Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Szállás

Béke, nyugalom és meditáció: elvonulóközpontok az ország titkos szegleteiben

  • Szabó Sára
Bizony nem könnyű megtalálni a mindennapokban a csendes pillanatokat. Amikor nem zavarnak meg a telefon értesítései, vagy az utca zajai a befelé fordulásban. Nehéz úgy számot vetni, hogy közben zajlik körülöttünk az élet. Néha szükség van eltávolodni, és abból a messzeségből visszatekinteni az életünkre. Részt venni egy pár napos csendkurzuson, vagy egy spirituális utazáson, hogy tudjunk teljes figyelemmel belülre fókuszálni.
Bizony nem könnyű megtalálni a mindennapokban a csendes pillanatokat. Amikor nem zavarnak meg a telefon értesítései, vagy az utca zajai a befelé fordulásban. Nehéz úgy számot vetni, hogy közben zajlik körülöttünk az élet. Néha szükség van eltávolodni, és abból a messzeségből visszatekinteni az életünkre. Részt venni egy pár napos csendkurzuson, vagy egy spirituális utazáson, hogy tudjunk teljes figyelemmel belülre fókuszálni.

Önismeret a csenden át Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság közel egy évtizede szervezi rendkívüli népszerűségnek örvendő Csendkurzusát. Az évente megrendezett négy napos elvonulás középpontjában a csend megtapasztalása áll, amelyhez különböző feladatok, foglalkozások kapcsolódnak. A résztvevők Márk atya bencés szerzetes és Palotai Gabriella pszichiáter vezetésével végeznek nap mint nap különböző feladatokat, kapnak instrukciókat és olvasmányokat, amelyeket a saját csendjükben megmaradva, egyénileg dolgoznak fel és oldanak meg a résztvevők. A kurzus középpontjában leginkább az önismeret áll, és olyannyira népszerű, hogy az alapképzés mellett, immár erre ráépülő kurzusokat is tart a Főapátság. Az éves tapasztalatok alapján többen visszatérnek folytatni a belső utazást, lelki feltöltődést. Az éves rendes foglalkozásokra már hónapokkal korábban betelnek a helyek.

Spirituális és szellemi fejlődés a Kincsek Völgyében

Bálványosra nem csak a káprázatos virágmezőkért érdemes elzarándokolni. Timár Zsuzsanna, a Kincsek Völgye megálmodója rendszeresen enged teret olyan programoknak birtokán, amelyek a szellemi és spirituális élményeket helyezik előtérbe. A somogyi csodahely programjai fókuszában leginkább a természet és az ember közti harmónia megtalálása, valamint az ember természetbe való visszavezetése áll. Mindez az organikus építészeten, növénytermesztésen, meditációkon, jógán, különböző mozgásos gyakorlatokon és előadásokon keresztül történik. A tavaszi tulipánvirágzás alatt hangfürdőkön is részt vehetünk, de több olyan rendezvényt is tartanak a Kincsek Völgyében, amely keretében az emberi élet körforgásának ciklusairól tanulhatunk és tábortüzes örömzenéléseken is részt vehetünk. 

 

Hello Hungary tipp: ha tavasszal kelnénk útra, színpompás tulipánmezőkön barangolhatunk a szedd magad szüret keretében. A színátmenetes, meditatív alakzatba – csigákba, koncentrikus körökbe és mandalákba – ültetett virágmezőkön túl találunk Bálványoson bokorlabirintust, 250 különböző fajtából álló gyümölcsfa ültetvényt, hangulatos teázót és kizárólag újrahasznosított anyagokból épült házikót is, ahonnan csodás panoráma nyílik a lábunk alatt elterülő völgyre.

Elvonulás és ősi energiák egy parányi faluban

Nógrád legkisebb lélekszámú településén, Garábon különleges élmények várják a belső utazásra vágyókat. Ennek az aprócska falunak ezeréves története van: a legenda szerint már a keresztény szerzetesek létrehoztak itt egy meditációs szent helyet, ahova elvonulhattak a világ zaja elől. Ez a spirituális energia máig érezhető Garábon, ahol az évek során egy valóságos spirituális központ jött létre. A varázslatos kertben egzotikus madarak, teknősök, gigantikus szobrok gyönyörködtetik a látogatókat, de itt található a világ legnagyobb hangtálja is: a Buddhista Park és Szentély őrzi a Samsarát, vagyis a Nagy Hangtálat, amely egy nem kevesebb, mint 2,5 méteres átmérőjű hangterápiás eszköz. A hatalmas hangtál segítségével akusztikus hullámterápiával kezelhetőek a különböző betegségek. A mesés kertben meditációs utak haladnak keresztül, tetején üvegfalú meditációs központtal, de találunk itt trópusi üvegházat is teázóval. 

 

Grabensiában jól felszerelt vendégszobákat és apartmanokat is találunk, ha több napot töltenénk itt, hogy feltöltekezzünk pozitív energiákkal.

Zen-nyugalom egy erdőtelki kolostorban

Ha nyugalomra vágysz, és nem áll tőled távol a keleti filozófia sem, akkor jó szívvel ajánljuk az Erdőtelki Kolostor és Elvonuló Központot, amely pár éve nyitotta meg kapuit a csodálatos Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi körzet sztyeppés, árteres térségében. Az elvonuló központba bárki érkezhet, szerzetesektől a tanítókon át a gyakorlókig, a 2 hektáros területen fekvő épületegyüttes változatos elvonulóprogramokat kínál szinte mindenkinek. Az elméjük lecsendesítésére vágyók az arra alkalmas térben, csodálatos környezetben és nyugalomban meditálhatnak, jógázhatnak, és különböző önismereti tanfolyamokon is részt vehetnek. Az Erdőtelki Kolostor és Elvonuló Központ remek választás akkor is, ha nem csak fejben szeretnénk elcsendesedni: a tanfolyamok alatt szinte végig úgynevezett „nemes csend” uralkodik.