Pécsen vezeti végig az olvasót, játékos, kedvcsináló köntösben, az írónőtől megszokott minőségi mesemondó stílusban, és kiemelkedő képi világgal. Ez a kötet is sok család kedvence, jó szórakozás a könyv alapján végigjárni a látványosságokat.

 

Három gyerkőccel az ország legszebb tájain

Csapody Kinga Utazik a család sorozatába is könnyű beleszeretni. Szalma Edit bájos, szerethető grafikáin keresztül az írónő több magyarországi városba is elkalauzol minket – többek között Egerbe, Esztergomba és Pécsre – de komplett tájegységekről is született már mesekönyv a tollából: a Tisza-tó környékéről, Vértesről és Gerecséről, vagy épp Balatonról. A háromgyerekes szeleburdi család kalandjait olvasva tudhatunk meg érdekességeket ezekről a varázslatos desztinációkról, és meríthetünk ötletet ahhoz, hogy a környéken mi mindent érdemes felfedezni, megmászni-bejárni és kipróbálni.

Játékos feladatok lokálpatrióta állatkák vezetésével

A Kultúraktív Egyesület Tiéd a város füzetei kicsi, kompakt városfelfedező kiadványok, amelyek akár a hátizsákban is elférnek, ennek ellenére rengeteg információt, és feladatot tartalmaznak. Legyen Müezzin, vagy a két ürge; Fürge és Görgi, esetleg Ficek és Pocak, a két barátságos fecske a kalauzunk, a kis füzetek játékosan mutatják be az adott város történetét, természeti és épített értékeit, közösségeit és a működését a kereskedelemtől, ipartól, infrastruktúrán át egészen az intézményekig.  

 

A kiadványok segítségével megismerhetjük többek között Tokaj-Hegyalja térséget, Egert, Brassót, Paksot, Pécset és Sepsiszentgyörgyöt is. Számunkra külön plusz pont, hogy a kiadványokban helyet kaptak a kisebbek számára fontosabb hétköznapi helyszínek, mint a város kedvenc fagylaltozója, a legjobb búvóhely, vagy éppen a közkedvelt focipálya.

 

Kövesd Kajlát, a kíváncsi vizslakölyköt túráid során

Kajla, a roppant kíváncsi magyar vizslakölyök hazánk legérdekesebb természeti és kulturális értékeihez vezeti el a családokat. A pajkos kis kabalafigura pecsételőfüzeteinek és útleveleinek köszönhetően Magyarország nevezetességeit járhatjuk be a kiskutya mesés képi világán keresztül, a legkisebb gyerekek számára is befogadható, érdekes történeteken, játékokon és feladványokon keresztül. 

 

A Várak és Kastélyok sorozat keretében kis apródokként különleges pecséteket kell gyűjtenünk, a helyszíneken pedig izgalmas feladatokat végrehajtanunk. A Múzeumok nyomában sorozaton belül pedig mamutok, aranykincsek, régi gyerekjátékok, híres festők képei, kastélyok rejtett zugai, várvédő vitézek és még számtalan érdekesség vár! A kis vizslával továbbá kalandozhatunk a Balatonon is. A füzetekben bemutatott 3-3 útvonalon Balatonfüred, Szigliget és Keszthely, valamint Siófok, Balatonföldvár és Balatonboglár legszebb részeit fedezhetjük fel, de Veszprémben is elmerülhetünk, illetve családbarát biciklis körtúrákon is részt vehetünk, ahol vadvirágos mezők, kedves kis falvak és káprázatos panorámák várnak.