Helyszín címkék:
Sörözni télen? Egyre jobban hódít a forralt sör hazánkban is
Szabó Sára
Lengyelországtól Etyekig
A forralt sör története messzire nyúlik vissza. Bár modern gasztrotrendnek gondolhatnánk, valójában Közép- és Kelet-Európa sörivó nemzetei már régóta készítenek forralt sört. A lengyel „grzane piwo” például máig népszerű téli klasszikus. Ennek hagyományos változata sötétebb, testes sörökből készül, és leggyakrabban fahéjjal, mézzel, szegfűszeggel és néha gyömbérrel ízesítik. A forró italt sok esetben egy szelet citrommal, ritkábban egy kis rummal bolondítják meg, és otthon, kocsmában vagy téli fesztiválokon egyaránt szívesen fogyasztják.
Hazánktól északra többnyire sörös nemzeteket találunk, így ezekben a térségekben nem meglepő, hogy ha télen valamilyen meleg italt szeretnének fogyasztani, annak alapja rendszerint a sör. Radányi Orsolya, az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezetője szerint Magyarország különösen kedvező helyzetben van, hiszen a hazai terroir egyaránt ideális a kiváló minőségű bor- és sörkészítéshez is.
„A magyar söripar – különösen a kraft sörgyártás – Közép-Európa élvonalába tartozik, mind a kisüzemi sörfőzdék száma, mind az iparági innováció tekintetében.”
Ahogy a kisüzemi tételek, úgy a forralt sör is egyre népszerűbb: Magyarországon több főzde is kísérletezik a forralt sörrel – Budapest környékén például az Etyeki Sörmanufaktúra az elsők között kezdett el forralt sört készíteni, hogy megmutassa, a sör is lehet ünnepi, fűszeres és melengető. A családi vállalkozás Etyek-Botpusztán 2015 óta készít kraft söröket, és általában közel 30-féle tétel szerepel a kínálatában. Kisüzemi különlegességeikkel többek között a tavasszal és ősszel megrendezett Etyeki Pikniken találkozhatunk.
A téli időszakhoz sötétebb, erősebb sörök dukálnak
Sokan hajlamosak vagyunk „alkoholos” ízlésünk alapján kategorizálni magunkat: „sörös” vagy „boros” ember valaki – és valljuk be, az ünnepi időszak inkább a forralt borosok játszótere. Pedig van egy ital, ami méltatlanul keveset szerepel a karácsonyi standokon: a forralt sör. Ez az italkülönlegesség ugyanis minden tekintetben hozza az ünnepi hangulatot – illatos, fűszeres, melengető – mégis egy karakteres, minőségi sörös élményt ad. Alapjául jellemzően erősebb, sötétebb söröket használnak, például a portert vagy stoutot, így az ital megőrzi a klasszikus sörös mélységet. Aki viszont könnyedebb ízvilágra vágyik, annak a gyümölcsös sörrel készült változat is telitalálat lehet.
Bátran álljunk neki otthon is!
Radányi Orsolya főzdevezető szerint érdemes otthon is kísérletezni a forralt sörrel. Akárcsak a forralt bornál, itt sem szükséges a legdrágább, prémium sört alapul venni: egy jó minőségű, középkategóriás kraft sör tökéletes alapot adhat. A porter és a stout alapvetően barnamalátából készül, az ennek köszönhető étcsokoládés, pörkölt kávés ízvilága, valamint az alacsonyabb szénsavtartalom miatt kiváló alapja lehet a forralt sörnek. Ezeket bátran fűszerezhetjük csillagánizzsal, fahéjjal, mézzel vagy szegfűszeggel, hogy még ünnepibb legyen az élmény. A gyümölcsalapú sörök pedig különösen jól harmonizálnak szárított gyümölcsökkel, almakockákkal, áfonyával vagy citrusokkal.
Mivel a kiinduló sörök többnyire 5–8% alkoholtartalmúak, a forralt sör eleve gyengébb, mint a forralt bor. Fontos viszont itt is az alapszabály: sört sem forralunk! Elég 60–65 °C-ra melegíteni – így sem az alkohol, sem az aromák nem illannak el. Az eredmény: egy kellemesen fűszeres, melengető téli ital.
Végül: bár még ritka vendég az adventi vásárokban és fesztiválokon a forralt bor konkurenciája, érdemes lesni az adventi vásárok kínálatát: többek között Debrecenben, Egerben, Győrben, Pécsett és Szegeden is rábukkanhatunk az árusoknál a különleges forralt sörre!
Hello Hungary tipp: az Etyeki Sörmanufaktúra 2025-ben ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját, amelyet egy vadonatúj receptúrájú téli sörkülönlegességgel szeretnének megünnepelni. A legújabb tételüket, valamint számos egyéb sörkülönlegességet a szombatonként megrendezett főzdelátogatások alkalmával kóstolhatjuk meg.