Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Egy élesztőüzem és a képzőművészet találkozása: irány a Torula!

  • Hype&Hyper
Ha a nyári hőség elől inkább egy progresszív kortárs kiállítás műtárgyai közé menekülnénk, a Torula indusztriális tere izgalmas úticél lehet számunkra. Kulturális programízelítő!
Ha a nyári hőség elől inkább egy progresszív kortárs kiállítás műtárgyai közé menekülnénk, a Torula indusztriális tere izgalmas úticél lehet számunkra. Kulturális programízelítő!

A Győrben található, független működésű Torula egyfajta barnamezős kulturális beruházásként jött létre. A nyolc műtermet és egy impozáns kiállítóhelyet magába foglaló intézményt a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. hívta életre. Első hallásra talán furcsának tűnhet, de a 136 éves szeszgyár képzőművészettel való kapcsolata nagy múltra tekint vissza: a gyár egykori tulajdonosa August Lederer osztrák iparmágnás ugyanis igazi műpártoló volt, aki szoros kapcsolatot ápolt a bécsi szecesszió művészeivel, köztük Gustav Klimttel és Egon Schiele-vel is. Lederer a szeszgyár egyik csarnokát is Schiele rendelkezésére bocsájtotta. Bár a Schiele által használt műterem a második világháború alatt megsemmisült, a gyár egyik, ipari termelésre nem használt csarnoka most is képzőművészeti alkotásoknak ad otthont. A hatvanas évek közepétől a kilencvenes évek elejéig ebben a csarnokban volt az ország első ipari méretű torula-gyára.

A torula valójában egy élesztőfajta, innen kapta a nevét a művésztér is. Az elnevezés azonban egyfajta metaforaként is értelmezhető: az „élesztő”, vagyis a Torula célja a győri kulturális élet felélénkítése. Mindemellett az intézmény nem titkolt missziója, hogy a Bécs-Pozsony-Budapest kulturális háromszög egyfajta iránytűjévé és meghatározó kortárs művészeti kiállítóterévé váljon. Éppen ezért olyan kiállításoknak és művészeti projekteknek adnak itt helyet, amelyek kellőképpen progresszívek és értékteremtőek. Erről tett tanúbizonyságot a Torula nagyobb ívű koncepcióját is szemléletesen képviselő Are you sure you want to reset? csoportos kiállítás, amelyet homokkal borított talajon járhattak be az érdeklődők, valamint Maurer Dóra Térfestés című installációja is, amely a művész négy évtizednyi munkájából merítve mutatta be a legismertebb alkotásokat.

A 2023-as évadban a Torula terében a duó kiállításoké a főszerep, azaz két-két művész munkáit ismerhetik meg a kortárs művészet kedvelői. Legközelebb például a következő időszaki kiállítást nézhetjük meg:

A nyári évad egyik kiállítása a Torula történeti és urbanisztikai, valamint fizikai paramétereire is rezonál majd. Andreas Fogarasi és Kiss Adrienn Mária legújabb alkotásai a termelés és a kiszervezés, mint a 20. és 21. század munkafogalmának két meghatározó kulcsszavát veszik górcső alá. A kiállítás különleges elemeként egy mesterséges intelligencia által generált animációs munkát is megtekinthetünk.

Az őszi időszakban a Torula csoportos művészeti kiállításokkal folytatja tovább programkínálatát. Olyan aktuális témakörök kerülnek majd terítékre, mint ember és gép viszonya, a szakmák és a technológia, különösen az internet kapcsolata vagy a mesterséges intelligencia kreativitásra való képességének kérdésköre. Az ősz második felében pedig a népi kultúra és a fiktív mítoszok metszetében megalkotott tárgyaké lesz a főszerep. A tervezett együttműködő alkotók között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a győri Design Campus első diplomázói is szerepelnek.

További részletekről és esetleges programváltozásokról az intézmény Facebook-oldalára kattintva tudunk tájékozódni.