Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Legendás kastélyszállók az országban (I. rész)

 • Hype&Hyper
  Elvonulni a világ elől, kikapcsolódni vagy valamennyire megtapasztalni az időutazást – bárki bármelyik indokból is látogat el egy kastélyszállóba, nem fog csalódni. Hazánkban számos ilyen hotel létezik, melyek jobbnál jobb tematikákkal, lehetőségekkel és históriákkal várják a vendégeket.
  Elvonulni a világ elől, kikapcsolódni vagy valamennyire megtapasztalni az időutazást – bárki bármelyik indokból is látogat el egy kastélyszállóba, nem fog csalódni. Hazánkban számos ilyen hotel létezik, melyek jobbnál jobb tematikákkal, lehetőségekkel és históriákkal várják a vendégeket.

  La Contessa Kastélyhotel, Szilvásvárad

  Szilvásvárad egyik nevezetessége a mai napig lenyűgöző szépségű La Contessa Kastélyhotel. A szilvásváradi uradalom és kastély életében három jelentősebb nemesi család játszott szerepet: a Keglevich, az Erdődy és a Pallavicini család. A Keglevichek több száz évig birtokolták a kastélyt, így számos személyiségű családtag megfordult a palota falain belül. Talán az egyik leghíresebb Keglevich Miklós, aki a kor igazi fenegyereke lévén, még Jókai Mórt is megihlette. A Keglevichek “uralma” után egy rövid ideig az Erdődy család birtokaként szolgált, ezután a híres Pallavicinikhez került. A Pallavicini család építette át a kastély épületét neobarokk stílusba. A család feje, őrgróf Pallavicini Alfonz nagy rajongással törődött a birtokkal, így azon igazi pompa uralkodott a család ottléte alatt, egészen a második világháborúig. A jelenlegi kastélyszálló több gesztussal is őrzi ennek a korszaknak az emlékét: a Pallavicini őrgróf család több tagja is megelevenedik a belsőterek megnevezésében, a La Contessa pedig grófnőt jelent, utalva arra a szóbeszédre, hogy az őrgróf Pallavicini Alfonz a kastéllyal jegyajándékként kedveskedett párjának, Wenckheim Máriának. A szilvási kastélyt később államosították, és több sorstársához hasonlóan SZOT üdülőként funkcionált. A rendszerváltást követően a HUNGUEST HOTELS szállodalánchoz tartozott, de ebben a formában nem örvendett nagy hírnévnek. A lepusztult szilvásváradi birtokot 2009-ben rekonstruálták a jelenlegi tulajdonosai, és azóta a régió egyik legfontosabb turisztikai célpontjává vált. Nem véletlenül, hiszen a felújított épület, a beltéri medencék, jacuzzik, gőzkabinok és a különleges gasztronómiai programok, mint a Főúri teadélután, tökéletes kiegészítői ennek a páratlan környezetnek.

  Mr. Görgey Art Hotel & Bistro/Vár Kastélyszálló, Visegrád

  Görgey Artúr egy tavaszi napon látogatott először a festői Visegrádra, ám ekkor még nem sejtette, hogy mennyire kedves lesz számára ez a táj, és életének utolsó évei összefonódnak a Dunakanyar csodás városával. Görgey egy hányatott évtized után visszatért Magyarországra, ám a zsúfolt Budapesttől távol szeretett volna maradni, ekkor öccse rábízta a birtok gondozását. A villa építkezéséért ő felelt, és a renoválás időszaka alatt máris igazi környékbeliként viselkedett. A helyi lakosok nagyon kedvelték Görgeyt, hiszen gyakran megfordult a kisvárosban, ám ideje nagy részét legszívesebben a birtok határában töltötte. A régi vadászkastélyban olyan emberek is megfordultak, mint gróf Tisza Kálmán, Mikszáth Kálmán és Jászai Mari. Az egykori vadászház ma boutique hotelként működik, ugyanakkor magában hordozza a Görgey korszak örökségeit. A vadászházban étterem és bár működik, ahol könnyű ételeket, italokat és házi desszerteket kóstolhatnak a vendégek. A villa egyszerre biztosítja a fényűzést és a családiasságot – a birtok méretéből fakadóan nem sorolható a klasszikus kastélyszálló láncok csoportjába, viszont ennek ellenére egy barátságosabb közeget biztosít. A szolgáltatásokat tekintve azonban hasonlóan sokrétű: pezsgő délután, masszázs, grillparty, ötórai tea és Mr. Görgey wellness segít a kikapcsolódásban, a nyitottabbak pedig még az asztrológiába is belekóstolhatnak.

  Szidónia Kastélyszálló, Röjtökmuzsaj

  Az 1700-as évektől kezdve kalandos története van a Szidónia Kastélyszállónak, amely csak évtizedek után nyerte el impozáns külsejét. A kastély elsőként a Felsőbüki Nagy család tulajdonában volt, majd számos arisztokrata nemzedéken át vándorolt a tulajdon. Feljegyzések szerint olyan neves történelmi személyiségek is jártak a birtokon, mint Széchenyi István, illetve Európa egyik legkarizmatikusabb női uralkodója, Mária Terézia. 1910-ben Berg Miksa, német felmenőjű nemes vásárolta meg a kastélyt, ekkor talált igazán gazdára az építmény, hiszen az új tulajdonos teljesen átépítette és formába hozta a rezidenciát. Később a vatikáni magyar nagykövet a kastélyt óriási befektetések keretében a legmodernebb technikákkal tovább alakította és számos érdekes részlet született meg a Szidónián belül. Ezt követően államosították, ám visszafordíthatatlan kárt szerencsére nem szenvedett az épület. A Szidónia Kastélyszálló 2000 szilveszterén újjáéledt, Derry Márta üzletasszony megvásárolta az ingatlant, ami rekordidő alatt készült el. Az építkezés során az egyik legfontosabb cél az volt, hogy minél több részlet maradjon meg a régi kastélyból, és az új hozzáépítés illeszkedjen a meglévő épülethez. Folyamatos újítások következtek, de mindnél fontos volt a harmóniára való törekvés, így alakult meg az uszoda szárny, később a japán kert, a külső medence és a sportpályák. A parkban sétálva néha úgy érezhetjük, hogy egy mesevilágba csöppentünk – ez a híres tájépítész Brányi Mária munkáját dícséri, aki tökéletesen megelevenítette a hajdani kertet. 2014-től tulajdonos váltás során Dr. Professzor Güntel Nebel igazgatja a kastélyt, a múlt értékeit képviselve, amit továbbadhat a jövő generációjának.