Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

A gyógyító természet: 4+1 különleges arborétum

  • Kovács Kata
Jó néha a hátunk mögött hagyni a zajos mindennapokat, és elmerülni a természet varázslatos szépségében. Tematikus túrák, kék pávák, interaktív kiállítás és még számos kaland vár az ország legkülönlegesebb arborétumaiban.
Jó néha a hátunk mögött hagyni a zajos mindennapokat, és elmerülni a természet varázslatos szépségében. Tematikus túrák, kék pávák, interaktív kiállítás és még számos kaland vár az ország legkülönlegesebb arborétumaiban.

Hazánk gazdag a szebbnél szebb parkokban és botanikus kertekben, ahol a levegőt harapni lehet, a növényállományban visszatükröződik az ezerarcú természet, és amik minden évszakban gyógyító csenddel és szépséggel fogadják a látogatókat. Olyan arborétumokat ajánlunk, amik az ország különböző szegleteiben találhatók, eltérő adottságokkal rendelkeznek, egy valamiben mégis megegyeznek: gyógyírt kínálnak a rohanó életünk bajaira.

Nyugalom és csend a város szívében, irány a Sárvári Arborétum

Többszáz éves tölgyek, kőrisek és fekete fenyők tövében sétálva úgy tűnik, hogy itt a fák az égig érnek. A sárvári vár szomszédságában egy öreg kapu vezet az ódon, mesebeli kertbe, ahol alig találkozni emberrel. A város szívében található arborétum a természet vadságát és szabálytalanságát utánozza. A természetvédelmi területet a szeszélyes vizű Gyöngyös-patak szeli ketté, ami végül a település határában a Rábába torkollik. A buja növényektől illatozó levegő és a titokzatos ösvények hangulatos sétára csábítanak. A belépőért cserébe garantáltan csendet és nyugalmat kapunk.

Merülj el a természet csodáiban a Szarvasi Arborétumban

Kaliforniai mamutfenyő, szabadon látható kék pávák és őzek, valamint tematikus séták és játékok teszik ellenállhatatlanná hazánk legnagyobb arborétumát. A friss levegő, a gyönyörű környezet és a hajókázás igazi feltöltődést jelent kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A hatalmas terület bejárásához sok idő kell, de haladhatunk a különböző, izgalmas útvonalak mentén is. Választhatunk az eltérő hosszúságú körtúrák közül, vagy felfedezhetjük a Csodaösvény kalandos útvonalait is, ahol egy mese főhőseként ismerkedhetünk meg az arborétum legszebb látnivalóival. A gyerekek kedvükre játszhatnak az Ökojátékparkban, míg a felnőttek megismerkedhetnek a bibliai növények és a szappankészítés titkaival.

A Pannonhalmi Arborétumban illatmúzeum és a szerzetesek kertje vár rád

A Főapátság mögött elterülő zöld terület olyan, akár egy kis ékszeres doboz. Az ingyen látogatható arborétumot számos izgalmas, tematikus ösvényen fedezhetjük fel. Az arborétum szerves részét képezi a több száz éve a szerzetesek által gondozott gyógynövénykert és a több hektáros levendulaültetvény is. 2021-ben itt nyílt meg az ország első és egyetlen interaktív Illatmúzeuma. A Gyógynövényház és a Lepárlóépület pedig rendszeres programokkal teszi teljessé a pannonhalmi kirándulást. Az arborétum állandó rendezvényei – levendulanapok és gyógynövényáldás – érdekes előadásokkal, kóstolókkal és kézműves programokkal várják a botanika szerelmeseit. Vétek kihagyni!

A bakonyi őserdő kicsinyített mása fogad a Zirci Arborétumban

A Bakony ölelésében található hazánk legmagasabban fekvő arborétuma. 400 méterrel a tengerszint felett, szép és rendezett környezetben gyönyörködhetünk a fákban, a parkot átszelő Cuha-patak csobogásában és a tó élővilágában. A 200 éves hársfasor alatt sétálva élvezhetjük a virágzó fák édes illatát és a méhek szorgos zümmögését. A ritka és védett növények között az idelátogatók lelki nyugalmat találnak. Kirándulásra és feltöltődésre kiválóan alkalmas ez a változatos helyszín, ami minden évszakban más arcát mutatja. A Zirci Apátsághoz tartozó természetvédelmi terület híres a kirándulók körében, a Bakony őshonos fái és növényei közül előbukkanó mókusok, madarak és őzek pedig mesébe illő látványt nyújtanak.

Árnyas ösvények és mesés gyantaillat a Folly Arborétumban

Fogadj örökbe egy fát, ízleld meg a Folly borait és élvezd a természet szépségeit a Balaton-felvidék leglátványosabb arborétumában. A meredeken tekergő tanösvény gyanta illatú ciprusok és ritka fenyőfélék között kalauzol. A kert tetején álló kilátóból pedig a Balaton kék vize tárul a szemünk elé. Az arborétum olyan fák különleges gyűjteménye, amik a mediterrán vidékeken vagy távoli kontinensen őshonosak. A Balaton édenkertje néven is ismert helyszín nemcsak egy ritka botanikai gyűjtemény, hanem egy modern helyszín a cédrusok ölelésében, ami finom ételekkel és borokkal, valamint pazar kilátással szolgálja ki a látogatók igényeit. Szomjoltóként a fenyőrügyszörpöt érdemes kipróbálni!