Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Szállás

Legendás kastélyszállók (II. rész)

 • Hype&Hyper
  Ugyan letűnt a magyar arisztokrácia fénykora; vele együtt a hajnalig tartó táncmulatságok, szivar itta szalonok és a fényűzés, ezt az időszakot kincses dobozként őrzik a megmaradt paloták, kastélyok és kúriák. Ezek az építészeti örökségek magukban hordozzák a letűnt kor úrias pompáját, miközben folyamatosan reagálnak a mai ember diktálta trendekre.
  Ugyan letűnt a magyar arisztokrácia fénykora; vele együtt a hajnalig tartó táncmulatságok, szivar itta szalonok és a fényűzés, ezt az időszakot kincses dobozként őrzik a megmaradt paloták, kastélyok és kúriák. Ezek az építészeti örökségek magukban hordozzák a letűnt kor úrias pompáját, miközben folyamatosan reagálnak a mai ember diktálta trendekre.

  Kastélyhotel Sasvár Resort, Parádsasvár

  Magyarország egyik legnépszerűbb kastélyszállója volt már elit rezidencia, árvák otthona, de előfordult az is, hogy elhagyatott romként roskadozott éveken keresztül. Már eleve a birtok területe is különleges, a Parádsasvár és Kápolna között legeltető tehénpásztorok által felfedezett szénsavas vízforrás miatt. A kastély történetében több nemesi család is megfordul: Orczyk, Grassalkovichok és Rákóczik is birtokolták, de a Károlyi családhoz köthető a terület legtöbb rekonstruálása. Az kastély felépítése az 1800-as évekre datálható, és a természet kincseit felhasználva több fürdőház és kádfürdő is épült. Ezekkel együtt vásárolta meg gróf Károlyi György 1846-ban, amit több renoválás követett. Károlyi nem akármilyen tudású építészt kért fel a felújításra: Ybl Miklós készítette el a klasszicista épületegyüttes átalakítási tervét. 1882-ben készült el, és Károlyi ajándék gyanánt az éppen Kossuth Lajossal emigrációban lévő feleségének, Zichy Karolinnak biztosította, hozzá köthető a palota Sasvár elnevezése is. A nagyszülők után Magyarország akkori miniszterelnöke, Károlyi Mihály örökölte a birtokot. A fiatalabb Károlyi nem szerette a földesúri életet, viszont felesége, Andrássy Katinka szívesen időzött a vidéki palotában. Ebben az időszakban már szállodaként hasznosítottak bizonyos részeket, amit bérlők üzemeltettek. A Tanácsköztársaság bukása után a birtok állami kezekbe került, majd a második világháborút követően gyermeküdülőként funkcionált. A ház állapota időközben annyira leromlott, hogy be kellett zárni, így évtizedeken keresztül magában roskadozott. 1996-ban viszont nagy változás érte a kastélyt: majdnem két év renoválás után, 1998 decemberében megnyitotta kapuit az ötcsillagos Kastélyhotel Sasvár Resort. A hotel megtartotta jellegzetes neobarokk stílusát, miközben a legmodernebb technikákat alkalmazták a felújítás során, ennek köszönheti sajátos arculatát. A kastély gazdag belsőtere több látványosságot is kínál: a régi pompa fogadja a vendégeket a táncmulatságoknak szolgáló Monarchia teremben, illetve az Ybl, a Károlyi és a Geraldin szalonokban is. A főépületben a hagyományos hotel szobák mellett öt lakosztály is található, baldachinos ággyal, kandallóval és masszázskáddal. A tökéletes kikapcsolódást a benti wellness részleg biztosítja, ami mellett bowling, squash pálya is elérhető, szezonban pedig kültéri medence és röpladbapálya áll az aktív pihenők rendelkezésére. A parádi kastélyhotel nem véletlenül ennyire közkedvelt, számos díj birtokosa, étterme kiemelkedő, érdekességképpen pedig több filmben is feltűnik: itt forgatták a Meseautó című filmet, valamint az angol misztikus Baptiste sorozatot is.

  Puchner Kastélyszálló, Bikal

  Báró Puchner Antal Szaniszló tábornok az 1840-es évek környékén beleszeretett a Mecsek lábánál nyugvó hegyháti birtokba, és ezt követően egy kastély megépíttetésébe kezdett. Hiába az érzelmi kötelék, évekig nem látogatta meg, elsőként fia, Puchner Hannibál járt benne. A fiatalabb Puchner nevéhez fűződik a kastély teljes átépítése és a park telepítése is, Hannibál rengeteget dolgozott a kastély rekonstrukcióján, amit fia, Károly folytatott. Ő tele álmokkal és meg nem valósított tervekkel egészen fiatalon távozott, így a teljes felújítás özvegyére, Niczky Franciskára maradt. Az újjáépítés megvalósult, a kastély ekkor kapta meg a ma is ismert formáját. A történelem viharai ezt a birtokot sem kerülték el. Évtizedekig állami kézben volt, majd 1993-ban a jelenlegi tulajdonosai megvásárolták a hajdani uradalmat. Több éves felújítás után megnyílt az akkor még három csillagos kastélyszálló, amelyben étterem, medence, teniszpálya, játszótér és tizenhárom szoba várta a látogatókat. A Puchner Kastélyszálló közben folyamatos fejlesztéseken esett át, így az évek során fürdőház, vendégház, konferenciaterem és lovagi sportközpont is épült, ezúttal már négy csillaggal. A 2010-es év nagy változást hozott, ekkor nyílt meg a szálló szomszádságában Magyarország első középkori parkja, a Bikali Élménybirtok. Innentől kezdve folyamatosan a Puhner birtok is új kastélyhangulattal gazdagodott: megépült a Palota, a Lovagterem és a Múzsák terme, majd a továbbiakban a szobák külleme is ehhez igazodott, a gyerekek nagy örömére. Tavaly pedig az Élménybirtok főterén megépült a játszótér, ami vár alakú mászókákkal és tematikus játékokkal szórakoztatja a kisebbeket. Az újítások sokat kedveznek a családosoknak, hiszen a középkori miliő mellett a mesék világát idéző Lurkó Mesefürdő is megépült, csúszdákkal és gyermekmedencékkel. Akik inkább kettesben, vagy felnőtt társaságban töltenék a hétvégét, azok sem búsulhatnak, hiszen a Fürdőház is új belső terekkel, wellness részleggel és privát teraszokkal gyarapodott.